machetedidactice.com

Primul Calendar de Advent pentru un copilaș de 3 ani și jumătate. O adevărată provocare

Confecționez Calendarul de Advent de când avea Luca 6 ani. Atunci am auzit de el și mi s-a părut interesantă ideea, considerând că niște activități grupate pe o anumită tematică nu au cum să facă rău nimănui. Am efectuat o documentare amănunțită pentru a mă edifica despre ce anume este vorba și cum se poate el face și așa am ajuns să realizez acele calendare care să se potrivească cât mai bine felului nostru de a fi, valorilor noastre, pe primul plan fiind în primul rând copilul, cel căruia îi era adresat de fapt calendarul.
A avut succes, de fiecare dată, ultimii ani optând pentru a le realiza în limba engleză, copilul fiind încântat de această limbă ajungând acum să o stăpânească mai bine decât limba maternă. Când și cum s-a produs declicul nu știu cu exactitate, dar pot bănui ce anume a dus către această stare.
Mă gândeam că anul acesta nu va mai dori unul, însă molima prin care trecem și situația asta a izolării prelungite a făcut ca el să fie cerut. La calendar mă refer. 🙂
Am făcut unul în care noțiunea de familie cu multele ei fațete e mai prezentă ca niciodată. Voi scrie aici, la momentul cuvenit și despre acest calendar însă până atunci voi povesti cum am ajuns să confecționez un astfel de calendar, dar pentru un copilaș de 3 ani și jumătate și nu unul care să aibă ferestre unde se ascund dulciuri.
E o provocare să aduni la un loc activități pentru un copil atât de mic însă cu cât provocarea e mai mare cu atât este și satisfacția reușitei pe măsură. Deocamdată este vorba despre reușita lucrului finit, cum se vor desfășura lucurile atunci când cel mic va fi față în față cu ele rămâne să văd.
Am confecționat un brad mare, dimensiunea lui fiind de 120 cm înălțime și 85 centimetri lățime în care am făcut 24 de orificii. Pentru fiecare zi a calendarului câte una. În fiecare orificiu urma să fie introdus un recipient, din cele folosite la analize.

Pentru ca recipientele să nu se vadă pe spatele bradului, l-am făcut dublu, grosimea celor două coli de polistiren, la 6 centimetri mă refer, fiind suficientă pentru a „îmbrăca” întreg recipientul. Apoi, după ce totul s-a potrivit perfect, am pictat bradul cu verde și l-am dat cu sclipici pentru a avea un efect aparte.

Pentru recipiente am printat niște buline pe care erau scrise numerele de la 1 la 24, pentru fiecare zi câte una. Le-am decupat și le-am fixat cu bandă dublu adezivă pe capacele lor.

adventskalenderzahlen-zum-ausdrucken-4

În interiorul fiecărui borcănel/recipient am pus câte o figurină de la ouăle Kinder și câte o cartolină. În ele erau cerințe ale unor activități potrivite pentru un copil la această vârstă.

   

 

 

Pentru a înțelege cum am gândit aceste activități adaug cartolinele pe care le-am pus în fiecare borcănel și câteva explicații. Dacă veți avea nelămuriri după ce le citiți, vă rog să-mi dați de știre pentru a spori detaliile.

M-am pliat pe preferințele copilului, pentru că le știam și am căutat să fac de așa natură ca ele să se regăsească în aceste activități. Decorațiile pentru Crăciun (cartolina 19) erau într-o cutie, pe care am găsit-o la Auchan, acolo fiind toate cele necesare pentru pictură: figurinele de plastic (foarte simple) unele dintre ele trebuind a fi pictate monocolor.

Cartolina 20 – am pus un plic, un timbru și o felicitare de sezon, cel mic urmând a desena ceva ori a pune niște ștampile (pe care le-am pus într-un plic numerotat tot cu acest număr).

Cartolina 17 – am trimis o carte cu rețete pentru cei mici în care erau și niște forme pentru tăiat aluatul. Va face/participa alături de mamă ori bunică această activitate atunci când se vor coace biscuiții/turta dulce pentru sărbători.

Cartolina 23 – copilul va realiza o dactilopictură folosind pasta de dinți. Foaia de carton colorat albastru închis ori negru este alături pentru a se putea realiza activitatea.

Cartolina 10 – am cumpărat șabloane de plastic și am pregătit alături doi bureței, coli de carton și vopsea de diferite culori. Copilul va face figurina tamponând șablonul cu buretele îmbibat de vopsea.

Cartolina 12 – am pus pipete, rezerve de cerneală și am explicat în amănunt cum se efectuează experimentul. Sunt convinsă că va fi un succes. Figurina din interior este un ștrumf care face experimente. Dealtfel toate figurinele sunt potrivite cu cerința de pe cartolină.

Cartolina 16 – am pregătit niște figurine din ipsos, vopsea, penson pe care cel mic le va folosi în procesul de colorare. Evident că nu vor ieși perfect, dar nu asta se urmărește ci dezvoltarea răbdării și a motricității fine.

Cartolina 1 – niște abțibilduri cu elemente din natură (nori albi și albaștri, soare, fulgi de nea și picuri de ploaie) au fost pregătite iar ele vor fi puse pe hârtie în funcție de ce va vedea cel mic pe geam. Dacă va fi soare, îl va lipi pe foaie și tot așa.

Cartolina 2 – pentru că figurina din interior era un ștrumf care pescuia, am invitat copilul să asculte și învețe o scurtă poezie intitulată „La pescuit”. Am atașat și cartea unde se găsește această poezie alături de multe altele la fel de scurte și frumoase scrise de Lucia Muntean în cartea Rime pentru cei mici.

Cartolina 7 – o invitație la numărat. La trei ani, copilul trebuie să știe să numere până la trei. Acest lucru se va face asociind cifra cu elementele care o compun.

Dintre toate borcănelele doar în trei am pus câte o bomboană, asta pentru că s-a dorit prezența lor cât mai redusă.

Precum se observă, activitățile sunt structurate pentru un copil de trei ani, nu necesită un timp îndelungat pentru realizare și acoperă o gamă vastă din domenii diferite. Desenul, pictura, lipitul, experimentele se pot face alături de cei mici și dacă modul de abordare este unul corespunzător, adică cu multă răbdare, calm și bucurie rezultatele sunt pe măsură. Spun din proprie experință pentru că nu o dată am experimentat acest lucru și am putut observa cum este. Dar adultul e cel are instrumentele la îndemână trebuind doar a le folosi, adaptându-le la nevoiele copilului și la modul lui de a reacționa.

După ce am mai atașat o ghirlandă luminoasă și niște ornamente de fetru, am confecționat cutia și l-am trimis. El a ajuns cu bine, în timp util, iar acum aștept cu nerăbdare vești despre cum au decurs activitățile propuse. Îmi doresc ca măcar un sfert din bucuria și pasiunea cu care am realizat acest material să se regăsească acolo unde l-am trimis. Și-mi mai doresc un final de an luminos, cu zâmbetul pe chip și mai ales sănătos!

Lasă un răspuns