machetedidactice.com

„The fish who could wish” by John Bush * Atelier 4-8 ani la Rainbow Land

Dacă e sâmbătă, e Rainbow Land! Și cum vara este prezentă în fiecare colțișor, am ales o temă care să ne răcorească: vietăți marine. Pentru că dacă-i apă e și răcoare, căldura fiind mai ușor de suportat.
Am găsit această carte The fish who could wish la ultima vizită pe care am făcut-o în regat, atunci când, în ciuda imobilității mele am reușit să intru în câteva Charity shop din Colchester acolo unde găsesc, de fiecare dată, tot soiul de minunății. În materie de cărți bucuria este majoră, asta pentru că prețurile sunt accesibile, oferta de carte pentru copii fiind mai mult decât atractivă și la îndemână pentru mine.

HISTORY: Take a look back at the history of the charity shop in Colchester | Gazette

Cartea pe care am adus-o astăzi în atenția copiilor astăzi, The Fish Who Could Wish, scrisă de John Bush și ilustrată de Korky Paul este foarte colorată iar versurile scurte, strălucitoare și pline de acțiune sunt precise și foarte amuzante ceea ce facilitează micilor cititori memorarea ajutându-i să-și amintească povestea încercând a prezice ce se va întâmpla în continuare. The Fish Who Could Wish este o poveste amuzantă despre un pește extraordinar care a trăit în mare. Acest pește orice își dorea dorința se îndeplinea.


Cu toate acestea, după multe aventuri hilare, peștele a făcut un lucru prostesc care i-a schimbat viața pentru totdeauna. Când și-a dorit să fie ca orice alt pește din mare, așa s-a întâmplat, a devenit un pește obișnuit, arătând că trebuie să fii foarte atent la ceea ce ar trebui să-ți dorești!

De la micșorarea dimensiunilor pentru evitarea rechinilor flămânzi până la castele, mașini, cai și chitare… forme, schi și zăpadă, cum ați dorit-o peștele… toate s-au îndeplinit pentru ca la final

That silly old fish
Wished the silliest, silliest
Wish he could wish.
That silly old fish
Wished he could be
Just like the other fish
There, in the sea.
But wishing was something
Other fish could not do.
So that was his very last
Wish that come true.

Evident că am citit povestea însă înainte de a ajunge la poveste am avut un intro în care am vorbit despre ape și vietățile care trăiesc în ele, copiii rostind mai multe nume de pești pe care eu i-am putut ilustra folosind fișele de la IMP.

Cartea aceasta poate include multe teme pe care le puteți aborda alături de cei mici. Iată câteva exemple:

Acvarii și creșterea peștilor
Viața oceanică
Cunoașterea și înțelegerea lumii
Culori
Forme
Culoare de apă – Artiști
Opuse – umed și uscat – mare și mic

De asemenea, cartea se pretează perfect pentru propriul subiect.
Are multe exemple care pot fi explorate pentru a privi diferite medii, moduri de călătorie, creaturi și, într-adevăr, ce se întâmplă atunci când îți dorești ceva. Folosiți cartea pentru a include educația personală și socială.

La ce analogii vă puteți gândi pentru a arăta copiilor diferitele situații prin care trece peștele.

Dorind un castel
Casele și unde locuiești… mulțumire?
Ce crezi?

Dorind haine
Preferințe – uniforme, haine de lucru și haine pentru distracție.
Ce crezi?

Dorință pentru mașini
Cum ne deplasăm și cum ne-am dori să ne deplasăm!?
Ce crezi?

Rechinii
Bullying și empatie – Protecție și compromis
Rezolvarea diferențelor prin experiență fizică?

Priviți cum este posibil să realizați diferențele prin experiență fizică și, de asemenea, prin discuție/empatie.

Ar fi benefic să dezbatem cum s-a simțit peștele când rechinul a încercat să-l mănânce… sau schimbul fizic de locuri a fost mai mult un rezultat?

Rechinul mare – Pește mic
Intimidarea și încrederea de a-i face față
Protecție și abilitatea de a face compromisuri

Ce ar face copiii din aceste două afirmații?
1. Pește mic cu o perspectivă de rechin mare 2. Rechin mare cu perspectivă de pește mic

Recunoașterea și identificarea nevoilor.
Adaptarea și răspunsul la situațiile individuale.
Ce este un rechin?
Ce este un Pește?

Situații deosebite – când ninge sub mare (aici se pot face o serie de experimente pentru a se observa dacă zăpăda se topește în apă).

Povestire, limbaj imaginativ și inventat… cuvinte prostești și acțiuni prostești.

Pentru a încheia subiectul, poate copiilor li s-ar putea oferi opțiunea de a decide dacă cred că peștele este înțelept sau nu în dorința de a fi ca toți ceilalți pești din mare…

Ce meștereli (activități artizanale) se pot face având ca bază această poveste? Paleta este foarte mare putând-o adapta în funcție de vârsta celor care o ascultă.  Puteți opta pentru:
Pictură acuarelă
Tăiați câteva „bule de dorințe” (cercuri de hârtie) și desenați/lipiți imagini în interiorul lor.
Faceți un castel sub mare
Confecţionați chitare şi instrumente muzicale.
Priviți culorile peștilor… amestecați vopsea roșie și galbenă pentru a crea o culoare clasică de pește auriu.
Imaginea noastră simplă de colorat peștișor de aur poate fi pictată peste, colorată sau bricolată.
Lăsați copiii să facă pești prin tăierea și asamblarea propriilor forme ori folosind forme geometrice.

Ce am făcut noi?

Am numărat peștii și am identificat câte elemente conține o mulțime. Am folosit mai întâi buline de sticlă pentru ca mai apoi să colorăm pătratele corespunzător.

Apoi am oferit copiilor un set de planșe în care se cerea a fi reconstituit un animal marin folosind foile gumate (foam).

   

A fost nevoie de atenție pentru că elementele trebuiau a fi suprapuse iar asta cerea o ordine însă cu puțin ajutor au reușit toți.

O altă provocare a fost aceea în care cei mici au primit o sacoșă din pânză imprimată cu animale marine căreia îi lipseau culorile. Cu ajurotul creioanelor colorate au rezolvat acest neajuns. Sacoșele le-am achiziționat de la craftup.

După ce am terminat activitățile propuse a plouat cu gheață, torențial, așa cum numai vara se poate întâmpla. Eu, cu sufletul și cu bucuria de a mai fi zăbovit câteva ceasuri la Rainbow Land, locul unde petreci timp de calitate.

Vă așteptăm!

 

Lasă un răspuns