Activități educative copii – Mitologia greacă. Un periplu întins pe mai multe zile

Am petrecut o perioadă destul de întinsă alături de vechii greci, atunci când s-a ajuns să se facă vorbire despre ei la orele de istorie din cadrul programei școlare. De fapt, poate că a venit într-un moment destul de prielnic, acela în care Legendele Olimpului de Alexandru Mitru ne poposesc proaspăt în mâini, suflet, minte. O carte destul de grea cu extrem de multe personaje, cu înșiruiri de evenimente ce se desfășoară altfel decât le cunoaște un copil. Doar un exemplu doresc a da legat de aceste aspecte. La un moment dat, Luca a afirmat că ceva nu este în ordine cu Zeus atâta vreme cât are așa de multe soții atât din rândul zeițelor cât și a pământenelor.

Am găsit și o înregistrare audio a acestui text, pe care merită să o ascultați. O găsiți pe youtube. Tot în procesul de documentare am găsit niște materiale foarte frumoase iar o parte dintre ele le-am modificat și le-am adaptat pentru necesitatile noastre. Am făcut acest lucru pentru că Luca a trebuit să pregătească ceva pentru portofoliul de la școală și a dorit să fie frumos și … mai altfel.

DSCN4797

Cărțile care ne-au fost de ajutor sunt:

Legendele Olimpului de Alexandru Mitru
Zeii Olimpului Editura Pescăruș
Grecia antică, Ce și cum, Editura Rao
Atlas pentru  copii istorie

Grecia antică - zei

Grecia antică - zei1

S-a citit destul de mult, s-au vizionat diferite filmulețe dar s-au și depănat povești despre pasiunea lui Răzvan, mitologia. Atât de pasionat a fost de acest subiect că a studiat, o perioadă, limba greacă.

Despre Socrate – video

Noțiuni generale despre vechii greci – video

DSCN4859DSCN4857

În primăvară, atunci când am vizitat National Gallery de la Londra, am avut privilegiul de a asista la o lecție de istorie în fața unei picturi care trata tocmai un subiect din Legendele Olimpului. Am redat, pe larg, despre această minunată experiență, aici.DSC_3084

DSC_3085

Materialul pe care l-am exploatat destul de mult îl atașez mai jos.

wars__golden_age

Am alternat cititul cu scrisul pentru a putea sedimenta informațiile. O parte din fișe fiind în limba engleză a mai trebuit să le și traducem, deci am fost câștigați pe mai multe planuri. Aici vă recomandăm ClassroomJr.com de unde veți putea alege cuvinte încrucișate,  amestecate etc.

Iată cum am modificat noi materialele găsite pe internet la adresa activities.tpet.co.uk. Am printat și am eliminat scrisul în engleză(la ora de istorie trebuie făcut materialul în limba română) pentru a putea completa copilul în acest spațiu informația necesară. Așa au rezultat mai multe file pe care Luca le-a scris, laminat, decupat și adunat într-un fel de presenter. A ieșit foarte frumos și de mare efect. Atașăm fișele în alb, pentru doritori. În unele se face referire la Jocurile Olimpice iar în celelalte este vorba despre fabulă, mit, legendă și basm. A mai existat și un Zeus pirogravat, asta ca să fie și un craft mai altfel. Dacă tot avem aparat de pirogravat. 🙂

20151108_180321img277img278

img279img280img281

 

DSCN4819

Grecia antică - zei3

Curiozitatea fiind ațâțată nu ne rămâne decât să o satisfacem. Vă invităm alături de noi în acest demers. Toată lumea va câștiga, negreșit!

2 gânduri despre „Activități educative copii – Mitologia greacă. Un periplu întins pe mai multe zile

 1. Iris Răspunde

  Buna ziua,

  Am vazut si eu volumele si le-am rasfoit putin dar am ramas foarte dezamagita. Nu arata a ceva atractiv pentru un copil. Pagini si pagini mari si muuulte de scris ingramadit. Cum se spune in limbajul internetului, „zid de text” sau „prea lung, n-am citit”, exact asa arata. Si nu e vorba doar de generatia tanara, ci de o prezentare nepotrivita.
  Ce diferenta fata de vechea editie din Biblioteca pt. toti copiii! Scris mare, aerisit, hartie de calitate, cartonata, aspect de carte de povesti (desi fara poze, dar nici nu era nevoie) nu de manual de istorie contemporana din vremea comunista. Rezultatul – citit cu placere, nici pomeneala de „lectura grea”.
  E mare pacat, pentru ca textul este foarte frumos scris dar si foarte util, atatea opere sunt legate de mitologia greaca. Si-asa ne plangem ca adolescentii nu citesc, e o ocazie ratata de a-i atrage si de a-i face sa retina informatii in mod voluntar si placut, nu „ca trebuie”..

  • Machete didactice Autor articolRăspunde

   Nu pot să vă contrazic în ceea ce privește această ediție a Legendelor. Noi avem față de acest subiect ceva slăbiciuni, pentru că, precum spuneam și în articol, primul meu fiu a fost un mare pasionat de zei. Avem și ediția veche a Legendelor, cea din biblioteca școlarului, pe care am văzut că o reeditează în același format ca odinioară. Te duce cu gândul la povești nu la un referat istoric, dar există tipărituri și tipărituri. Important este să găsim, din multitudinea de oferte, pe cea care să prindă la copil. E un subiect extrem de vast și de greu și-ți trebuie răbdare la citit. Legendele acestea, prin multitudinea personajelor, sunt greu de înțeles dacă nu ești atent. Se amestecă personajele. 🙂 În ceea ce privește plânsul acesta colectiv legat de lecturi, trebuie să luăm atitudine pentru că numai așa putem schimba ceva.

Lasă un răspuns