machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a – Zeii din Grecia antică – mereu ai ceva de învățat la fel și despre cultura greacă și elenistică

Am revenit la Zei. La cei din Grecia Antică. Dacă nu ești fascinat de ei și nici curiozitatea nu te mână, e destul de complicat de înțeles. Sunt mulți, au denumiri ciudate și pe lângă cei principali mai sunt o sumedenie de semizei, soții, frați, copii. Pământeni – nepământeni.

La multe din subiectele ce se regăsesc în manualele de clasa a V-a nu suntem chiar străini complet, asta pentru că am mai vorbit despre ele și chiar am lucrat pe marginea lor așa cum ne-am priceput noi, acasă. De cele mai multe ori aceste activități au venit să completeze lecturile citite. Așa a fost în cazul legendei Pandorei despre care puteți citi mai jos sau a Odiseii lui Homer.

Cutia Pandorei sau Cum am reușit să aflam despre Zeii din antichitate

dscn07632

DSCN0754

„Odiseea”, un proiect pentru ora de istorie – clasa a V-a

odiseea-istorie-clasa-v-a

20150122_030746

20150122_031237

Pentru că am remarcat că Luca preferă să învețe mai mult în limba engleză fiind mult mai atent, încerc să vin în întâmpinarea lui căutând și aducându-i în față așa materiale. Am noroc pentru că oferta de pe internet este vastă la asta contribuind și eu cu materialele pe care le confecționez special pentru el.
Am confecționat niște cartoline de pe care el a citit informațiile aferente fiecărui zeu. Printre cei 12 principali am mai strecurat și alții despre care mai avea cunoștințe.

zeii-greci – fișe de lucru

De asemenea vă atașez și fișierul cu ajutorul căruia am confecționat o cărticică extrem de îndrăgită de noi.

zeii-greci-cartoline-engleza

sursa: deceptivelyeducational.blogspot.ro

Am tipărit, laminat, decupat și asamblat aceste cartoline pentru a fi mai ușor și comod de accesat.

20150122_032641

20150122_053459

20150122_053510

20150122_053534

De data asta am făcut cunoștință cu stilurile arhitecturale – coloane în stilul ionic, doric, corintic – am trecut în revistă Cele șapte minuni ale lumii antice, dar am și aflat mai multe detalii despre viața de atunci. Bunăoară, fetele nu mergeau la școală ele fiind educate acasă numai băieții fiind trimiși acolo, începând cu vârsta de 7 ani, unde învățau scrisul, cititul, aritmetica, muzica, exercițiile fizice etc. Am reamintit că grecii au fost aceea care au inventat teatrul iar Eschil, Sofocle, Euripide, Aristofan au creat opere nemuritoare. Ne-am reamintit și de Pitagora, Arhimede, Thales din Milet ori Aristotel ale căror teorii se studiază și astăzi.

Sunt multe de vorbit dar încetul cu încetul bagajul de cunoștințe capătă consistență. Și dacă peste ele nu se revine, uitarea se așterne.
Mulți dintre grecii din Milet își puneau întrebări, căutau să găsească soluții practice la problemele care îi frământau, încercau să afle răspunsuri bazate pe logica și rațiune la orice fenomen.
După atâtea mii de ani continuăm și noi să procedăm la fel. Știu, conjunctura este complet diferită dar bazele educației trebuie puse din copilărie. Ori asta încercăm și noi.

„Cunoaște-te pe tine însuți.“ (deviza lui Thalet din Milet)thales-din-milet-215x300

„Fii moderat în toate.“ (deviza lui Solon din Atena)solon-din-atena-179x300

„Cei mai mulți oameni sunt răi“. (deviza lui Bias din Priene)bias-din-priene-300x250

„Moderația este cel mai bun lucru.“ (deviza lui Cleobulus din Lindos)cleobulus-din-lindos-213x300

„Nu dori ceea ce este cu neputință.“ (deviza lui Chilon din Sparta)chilon-din-sparta

„Ar trebui să știi ce oportunități să alegi.“ (deviza lui Pittacos din Mytilene)pittacus-din-mytilene-200x300

„Perseverența este totul.“ (deviza lui Periandru din Corint)periandru-din-corint-300x250

Lasă un răspuns

%d