Cercurile Pedagogice sunt prilejuri în care educatoarele pregătesc și prezintă proiecte mai sofisticate, abordări mai elaborate și o mai mare atenție la detalii. Da, detaliile care fac diferența!
Toată lumea știe că, ce puțin teoretic, nu se pot face proiecte zilnice, care să cuprindă scenarii, centre deschise și tot felul de activități integrate. Numărul mare de copii existenți în grupă dar și costurile unor astfel de proiecte sunt ingrediente care constituie o piedică în îndeplinirea acestor deziderate. De cele mai multe ori se încropesc activități cu materialele existente sau se adaugă elementele principale pe lângă care se țese tema săptămânală. Este foarte greu să reușești să faci zilnic tot ceea ce se cere în programă.
Tocmai de aceea, Cercurile Pedagogice, lecțiile pentru definitivat sau grade constituie o mare bătaie de cap. Și o mare cheltuială. Ori dacă tot se cere făcută această cheltuială măcar să se profite de acest fapt și să se realizeze teme interesante ale căror ecouri să reverbereze timp îndelungat în rândul celor care au făcut-o dar și privit-o.
Am avut marea bucurie de a confecționa materiale pentru astfel de proiecte, și pot spune, cu mâna pe inimă, că la toate m-am implicat 100% și nu am făcut rabat de la calitate. Am realizat tandemuri demne de invidiat alături de doamnele care mi-au solicitat acest lucru și rezultatele nu au întârziat să apară. Știu, poate părea lipsit de modestie dar acesta este purul adevăr.
Ultima colaborare a fost pentru o temă foarte frumoasă, aceea în care se regăsește România, ca țară. Au fost făcute activități la pentru Domeniul Om și Societate, acestea fiind îmbinate cu Domeniul Știință.
Povești se pot face multe iar abordări, la fel.
Așadar, pe harta României am localizat cinci puncte, ale unor orașe importante (aici mă refer la importante pentru copiii din această zonă), Botoșani, Suceava, Iași, Constanța și București, preșcolarii trebuind să pună stegulețele aferente. S-a vorbit despre țara noastră și noțiuni generale legate de acest subiect. Grupa de copii a fost mixtă.
Apoi am confecționat mai multe cartoline pe care doamna educatoare le-a folosit la Domeniul Știință, copiii trebuind să rezolve anumite cerințe.
Exemple: pe un munte pune trei brazi de mărimi diferite
sau
Un cioban are trei oi, iar lor li se adaugă încă două. Câte oi are acum ciobănașul?
Turma de oi a avut trei căței care o păzeau, iar unul dintre ei s-a pierdut. Câți căței au rămas?
Pe o pajiște sunt patru floricele, iar o oiță a mâncat două din ele. Câte flori au mai rămas?
În portul Constanța erau două vapoare. Au mai venit două. Câte vapoare sunt acum în acest port?
Pe Dunăre erau patru vapoarașe cu călători și a mai venit unul. Câte vaporașe sunt acum, în total?
Un motiv foarte nimerit pentru a vorbi despre capitala noastră, despre munți și mare dar și despre minunatul fluviu Dunărea.
Povești se pot „confecționa” în funcție de ce anume se urmărește iar cartolinele pot fi adaptate acestui scenariu. Acestea pot fi mânuite de copii, în acest mod aceștia putând participa efectiv la întreaga activitate.
Un mod de a vorbi despre România în termeni pozitivi, pentru că cei mici de asta au nevoie: de încurajare și de susținere pentru a-și iubi patria.