machetedidactice.com

Machete didactice – Rutina zilnică a unui copil de grădiniță

Pentru un copilaș de 4 ani care mustește de energie, rutina este foarte importantă și are un rol aparte în viața lui. Este un moment ideal pentru ca el să meargă într-o colectivitate, adică într-o grădiniță. Fie că este cu program normal, fie că este cu program prelungit, aceasta îi va oferi mediul în care va învăța lucruri noi, va învăța să se joace cu alți copii, va socializa. Aici, la grădiniță, cel mic se va adapta cu ușurință, va începe să perceapă și să manifeste simpatie și înțelegere față de ceilalți copii, se va juca în comun și va împărți jucăriile.

Poate este momentul în care reușești să înțelegi prezența prietenului imaginar, care dealtfel nici nu este îngrijorător, ci doar îți atrag atenția că cel mic are nevoie de o companie reală a prietenilor de vârsta lui. Dacă vei avea curiozitatea de-a privi la jocurile copiilor de peste 4 ani, aceștia se joacă „de-a mama și de-a tata”, „de-a doctorul” etc, jocuri prin care ei imită comportamentul adulților, pentru că așa învăță să crească mari.

La grădiniță, copilul are și alte modele și poate învăța și de la alți adulți maturi, înafară de mama și tata. Acolo va urma un program structurat, foarte bine delimitat și extrem de variat: va avea un timp pemtru masă, un timp pentru ascultat povești, un timp pentru a lucra, timp pentru a învăța, un timp pentru a se juca, un timp pentru a dormi. Toate acestea vor contribui pozitiv la dezvoltarea lui.

Știu, sunt atât de multe de spus despre aceste lucruri, având în vedere poveștile care se tot aud, povești ce vin dinspre grădinițe, fie ele de stat sau particulare. Dar oare vina este exclusiv a celor care lucrează în grădinițe? Nu cumva și părinții poartă o parte din această vină?  Părinte fiind dorești ca odrasla ta să fie tratată cu toată atenția dar nu este deloc de neglijat că în grădinițele noastre, unei educatoare îi sunt alocați peste 25 de copii. Acum, un simplu exercițiu de imaginație ne face să rămânem puțin pe gânduri: noi cum am proceda dacă am sta în fața atâtor copii? Știți cum sunt copiii din ziua de astăzi? Știți câtă energie au? Sunt convinsă că știți, toți cei care au cel puțin un copil și au grijă de el, știu. Dar știți ce comportamente au părinții acestor copii, a unora dintre ei, evident?

Așadar, ca în orice discuție, adevărul este undeva la mijloc iar abordarea trebuie făcută de așa manieră încât pionul principal al atracției săfie cel mic, și nu interesele mărunte și meschine ale adulților.

Per ansamblu, grădinița reprezintă un mediu în care, teoretic, toată lumea ar avea de câștigat. Oare nu stă în puterea noastră să facem posibil acest lucru?

Pentru ca cei mici să se simtă mai bine și să fie mai atrași de grădiniță am confecționat un panou în care se regăsesc principalele activități desfășurare de-a lungul unei zile petrecută acolo.

Am exemplificat pe el, prin niște pictograme, etapele pe care le parcurge.

Acestea sunt: trezirea și plecarea la grădiniță

DSC_2481DSC_2484

joaca și învățarea prin joacă

DSC_2480DSC_2476

masă și somn

DSC_2474DSC_2472

joacă și plecare acasă

DSC_2478DSC_2484

Așadar, precum se vede, există opt etape importante ce intră în desfășurarea unei zile. Și ce multe și variate activități!

DSC_2486 DSC_2487 DSC_2488

Activități zilnice - colaj

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Machete didactice – Rutina zilnică a unui copil de grădiniță”

%d