machetedidactice.com

Activități educative copii – O insectă enervantă și periculoasă. Țânțarul

Am premeditat vorbirea despre țânțar de pe vremea când am vorbit despre purice, plecând de la premiza că aceste insecte se află răspândite pe tot teritoriul globului pământesc. Lecția despre purice a fost super, super, super. Luca a gustat-o din plin, fiind asezonată cu noțiuni noi în limba engleză. Dar dacă v-am făcut curioși, puteți vedea ce și cum am făcut, aici.

În fișele de la Imp, la care am apelat de atâtea și atâtea ori, am văzut răspândirea țânțarului.

DSC_9859 DSC_9848

Și așa a apărut presenterul cu care Luca lucrează când este vorba despre vietăți. În acest prezenter, informația este scurtă și la obiect, noțiunile transmise nefiind extrem de complicate.

DSC_9830 DSC_9831 DSC_9832

Luca a lucrat și cu unul și cu altul și așa tabloul a fost complet. A aflat de locul în care trăiesc țânțarii, de modul în care se hrănesc, de cum se reproduc și mai ales ce periculoși sunt prin bolile pe care le transmit.

Pentru a face o comparație între țânțari și alte rude insecte ale acestuia, am apelat la Atlasul Zoologic de la Editura Didactică, dar și la Animalele Enciclopedia pentru copii de la Editura Flamingo.Aici intervine componenta vizuală care te poate scoate din impas atunci când nici nu gândești!

DSC_9825 DSC_9826 DSC_9827 DSC_9828

Luca a repetat părțile componente ale unei insecte și a completat o fișă scoasă în acest sens. Datorită detaliilor din atlas, am putut observa cum acul unui țânțar este acoperit cu niște mici perișori, iar imaginea mărită îl arată mult mai fioros decât îl putem observa cu ochiul liber.

DSC_9854

 A urmat apoi o discuție despre ciclul de viață al țânțarului, iar aici am scos un disc pe care Luca a trebuit să pună în ordine, imaginile acestei transformări. Ca și la celelalte insecte, țânțarul trece prin 4 faze: cea de ou, de larvă, cocon, adult.

Luca citește ciclul de viață al țânțarului – video

DSC_9841 DSC_9843 DSC_9844 DSC_9846

O recapitulare binevenită!

Pentru că am văzut câte boli poate transmite această insectă, unele dintre ele putând fi mortale pentru om, am scos niște fișe în care am evidențiat cum se poate preveni acest lucru. Au curs atât de multe întrebări și a fost așa de interesant nu numai pentru copil ci și pentru mine. Ne-am adus aminte că la Bucureștii fiind, iar unchiul lui Luca având casa așezată lângă un iaz, ne-am luptat cu țânțarii destul de aprig. Față de anii trecuți, când aceștia aveau o activitate susținută la răsărit și la apus, acum ne-au necăjit și în toiul zilei, fiind nevoiți să apelăm la creme de protecție.Se pare că datorită căldurii și umezelii excesive s-a întâmplat acest lucru. Așa că fișele ce au fost pregătite au necesitat și ceva desen, și ceva completari dar și chef. Dar nu ne-a lipsit!

DSC_9833 DSC_9835 DSC_9836 DSC_9837 DSC_9838 DSC_9839 DSC_9840 DSC_9850 DSC_9851 DSC_9852 DSC_9853

Atașez fișele mai jos, necompletate pentru a putea fi folosite și de alți doritori.

DSC_9855 DSC_9856 DSC_9857 DSC_9858

Concluzia lecției de astăzi este simplă: dacă știi, poți preveni! Și este cunoscut faptul că este mult mai ușor să previi, decât să tratezi!

Vă dorim o vară fără înțepăturile acestor nesuferite insecte. Pe cât de nesuferite pe atât de interesante!

Lasă un răspuns

%d