machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Ouţul împodobit cu… răvaşe

ou fig 3

Spuneam ieri că am încercat să împodobim ouţele în diferite moduri. Am dorit să acopăr o paletă cât mai largă de îndeletniciri, de la cele de desenat şi lipit, la cele de scris şi bricolat. Cred că nu pierd nici o ocazie în a afirma plăcerea pe care o are Luca atunci când are de rezolvat diferite cerinţe ce sunt ascunse. Că-s bilete, cartoline, în ouă sau în mai ştiu eu ce recipient pitite, bucuria este aceeaşi. Am avut câteva activităţi care au încorporat aceste răvaşe şi s-a lucrat frumos, cursiv, cu spor.

Dar ce am mai făcut acum? Am pus de-un joc! În ce a constat jocul. Am  „închistrit” ouţele (că am intrat şi eu în joc) fiecare după plac, cu ajutorul autocolantelor cu figuri geometrice. Fiecare figura geometrică avea scrisă pe ea un număr. Apoi s-au luat din coşuleţ (unde erau 45 de răvaşe cu întrebări din matematică, română şi cultură generală) numerele ce erau scrise pe figurile ce împodobeau oul.

ou fig 18

ou fig 17   ou fig 1

Prima etapă – se împodobeşte oul după bunul plac folosind autocolantele cu figuri geometrice.
A doua etapă – se identifică numerele şi se extrag din coş biletele aferente.
A treia etapă – se citeşte şi se completeaza biletul respectiv, și tot aşa până ce se termină toate figurile geometrice.

ou fig 4  ou fig 5

ou fig 6  ou fig 7

ou fig 8

La unele bilete a fost mai încântat, la altele mai puţin! Au fost momente când a fost foarte bucuros că eu nu pot ţine pasul cu el. Bucuria lui, pur şi simplu mă hrăneşte şi mă face să caut şi să caut şi … să tot caut!

ou fig 10

ou fig 12  ou fig 15

ou fig 16

Biletele au avut grade diferite de dificultate.
La final, oul lui Luca arăta ca în fotografia de mai jos după ce au fost rezolvate toate răvaşele. Toate au fost rezolvate corect spre încântarea mea dar mai ales a lui. Faţa lui spune atât de multe încât nu trebuie ca eu să mai completez ceva!

ou fig 2

Precum se vede, este o activitate uşor de făcut şi nu foarte complicat de pregătit. Este adevărat că sunt cerinţele de pe răvaşe, dar acestea pot fi luate din cărţi adresate nivelului de pregătire al copilului. Întrebările pot fi axate pe o singură materie sau pot fi făcute mixuri de materii, aşa cum am procedat eu. La noi, Luca preferă să lucreze mai mult la matematică dar eu încerc să îmbin materiile astfel încât să mergem în paralel cu toate disciplinele de la şcoală dar şi cu ceva informaţii din geografie, biologie sau istorie. Totul adaptat pentru nivelul la care este el.

Şi de această dată a existat şi un craft iar el a constat în confecţionarea unei felicitări. Tema acestei felicitări a fost, evident, ouţul de Paşte.

Dacă veţi privi mai atent, nu se poate să nu remarcaţi că este extrem de uşor de confecţionat. Nici materialele folosite nu sunt foarte greu de găsit, pentru că sunt necesare cantităţi mici şi se pot folosi tot soiul de hârtii de ambalaj care au rămas de la alte activităţi. Practic, din sulurile mari am facut nişte suluri mai mici pe care le-am lipit pe o foaie, pe care am conturat în prealabil forma unui ou. A dat si Luca o mână de ajutor. În a treia imagine se vede cum arătau suluşoarele noastre lipite, inainte de-a le tăia. 

ou feli 2 ou feli 3 ou feli 4

La final, am împodobit felicitarea cu alte câteva elemente: o buburuză, o floare o danteluţă.

ou feli 5  ou feli 6

ou feli 1

Cred că felicitarea de mai sus este foarte potrivită pentru a fi oferită celor dragi. Nu-i aşa?

P.S. Postamentele pe care am pus răvașele sunt făcute din polistiren, dimensiunea lor încadrându-se într-o coală de polistiren standard.

Lasă un răspuns