machetedidactice.com

Activităţi educative copii – A mai închistrit cineva un ouţ cu părţi de vorbire? Uite că noi am reuşit!

Acum, când suntem în perioada dinaintea sărbătorilor Pascale, cei care lucrează alături de copii caută să le ofere activităţi cu această temă. Avem parte de mulţi iepuraşi, ieduţi, bobocei şi bineînţeles de ouţ
Colorate în fel şi chip, bricolate, craft-uite nu ştii pe care să-l alegi, nu ştii care va da rezultatele cele mai bune! Mi-am adus aminte de câteva activităţi extrem de îndrăgite de Luca și cred că pot constitui o sursă de inspitație pentru doritori. Am dorit să creez diferite „sesiuni” de lucru, pe teme variate, dar care să aibă legătură şi cu aceste minunate sărbători şi cu simbolurile ei.
Am optat pentru activităţile în care se folosesc aceste cartoline, deoarece Luca le îndrăgeşte foarte mult şi le lucrează cu drag.
M-am gândit la o activitate care să cuprindă noţiuni de gramatică. A trebuit „îmbrăcată”. Drept pentru care am trecut la treabă şi am confectionat trei ouă, pe care Luca  le-a pictat. Primul roşu!
Ele au o dimensiune considerabilă; 50 centimetri înălţime şi 30 centimetri lăţime.

out 11

out 14 out 19 out 17

out 23 out 24

Pe aceste ouţe, Luca a trebuit să pună cartoline cu părţile de vorbire corespunzătoare şi anume: substantive la singular, substantive la plural şi verbe. Această activitate am făcut-o anul trecut când la şcoală încă nu se vorbise despre noţiunile pomenite mai sus şi este drept că, acum după un an, situaţia a rămas aceeaşi. Nici acum nu se vorbeşte de singular şi plural, ca să nu mai spun de verbe. Asta este programa şi nu avem ce face. Sau avem?

Aşadar, am confecţionat un set de cartoline pe care am ataşat substantive la singular şi plural dar şi verbe. Le-am pus apoi într-un coşuleţ iar Luca a trebuit să le pună la locul potrivit. Aşa a rezultat un ouţ închistrit, mai bine zis trei ouă! Dar pentru cei care nu ştiu ce înseamnă închistrit, iată ce spune dex-ul:

închistri – a încondeia ouăle

Mai întai Luca a scris definiția substantivului și a verbului, asta pentru a nu lucra mecanic. Apoi a analizat fiecare cartolină, pe măsură ce o extrăgea din coşuleţ. A dorit ca totul să se desfăşoare fără implicarea mea, iar eu m-am conformat. Am fost un martor mut. A explicat cu mult aplomb şi a fost bucuros că ştie ce face.

out 20  out 9

4  out 10

out 12  out 5

Una după alta, cartolinele şi-au găsit locul corect pe ouţe. Şi aşa, a reuşit copilul ca după o muncă făcută cu drag, să vadă că nu a avut nici o greşeală.

Iată cum, ouţul roşu a fost împodobit cu cartolinele pentru substantivele la singular, adică în termenii din clasa a I a dar şi a II a, „eu zic una”. Ouţul galben a fost împodobit cu cartolinele pe care erau scrise verbele, iar ouţul  albastru, cu cartolinele  ce aveau scrise pe ele substantivele la plural, adică în termenii clasei a I a dar şi a II a, „ eu zic multe”.

out 2  out 3

out 1

Aceasta nu este singura activitate făcută pe suporturile ou. În zilele ce urmează am sa va arăt şi alte activităţi la fel de interesante (cel puţin aşa le-am catalogat noi) şi pe care Luca le-a lucrat cu drag.
Poate vor da randament şi în cazul copiilor voştri. Spor să aveţi!

out 16   out 21

out 18

Lasă un răspuns

%d