machetedidactice.com

Bucuria de a urmări un scriitor special

Cu Kate DiCamillo m-am întâlnit acum mai bine de șase ani, atunci când am citit povestea iepurelui elegant, cu cap de porțelan și guler de dantelă, Edward Tulane. A fost printre primele cărți pe care Luca le-a adorat în adevăratul sens al cuvântului și de care ne aducem aminte cu mare drag, revenind la ea de câte ori este nevoie.

Pentru că a plăcut așa de tare am continuat căutările și așa am descoperit mai multe titluri scrise de această autoare de la capătul lumii. Și în viața noastră a intrat cel mai cel șoricel, Despereaux, care ne-a învățat ce înseamnă să fii special, diferit și multe alte finețuri.

Ușor, ușor am ajuns să achiziționăm și să citim toate cărțile care au apărut la noi, iar în călătoriile noastre din Marea Britanie am cumpărat și ce pentru piața românească nu a fusese încă tradus.

Elefantul magicianului

Flora și Ulise

Because of Winn Dixie

The Tiger Rising 

Nu de multă vreme a fost tradusă la editura Arthur Louisiana se întoarce acasă și sperăm să apară și restul cărților semnate de ea.

Am urmărit-o cu atâta interes pentru că este și o specialistă în cititul cu voce tare, iar ceea ce spune atunci când se adresează cititorilor este de un real folos. Mai ales părinților ori adulților care lucrează alături de copii și care ar trebui să facă din cititul cu voce tare o obișnuință. În atelierele pe care le am alături de copii nu există să nu avem măcar o secvență în care copiii să facă acest lucru. Și sunt încântați de această experiență.

În momentul în care îi asculți pe alții citind, poți dezvolta abilități importante, cum ar fi aprecierea pentru modul în care este scrisă o poveste și familiaritatea cu limbajul cărților, cum ar fi „a fost odată ca niciodată” și „fericiți până la adânci bătrâneți”.

Cititul cu voce tare demonstrează relația dintre cuvântul scris și înțelesul acestuia. Copiii înțeleg că toate acele cuvinte scrise spun o poveste sau transmit informații, invitându-i pe ascultători la o conversație cu autorul cărții.

Copiii pot asculta o poveste cu un nivel al limbajului mai ridicat decât dacă ar citi ei. În acest fel cititul cu voce tare face ideile complexe din cărți mai accesibile copiilor și îi expune pe cei mici la un vocabular și la modele lingvistice care nu fac parte din vorbirea de zi cu zi. Mai departe, acest lucru îi ajută pe copii să înțeleagă structura cărților atunci când citesc singuri.

Cititorii mai puțin capabili sunt expuși la aceleași cărți antrenante alese de cititorii mai buni, în acest fel reușind și aceștia să devină cititori mai experimentați. Indiferent ce vârstă ai avea, poți să ai parte de toate aceste beneficii când vine vorba despre cititul unei cărți cu voce tare.

În momentul în care ajuți copiii să găsească și să facă conexiuni în povești și cărți îi ajuți de fapt să parcurgă mai ușor textele necunoscute. Există câteva strategii care pot ajuta copiii să înțeleagă mai bine ceea ce citesc. Printre acestea se numără și:

1. Corelarea cărții cu propria experiență de viață

2. Corelarea cărții cu alte cărți pe care le-au citit

3. Corelarea cărții cu anumite concepte universale

Toate aceste conexiuni necesită planificare și modelare. Părinții și profesorii pot încuraja și sprijini abilitățile de ascultare, gândire și conversație. (sursa: https://www.readingrockets.org/article/reading-aloud-build-comprehension)

Pentru că acum există posibilitatea nu numai să-i citim cărțile, dar și să o urmărim pe youtube ori în întâlnirile de la lansările de carte sau cluburile de lectură, nu am evitat niciodată să o ascult și să învăț de la ea. Chiar astăzi, de dimineață, am ascultat o discuție care a durat aproximativ o oră găzduită de raintaxi. Cine sunt ei puteți afla accesând site-ul lor. Nu aveți ce pierde, dacă iubiți literatura!

https://www.crowdcast.io/e/tcbf20-kate-dicamillo?utm_source=profile&utm_medium=profile_web&utm_campaign=profile

Kate DiCamillo s­-a născut la 25 martie 1964, în Philadelphia, Pennsylvania. A copilărit în Florida, iar acum locuieşte în Minneapolis, Minnesota. De când era încă foarte tânără şi­-a dorit să devină scriitoare. A început prin a observa cu atenţie lumea din jurul ei, apoi a încercat s-­o pună în cuvinte. A devenit una dintre cele mai apreciate şi mai iubite scriitoare de cărţi pentru copii.

Printre cele mai cunoscute cărţi ale ei se numără Povestea lui Despereaux (distinsă cu Medalia Newbery), Because of Winn­Dixie (Newbery Honor), The Tiger Rising (care a ajuns în finala pentru National Book Award) şi poveştile din seria Mercy Watson. Este una dintre cele șase scriitoare care a câștigat de doauă ori Medalia Newbery.

Despre felul în care i­-a încolţit în minte ideea cărţii Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane, Kate scrie: „Într-­un an, de Crăciun, am primit în dar un iepure de jucărie frumos îmbrăcat. Câteva zile mai târziu am visat că iepurele zăcea cu faţa în jos pe fundul oceanului, pierdut, dorindu­-şi să fie găsit. Pe când spuneam această poveste, am fost şi eu pierdută multă vreme. Şi apoi, în sfârşit, ca Edward, am fost găsită.“ (sursa: editura Arthur)

Așadar, vă invităm să faceți cunoștință cu Kate DiCamillo!

Lasă un răspuns

%d