Activități educative copii – Bartek, prietenul meu din Polonia! / Bartek, mój przyjaciel z Polski

DSC_2023
Bartek este prietenul nostru polonez! Au trecut două săptămâni de când Bartek a fost oaspetele nostru și am rămas cu amintiri minunate despre acele zile.
Bartek jest nasz polski przyjaciel! To już dwa tygodnie od Bartek był naszym gościem i wyszliśmy z wspaniałych wspomnień z tamtych dni.

Am încercat să-i facem șederea cât mai plăcută și să se bucure și el de activitățile care au loc în căsuța noastră.
Starałem się uczynić Państwa pobyt przyjemnym i cieszyć się, a on działania, które występują w naszym polu.

DSC_2050

Ziua oaspetelui nostru începea cu micul dejun, după care pleca la școala cu Răzvan. După ce se întorcea de acolo și lua masa, încercam să-l integrăm în activitățile noastre de zi cu zi.
Așa am jucat o grămada de jocuri, băieții i-au cântat la pian într-o mică productie, l-am rugat să ne scrie câteva cuvinte în limba lui maternă și am vorbit, atât cât ne-a permis limba engleza, despre el, familia și orașul lui, Gdansk.

img130

Nasz dzień gość zaczyna się śniadanie, a następnie przejść do szkoły z Razvan. Po powrocie stamtąd i jeść, próbuje włączyć go do naszych codziennych działań.

Więc grałem w wiele gier, chłopcy grali na fortepianie w małej produkcji, poprosiłem go, by napisać do nas kilka słów w jego ojczystym języku i mówił, jak bardzo jak pozwolił nam języków – angielski, o nim rodzina i miasto Gdańsk.

Am tradus aceste paragrafe pentru a înțelege și Bartek.

Pentru că am trăit această experiență iar Luca a fost extrem de încântat de Bartek (au fost momente când Luca îi explica în română, iar Bartek îi răspundea în polona, și nu ați fi ratat așa ceva, vă asigur!) ne-am hotărât să aflăm mai multe informații despre țara lui natală. Și asta am și făcut!
Primul lucru pe care l-am facut a fost o recapitulare a noțiunilor pe care le aveam deja despre Europa. Ne-a ajutat macheta pe care am pus drapelele țărilor cunoscute până acum, am repetat vecinii țării noastre dar am văzut și care sunt vecinii Poloniei.
Am apelat la dragele noastre enciclopedii de unde am aflat informații despre Polonia, despre faptul că face parte din Europa centrală, că macul este floarea națională a Poloniei și că jumatate din câmpurile lor sunt cultivate cu cereale.

DSC_2009 DSC_2026 DSC_2027 DSC_2032 DSC_2033 DSC_2034 DSC_2037 DSC_2038 DSC_2039 DSC_2040 DSC_2042 DSC_2046

Pentru că în enciclopediile pentru copii, noțiunile despre Polonia sunt foarte sărace, i-am făcut o fișă lui Luca în care am scris câteva noțiuni mai importante despre această țară. Așa a aflat despre Papa Ioan Paul al II, despre Chopin,Marie Sklodowska Curie și Nicolaus Copernic.

Deasemenea, am mai făcut o fișă de lucru în care cerința a fost de a se găsi câteva cuvinte, în care prima silabă să fie „po” si „pri” iar cu unul din cuvintele găsite să facă câte o propoziție în care, cuvântul sî fie pe rand, la începutul, la mijlocul și la sfârșitul propozitiei.
Pe lângă toate acestea, am mai confecționat și niste maci, iar cu ajutorul lor am făcut o ramă în care am pus o fotografie cu prietenul nostru.

DSC_2022

Poza tym wszystkim, zrobiłem i niektóre maki i przy ich pomocy zrobiliśmy klatkę I umieścić obraz naszego znajomego.

