machetedidactice.com

Activități educative copii – Furnica și porumbița * Măgarul în piele de leu… și alte fabule de Lev Tolstoi

Dintre cărțile apărute la Editura Agora, pe lângă „Fetița din ploaie” de Călin Gruia, despre care v-am arătat cum am lucrat aici, am mai achiziționat și Furnica și porumbița * Măgarul în piele de leu… și alte fabule de Lev Tolstoi. Nu este pentru prima dată când ne oprim la fabule și astăzi, la sesiunea noastră de lectură de pe tăpșan, s-a cerut luată. S-a potrivit de minune cu cadrul natural, unde mai pui că marea majoritate a fabulelor sunt cu și despre animale. Cartea are o coperta lucioasă, foi albe de bună calitate iar pe parcursul celor 159 de pagini găsim adunate fabule în VI părți. Au ilustrații semnate de M.N. Romadin, foarte frumoase.
609384
Din cuvântul înainte semnat de Valeria Filimon aflăm că:

Lev Nicolaevici Tolstoi este unul dintre cei mai importanți scriitori din perioada „vârstei de aur a literaturii ruse”.

Apoi este făcută o scurtă prezentare a vieții acestuia și etapele pe care le-a parcurs. Pe lângă marile opere  – Război și pace, Anna Karenina, Sonata Kreutzer etc, Lev Tolstoi a mai scris o seamă de povești și istorioare, legende și fabule dedicate copiilor. Pentru că a îndrăgit fabulele scurte scrise de Esop, Tolstoi a învățat limba greacă veche. În fabulele scrise de el se regăsesc personajele și caracterele din fabulele învățatului grec, prin care se satirizează viciile, deprinderile rele și năravurile.

Dar, Tolstoi introduce în acțiunea acestora fie o anecdotă populară, fie un proverb sau o zicătoare, fie că subiectul devine, sun pana sa, o istorioară din existența obișnuită, din viața de zi cu zi, sau transferă, pur și simplu, acțiunea în atmosfera natală de la Iasnaia Poliana.
Astfel încât, fabulele scrise de Lev Tolstoi ajung să fie adevărate basme rusești, creații „de sine stătătoare” ale acestuia, citite cu plăcere atât de copii, cât și de persoanele adulte.
Cuvânt înainte – Valeria Filimon.

Așa am făcut și noi; am citit părinte și copil, pe rând, o bună parte din ele. După fiecare, completam ceea ce credeam de cuviință că trebuie rostit sau se iscau diferite discuții. Îndrăgim aceste momente!

Modul în care sunt expuse, scrisul mare și aerisit, ilustrațiile care se regăsesc la fiecare pagină face ca lectură să fie ușoară și pentru un școlărel mai mic. Fabulele, multe dintre ele, au câteva rânduri, și astfel paginile se termină ușor. Se știe că pentru un începător într-ale cititului e important acest aspect. Pentru cei mari, acestea sunt lecturi la care altul este scopul urmărit; acela al profundării mesajului.

Fabule de Lev Tolstoi august 2016 Fabule de Lev Tolstoi august 20161

Spor la citit!

Lasă un răspuns

%d