machetedidactice.com

Despre Franța la vremuri de restriște

Atunci când am meșterit această machetă, pentru o doamnă profesoară de la o școală din zonă, gândurile mele pentru Franța erau altele, neexceptând dorința de a ajunge, în viața asta, să vizitez tărâmul dragostei, așa cum este cunoscută această destinație.
Am citit mult și multe despre Franța, dar nu am reușit să ajung acolo, cu toate că de câteva ori am fost extrem de aproape de a o face.
Numai că totul la nivel planetar s-a schimbat, acum gândul îndreptându-se la alte probleme, dar și la știrile despre cum suportă și gestionează nația franceză această pandemie.
Iată ultimele știri care vin de acolo:

În Franţa preşedintele Emmanuel Macron li s-a adresat din nou concetăţenilor săi prin intermediul televiziunii, luni 16 martie, şi a anunţat măsuri excepţionale în vederea stopării epidemiei de coronavirus. Francezilor li se cere să se izoleze la domiciliu, să-şi limiteze la maximum deplasările, iar frontierele Uniunii Europene se închid. „Suntem în război împotriva unui inamic invizibil” a repetat insistent Emmanuel Macron referindu-se la virusul Covid-19 pe care mulţi francezi, pînă acum, nu l-au prea luat în serios.

„Epidemia a fost pentru unii francezi o idee îndepărtată dar a devenit o realitate imediată”. Emmanuel Macron şi-a început intervenţia televizată de la ora 20, a doua în răstimp de patru zile, cu această frază de natură să-i readucă pe concetăţenii săi pe terenul responsabilităţii. Niciodată Franţa nu a fost obligată să ia astfel de decizii în timp de pace, a spus el, regretînd indirect că mulţi francezi nu au respectat consemnele precedente legat de limitarea deplasărilor.

Iată principalele noi măsuri anunţate de preşedinte:

Prioritatea absolută este limitarea numărului de contacte şi de deplasări.

Timp de 15 zile francezii vor avea voie să-şi părăsească domiciliul doar pentru a se aproviziona, pentru a merge la locul de muncă sau pentru a-şi îngriji sănătatea. Cei care nu vor respecta noile reguli vor fi sancţionaţi.

(sursa: rfi)

Cât despre doamna profesoară, respect pentru implicare și atitudine. Pentru că de asta avem nevoie, acum mai mult ca oricând.

Să fim sănătoși și să respectăm regulile.

Lasă un răspuns

%d