Pentru că numai Luca nu a vizitat Polonia, noi ceilalți membri ai familiei având acest privilegiu, am încercat prin souvenir-urile pe care le-am adus noi dar și prin cele aduse de Bartek, să-l introducem în atmosfera acestei minunate țări.
Deasemenea, lecția noastră a mai avut ca etapă intermediara, confecționarea unui Wycinanki, adică o figurină rezultata în urma decupării după un anumit tipar a unei foi de hârtie. Pentru Luca am găsit un model mai ușor iar ca exemplu, am confecționat și eu una, dar mai complicată.
DSC_2060 DSC_2063  DSC_2053 DSC_2054 DSC_2055 DSC_2056 DSC_2057

DSC_2061 DSC_2062

Poate dacă nu aveam acest oaspete nu abordam așa degrabă această țară. Merită să vorbiți despre ea pentru că este fascinantă iar oamenii născuți pe aceste meleaguri au avut o importanță foarte mare în istoria omenirii.
Vreau să le multumesc părinților lui Bartek pentru educația dată fiului lor! Numai cuvinte de lauda și mi-ar fi plăcut să-i cunosc și pe ei! Dar timpul nu este pierdut. Nu-i așa?

Chciałbym podziękować rodzicom za edukację danym ich syn Bartek! Tylko słowa pochwały i ja wolałby je znać i je! Ale czas nie jest stracony. Nie masz?

0 gânduri despre „Activități educative copii – Bartek, prietenul meu din Polonia! / Bartek, mój przyjaciel z Polski

 1. Margareta B. Răspunde

  Minunat!!!! ce experienta frumoasa si ce lectie pe masura!!!va admir mult,Ioana pt.felul in care abordati diverse teme,e o adevarata placere sa va citesc!…si sa stii ca imi place enorm de mult pianul vostru!si eu am cochetat intr-o perioada cu ideea unui pian,mi-am ales chiar si modelul,desi nu stiu sa cant la pian, insa luam ore on-line,daca poti sa crezi asa ceva…mi-am luat si notite 🙂 …. Insa bine ca nu l-am cumparat ca n-ar mai fi incaput patutul lui David….eei,nu zic ca nu mi-ar face placere sa am un pian adevarat,insa momentan nu dispunem de prea mult spatiu,dar cine stie,probabil in viitor se va ivi ocazia si pt.asa ceva…acum intelegi de ce iubesc machetele tale cu claviatura pianului…. 🙂

  • machetedidactice Autor articolRăspunde

   Draga mea Margareta, asa de bine mi-au facut aprecierile tale! Pianul este, a fost si va fi slabiciunea existentei mele! Am luat lectii de pian si eu, atunci cand eram copila, insa am avut nenorocul unei profesoare inadecvate, in ceea ce ma priveste. De aceea, copiii mei au preluat aceasta slabiciune a mea si tot din acest considerent baietii mei studiaza acest instrument. Razvan face acest lucru de la 3 ani iar luca de la 6 ani. Razvan a ajuns sa cante asa, de ti se moaie inima, Luca este in plin proces. Este adevarat ca au si vrut insa nici nu i-am lasat in momentele cand ar fi vrut sa abandoneze. In ceea-l priveste pe prietenul nostru polon, experienta este extraordinara si merita toti banii. Acest baietel (ca pentru mine asta este) a constituit o adevarata placere sa faca parte din familia noastra o saptamana. Am avut norocul unui copil asa cum si-ar dori orice parinte: respectuos, cuminte, curat! Am tradus randurile in care se regasea pentru a intelege despre ce este vorba si el dar si familia lui. Cat despre implicarea ta cu David….Jos pălăria!

 2. amalia Răspunde

  foarte frumos…si placuta conversatie, abordarea diferitelor teme ne ajuta si pe noi foarte mult sa imbunatatim cunostintele…desigur noi suntem mici inca dar ne atrag povestile istorice, hartile..mereu urmarim distantele pe harti si mai ales tarile prin care taticutul nostru le colinda(aceasta fiind atractia si tot asta ne duce sa si invatam)
  Felicitari mamicutei si mult succes baietelului care este foarte inteligent.
  …totusi nu inchei inainte de a ruga din inima sa mi se imprumute si mie sablonul cu aceasta macheta a hartii,mi-ar fi de mare folos, multumim si sper sa nu deranjeze a mea dorinta, cerere . O zi buna si asteptam in continuare minunatele lectii, povesti..

  • machetedidactice Autor articolRăspunde

   Multumesc frumos pentru remarcile tale! Ma bucur foarte, daca va plac activitatile noastre si apreciem atentia pe care ne-o acordati. Cat despre sablonul hartii, eu am marit-o dupa o harta format A4. Daca doresti sa ti-o trimit, trebuie sa-mi spui. Seara placuta si idei minunate pentru jocurile voastre!

Lasă un răspuns