Întâlnirea cu Fluturașii de grupă mică reprezintă de fiecare dată o bucurie pe lângă provocarea de a-i antrena în jocuri și activități pe care acasă nu le fac ori nu au alături prietenii din grupă. Astăzi au fost prezenți 20 de copii și ca totul să curgă firesc e necesar ca materialele, etapele, scenariul desfășurării să fie pregătite chiar și un plan de rezervă dacă din varii motive trebuie schimbat ceva din mers.
Pentru tema săptămânii, mijloace de transport, am adus în atenția lor o carte care se află în biblioteca noastră de când Luca era mic, una de care mă leagă amintiri frumoase pe care vreau să le construiesc și alături de acești prichindei atât de speciali.
Copiii au ascultat poezioare simple, unele dintre cuvintele întâlnite necesitând o aplecare mai mare pentru a le explica și înțelege. Benzinărie, intersecție, semnalizare au fost despărțite în silabe pentru ca mai apoi să alcătuim propoziții noi. Nu puteam rata discuția despre regulile de călătorie cu mașina, acolo unde cei mici trebuie să stea în scaune speciale fiind asigurați și cu centura de siguranță aici fiecare spunând cum anume călătorește, cine conduce mașina și diferite întâmplări petrecute în călătoriile lor. Au fost voci care au protestat spunând că centura de siguranță îi deranjează și nu vor să o poarte și cum părinții duc muncă de lămurire cu ei.
Am jucat mai apoi un joc în care copiii erau călători într-un autobuz imaginari aici vorbind despre regulile pe care trebuie să le respecți atunci când călătorești cu acest mijloc de transport în comun. Nu ai voie să arunci ambalajele pe jos, să strici bancheta pe care stai, să vorbești cu voce tare sau să sari prin mașină. După ce toate acestea au fost cunoscute, am pornit la drum recreând și noi atmosfera dintr-un autobuz. Am oprit în diferite stații, reprezentate de cartierele unde copiii locuiesc, unii dintre ei coborând pentru a urca mai apoi în altele. E foarte interesantă dinamica acestei activități pentru că cei mici învață și exemplifică aceste comportamente.
A urmat un joc în care provocarea a fost aceea de a face un traseu mânuind o mașinuță cât mai repede posibil. În acest sens am pregătit trei piste, de culori diferite, pe care copiii trebuiau să le parcurgă mânuind o mașinuță, respectând traseul special desenat în zig-zag.
O activitate statică a fost aceea în care prichindeii au asociat imaginile unor vehicule cu umbrele lor folosind o fișă. Fiecare în parte a avut parte de suport pentru explicarea cerinței pentru ca mai apoi să vedem care au fost rezultatele și dacă au înțeles. Unii dintre ei sunt mici, chiar pentru grupă mică, dar chiar și așa am urmărit modul cum se mânuiește creionul colorat și identificarea imaginilor. Am folosit Fișa de punere în corespondență de la twinkl.
Am cântat, dansat, călătorit, confruntat toate într-o dimineață de primăvară cu mult vânt și soare năbădăios însă cu niște copii minunați!