machetedidactice.com

Provocarea săptămânii – Pregătire pentru Concursul Internațional Discovery

La finalul săptămânii trecute am vorbit cu îngerul meu păzitor și el m-a rugat să fac ceva, cumva, pentru a pregăti niște copilași de clasa a IV-a pentru un concurs intenațional, concurs despre care știau de la doamna învățătoare și la care fuseseră înscriși. Iată, în rândurile de mai jos, afișul și prezentarea lui luată de pe site.

Dragi prieteni ai Concursului Internațional Discovery,
Suntem mândri și fericiți fiindcă am anticipat, cu ani în urmă, era educației digitale. Știam că va sosi această zi, dar nu știam exact când urma să se-ntâmple. Zi după zi, cu entuziasm și dăruire, ne-am gândit la generațiile în mâinile cărora se află viitorul, an după an am încercat să le punem la dispoziție copiilor din țară și din afara ei nenumărate resurse.

Evaluareinteractiva.ro este, probabil, cea mai veche platformă de pregătire și testare pentru copii creată în România, din resurse exclusive românești, private. Povestea ei începe în 2015, lansarea oficială având loc în 2016, știrea nașterii sale fiind imediat răspândită de presă.

A fost testată pe parcursul acestor 4 ani de mii de copii, profesori și părinți, iar feedback-urile primite au dus la îmbunătățiri constante. Astăzi, platforma oferă resurse educaționale gratuite pentru mii de copii din România și de peste hotare, copii care, indiferent de resursele financiare, au acces nelimitat la testele noastre de pregătire interactivă.

Am decis, în lumina evenimentelor actuale, să unim puterile a două proiecte de mare anvergură: Concursul Internațional Discovery, inițiat încă din 2014 și prezent deja în 6 țări (CAER 2020) și Evaluareinteractiva.ro (Vox Libris, prezent în CAEM 2020).

Grație acestei fuziuni, Concursul Internațional Discovery se poate desfășura, actualmente, și de acasă. Pentru acest lucru este necesar doar accesul la un device conectat la internet, adică un computer, un laptop, un smartphone sau o tabletă. Este important ca atât device-ul, cât și internetul, să funcționeze la parametrii optimi.

După ce am ascultat despre ce este vorba și ce anume se dorește de la mine, am purces la a aprofunda problema pentru a găsi o variantă cât mai bună în lucrul cu copiii. E drept că toată vara am parcurs bună parte din materia de clasa a IV-a, atelierele pe care le-am realizat alături de copii stând mărturie. Acolo, în timpul lor, am învățat despre geografia și istoria României, am aprofundat unele noțiuni gramaticale și de scriere, ne-am jucat cu cifrele spre bucuria tuturor.
Pentru a veni în întâmpinarea lor cât mai la obiect (mă refer la acest concurs), mi-am făcut un cont – se face ușor parcurgând toți pașii descriși acolo – și am văzut rezolvând toate testele de antrenament ce anume se cere și cum este structurată informația. Teste sunt multe, pe materii diferite ca și simulări care cuprind întrebări din toate materiile. Copilul, singur ori alături de un adult, poate răspunde la teste formate din 10 întrebări, douăzeci ori chiar treizeci dacă sunt complexe. multidisciplinare.
Fiecare întrebare are mai multe variante de răspuns din care copilul trebuie să o aleagă pe cea corectă, neexistând întrebări cu mai multe răspunsuri corecte.
Testele de antrenament nu le poți parcurge decât integral, neputând trece la întrebarea următoare dacă cea precedentă nu a primit un răspuns. La final, există afișate rezolvările, răspunsurile corecte fiind scrise cu verde iar cele greșite cu roșu.

Ce am făcut eu? Am realizat niște cartoline cu toate întrebările (le găsiți mai jos într-un fișier word)  pe care le-am găsit pentru clasa a IV-a cea în care sunt copiii cu care eu învăț, jucându-mă, cartoline pe care le-am printat și decupat pentru a le pune pe materii.
Pentru ca totul să fie mai atractiv, am confecționat o machetă sub formă de fagure, pe care am delimitat materiile la care se aștepta o rezolvare. Fagurele l-am ales pentru că e asociat cu hărnicia, atenția la detaliu, seriozitatea celor care l-au făcut.

Întrebări concurs cultură generală clasa IV-a

   

Niște biluțe aveau să se cuibărescă în el, așa exersând și îndemânarea micului școlar. Copiii au avut parte de trei aruncări, la fiecare tură, iar dacă nimereau și răspundeau corect la întrebări primeau punctele aferente. La final, cel care reușea să adune cât mai multe puncte era declarat câștigător primind și un premiu.

Odată stabilite toate aceste reguli, am trecut la joc. Patima a fost mare, orgoliile la fel, însă jocul și-a urmat cursul cu voie bună și bucurie.

Am mai observat că din cauza faptului că la unii școlari cititul nu este cursiv, ori bolmojit nu înțeleg ce anume se cere. Repetarea de mai multe ori a întrebării a rezolvat asta, numai că acest lucru nu se petrece și când copilul este acolo, la concurs, Emoțiile vin să sporească disconfortul.

Pentru a creea o atmosferă mai frumoasă, am folosit o ghirlandă luminoasă care atât timp cât copilul citea cerința, lumina intermitent. Dacă răspunsul era corect, lumina continuu. Le-a plăcut!

 

Am reușit să parcurgem o mare parte din cartoline unele fiind considerate prea ușoare, altele prea grele. Cele mai vânate au fost cele de matematică pentru că la cultură generală și geografie consideră că sunt probleme.

Poate și pentru că materia se parcurge pe repede înainte, copiii neavând nici răgaz, dar nici voie să pună întrebări, dictatul învățătorului mâncând timpul alocat lecției. Unele dintre întrebările găsite în aceste antrenamente consider că nu sunt de nici un ajutor, aici referindu-mă la cele de genul:

Câte județe au același nume cu orașul reședință de județ?

Ce lungime are defileul Dunării?

ori poate au rol de departajare în economia concursului. Cred că este important să știi informația pe care să o poți asocia cu o imagine ori cu un context nu să memorezi tot soiul de date pe care le găsești acum la un clic distanță.

S-au scurs aproape 3 ore fără să ne dăm seama când. Fiecare dintre noi fiind câștigat, ei cu informații, eu cu bucuria de a fi utilă.

Lasă un răspuns

%d