machetedidactice.com

Orașul de ieri vs Orașul de astăzi * Proiect geografie clasa a IV-a

Școala a început și odată cu ea au început și frământările.
De data aceasta tema a fost la geografie, acolo unde doamna învățătoare a dat copiilor spre aprofundare un proiect în care să se facă vorbire despre orașul unde locuiesc, dorindu-se o paralelă între orașul nou și cel vechi.
E o provocare foarte interesantă care lasă cale liberă abordărilor de toate felurile, unele menite a stârni curiozitatea micului elev și a-l îndemna să continue căutările ostoindu-și curiozitatea, singurele care duc către completarea informațiilor dintr-un domeniu.
Evident este faptul că domeniul poate fi variat, modul de prezentare vizuală căpătând alte forme.
Revenind la cel care deja a fost prezentat în fața doamnei și a colegilor, impresia a fost una pe care școlarul nu o va uita degrabă.

Am confecționat două vapoare, fiind vorba de un oraș prin care trece fluviul Dunărea, ele ilustrând tema, deci unul unul vechi

și unul nou

În „burta” fiecărui vapor am montat un sul mobil de hârtie pe care să se scrie evenimentele importante ale fiecărei perioade. Pe această hârtie care era derulată, destul de generoasă ca lungime – 80 cm, se putea lipi și imagini asta rămânând la latitudinea copilului, el alegând ce să pună și cum să le organizeze.

Inițial am pus aceste vapoare pe un postament care avea și maluri însă nu s-a dorit această reprezentare așa cum nu s-a potrivit modul în care vapoarele să fie încastrate în postament, drept pentru care am făcut o modificare, pliindu-mă pe cerința solicitantului. Îmi place abordarea de acest gen pentru că scopul final este ca beneficiarul să aibă parte de o machetă pe care s-o îndrăgească, dar mai ales s-o considere utilă folosind-o cu plăcere.

Au mai fost necesare două panouri pe care să se monteze hărțile orașului. Am scris, pentru un strop de culoare, IERI și AZI, impactul vizual fiind diferit. Tot în acest scop am scris și numele orașului la fel, adică cu același font la litere și culoare.

Totul a fost făcut contra cronometru și cu ajutorul coletăriei rapide copilul a putut completa machetele meșterite de mine. Prin bună voința mamei, am intrat în posesia acestor imagini. Mulțumesc frumos!

Am reușit să ne sincronizăm foarte bine iar ieri, copilul a prezentat proiectul în fața doamnei și a colegilor. Rezultatul a fost unul care a rezonat cu așteptările lui, ăsta fiind și scopul acestor proiecte. Bucuria reușitei îl va îndemna pe școlar să îndrăgească materia, să fie curios și să învețe cu drag și plăcere.

Mulțumesc frumos mamei pentru provocare, încredere și atitudine!

Lasă un răspuns

%d