machetedidactice.com

Figuri geometrice pe înțelesul copiilor preșcolari

Geometria cuprinde două componente majore. Unul este raționamentul despre formă. Învățăm, de exemplu, că triunghiurile trebuie să aibă trei laturi drepte și trei unghiuri, dar unghiurile pot fi înguste sau largi, iar triunghiurile pot fi înalte sau scurte, roșii sau albastre sau înclinate în mai multe moduri. A doua componentă este gândirea la spațiu. Învățăm cum obiectele se raportează între ele și cu noi în spațiu: mingea este deasupra canapelei, canapeaua este peste minge și noi suntem în fața ambelor.

Deși copiii percep cu acuratețe forma și spațiul în mediile lor de zi cu zi, copiii preșcolari de la aproximativ trei până la cinci ani trebuie să învețe să se gândească la aceste subiecte. Scopul nostru educațional principal ar trebui să fie promovarea înțelegerii geometriei de bază.

Percepția obiectelor începe imediat după naștere. De la primele lor zile până la aproximativ 18 luni, bebelușii pot vedea cu ușurință diferențele dintre obiectele comune: ei văd că mama este diferită de tată și că câinele este diferit de pisică. Bebelușii pot diferenția tipurile de obiecte: ei văd că aceasta este farfuria și aceasta este ceașca, chiar dacă nu știu numele pentru fiecare și nu pot articula diferențele cheie dintre ele. În plus, bebelușii pot identifica obiectele chiar și atunci când își schimbă locația: aceasta este mama indiferent dacă o vedem dintr-o parte sau alta, sau dacă este aproape sau departe, întinsă sau în picioare, sau vizibilă parțial sau complet.

Până la sfârșitul copilăriei, percepția obiectelor este relativ bine dezvoltată, iar copiii navighează în lumea de zi cu zi cu relativă ușurință. În același timp, au încă multe de învățat, în special analiza formelor, adică înțelegerea trăsăturilor lor esențiale. Învățarea numelor formelor este ușoară. Dar analizarea lor este mult mai grea. Prin urmare, educația timpurie în ceea ce privește geometria ar trebui să se concentreze pe analiză și înțelegere.

Percepții timpurii și idei de formă

La vârsta de aproximativ trei și patru ani, copiii învață mai multe aspecte ale formelor, atât bidimensionale (2-D) cât și solide (3-D).

O cunoaștere puternică a formelor este vitală pentru a învăța concepte de geometrie mai complexe mai târziu, în clasele superioare. Beneficiile introducerii devreme a formelor de bază pentru copii îi ajută cu următoarele:

Eficiență în scris

Un copil care poate diferenția între forme este mai capabil să detecteze variațiile formelor literelor. Acest lucru este benefic nu doar pentru citit, ci și pentru scris. Copiii care au lucrat cu diverse forme și linii le pot transforma în scris.

Abilități îmbunătățite la matematică

Copiii cu o bună cunoaștere a formelor vor fi mai capabili să înțeleagă numerele și modul în care apar. Recunoașterea numerelor este o abilitate de matematică timpurie de care au nevoie copiii înainte de a putea trece la abilități de matematică mai avansate, cum ar fi adăugarea. Formele în sine se încadrează în standardele de geometrie ale matematicii.

Rezolvarea problemelor

Dezvoltarea creierului și abilitățile de gândire sunt cu adevărat importante pentru un copil la grădiniță. Formele și culorile sunt direct responsabile pentru dezvoltarea creierului. Copiii analizează structurile și încep cu cartografierea mentală 2-D și apoi treptat, pe măsură ce trece anul, încep cartografierea 3-D. Această cartografiere mentală a formelor joacă un rol crucial în dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor la copii. (sursa: aici)

 

   
Spor la jucat și învățat!

Lasă un răspuns