machetedidactice.com

Ziua și noaptea. Anotimpurile pe înțelesul unui școlar din clasa a III-a

Revenim la anotimpuri, la zile și nopți, la învelișurile pământului dar și la eclipse, echinocții și solstiții. Punem cap la cap informațiile învățate până acum la care adaugăm o serie nouă, pentru că viața și înșiruirea lucrurilor ne-a ajutat să vedem și urmări, pe viu, o parte din evenimentele pe care până acum, le vedea doar în cărți. Și pentru ca totul să aibă o înșiruire mai mult decât fericită, și la școală, în această perioadă tot despre asta se vorbește. Ce poate fi mai bine decât să se potrivească totul „mănușă”! 🙂

În primul rând, plecarea noastră la Londra a facilitat, printre altele și vizitarea unui muzeu fabulos. Da, fabulos și nu exagerez nici un pic atunci când folosesc acest cuvânt. Mă refer la Natural History Museum Londra. 

Muzeul de Istorie Naturală (engl. „Natural History Museum”) din Londra este unul dintre cele mai mari muzee naturale din lume. El a fost clădit în anul 1860 fiind compus din trei muzee numite

  • „Exhibition Road”, o clădire în stil bizantin, situată în cartierul „South Kensington
  • „Science Museum”
  • „Victoria and Albert Museum”

Muzeul prezintă pe lângă exponate geologice și schelete, mulaje de animale fosile ca și schelete ale omului preistoric. Prin aceasta caută muzeul să demonstreze dependența omului de resursele naturale. Ca în multe muzee engleze, cu excepția unor sectoare, intrarea este gratuită.

Știind că intrarea este foarte aglomerată, acest muzeu având și câte 3 milioane de vizitatori, zilnic, și trebuie să stai ceva până să apuci să ai acces la exponate, am fost la prima oră la poarta lui și am fost întâmpinați minunat. Intrarea este liberă, dar poți contribui la finanțarea muzeului cumpărând diferite cărți și pliante, souvenir-uri și hărți. Am avut inspirația să imortalizez modul în care am fost întâmpinați și tare ne-am bucurat, preluând din voia bună a personalului.

Vreau să spun că am zăbovit preț de câteva ore în interiorul acestui muzeu, și nici nu știu ce mi-a plăcut mai mult. Poate multitudinea de filmulețe pe care puteai să le vezi, la fiecare secțiune prezentă în muzeu.

Despre plăci tectonice – video

Sau poate faptul că acest muzeu este unul interactiv, putând interacționa, la propriu, cu exponatele, ceea ce în alte locuri este exclus, fiind complet interzis să atingi lucrurile expuse.

img098 img100 img101

Spuneam că am reușit alături de copii, să petrecem aproape 4 ore fără a ști când a trecut timpul. Și, sunt convinsă că am mai fi stat dacă nu ar fi intervenit oboseala, nicidecum plictiseala.

Londra 19-22 martie 201515Londra 19-22 martie 201517 Londra 19-22 martie 201518

Londra 19-22 martie 201516

Un alt motiv de bucurie a fost acela al faptului că am prins eclipsa de soare, de pe 20 martie, la Londra. Unde mai pui că locul în care ne-am aflat a avut una din cele mai bune vizibilități de pe mapamond, fapt relatat pe larg, în ziarele din regat.

Despre anotimpuri 29mart20152

Așadar, cu toate acestea proaspete în minte, am purces la a ne face temele de la Științe, iar în acest sens am scos materialele din dotare, aici referindu-mă la machetele didactice dar și la cărți, și am completat ceea ce deja știam legat de acest subiect. Cărțile ce ne-a fost de mare ajutor se numesc Stele și Planetele de la Teora, dar și  Atlas geografic al lumii – Atlas geografic interactiv 3D.

Minunat la Stelele și Planetele este faptul că la fiecare capitol există și un test fulger, extrem de îndrăgit de Luca. Practic este imposibil să nu știi răspunsurile odată ce ai citit rândurile respective.

La Atlasul geografic 3D există și un glob, iar acesta a fost numai bun acum, pentru că are o dimensiune potrivită pentru mâinile unui școlar, putând fi lesne manevrat, ceea ce s-a și întâmplat.

DSC_3284 1Atlas-geografic-al-lumii

Machetele pe care le-am folosit au fost următoarele: machetă didactică Fazele lunii, machetă didactică Anotimpuri și machetă didactică Straturile Pământului.

Despre anotimpuri 29mart20154

Lucrează cu machetă Straturile Pământului – video

Despre anotimpuri 29mart20151

Ne jucăm și învătăm – Despre Pământ – video

Nici nu știți ce de ajutor ne sunt aceste materiale. Putem interacționa cu ele, așa înțelegând cum se petrec fenomenele despre care dorim a afla lucruri noi.

Continentele și soarele – video

Despre anotimpuri 29mart2015

Zile, nopți, anotimpuri lucru machetă – video

La final a avut de desenat un desen în care să specifice anotimpurile.Despre anotimpuri 29mart20153

A fost minunat! Și pentru mine dar mai ales pentru el. Nu ezitați să intrați în universul copilului nu numai în ceea ce privește grija de hrană și cele trebuincioase unui trai zilnic ci și în sensul oferirii unei hrane spirituale. Se adună în timp, puțin câte puțin, tot soiul de informații, ce mai târziu îi vor fi de un mare ajutor. Cine știe, poate va deveni un geograf pasionat, va face voluntariat în cine știe ce colț de lume sau va deveni mai știu eu ce explorator. Atunci vei ști, în forul tău interior, că baza a fost înlesnită și clădită cu ajutorul tău. Cu pasiune, cu dăruire, cu infinit drag. Mai trebuie altă recompensă?

Lasă un răspuns

%d