Cum a fost astăzi?
Minunat!
O vreme numai bună de plimbat, descoperit, analizat, așa cum stă bine unor oameni curioși.
Pentru că Răzvan lucrează full time pentru o perioadă nedeterminată la universitatea la care a studiat – har Domnului!- am revenit acolo cu un alt sentiment, de parcă ar fi fost meritul nostru.
În campus nu este zarvă mare, activitatea nu a început la capacitate maximă, studenții fiind puțini, dar la nivel administrativ forfota e mare, susținută, continuă.
Essex este un comitat ce a trecut prin multe etape de dezvoltare atât socială, culturală, cât și economică. Aici se afla cel mai vechi oraș declarat al Marii Britanii, Colchester, a cărui primă mențiune documentară datează din anul 77 AD.
Colchester găzduiește una din universitățile de prestigiu ale Marii Britanii, Universitatea din Essex, cunoscută pe plan internațional pentru calitatea predării, învățării și cercetării științifice. Aproximativ 10000 de studenți din 130 de țări urmează cursurile universitare și postuniversitare (Bachelor, Master, PhD) ale Universității din Essex în cele 3 campusuri: Colchester, Southend și East 15 Loughton (toate, la mai puțin de o oră de Londra și de principalele aeroporturi ale Londrei). Universitatea este structurată în 4 facultăți si 18 departamente academice.
Campusul principal este cel din Colchester, situat în parcul Wivenhoe într-un cadru natural deosebit de pitoresc, combinând arhitectura modernă cu spațiile verzi. Datorită întinderilor vaste pe care se află campusurile, universitatea oferă cazare pentru mai mult de jumătate din studenți, procent neobișnuit de mare pentru o universitate britanică (informații suplimentare, în limba engleză, referitoare la cazare găsiți aici).
Pe lângă acest avantaj, universitatea oferă alte nenumărate servicii studenților. Ei se pot bucura de o excelentă bază sportivă, de colecțiile de artă contemporană și modernă pe care universitatea le deține sau de o bibliotecă impresionată, incluzând colecții de cărți și lucrări rare. De asemenea, studenții pot beneficia de celelalte facilități din campus (diferite cantine și restaurante pentru studenți, un teatru, 3 bănci, o clinică de sănătate, etc) sau pot oricând apela la linia telefonică de sprijin (telephone hotline), idee creată chiar de Universitatea din Essex special pentru a putea susține studenții în cazuri de urgență.
The Bridging Year este un program de un an de zile oferit studenților care nu îndeplinesc condițiile academice sau/și lingvistice pentru a intra direct în anul întâi de studiu. La terminarea programului, studenții își pot continue studiile universitare la Essex.
Am pus toate aceste informații poate mai sunt printre voi care vă gândiți să urmați studiile academice aici.
Am avut grijă să ajungem la pauza de masă care durează 45 de minute. Am venit pentru a lua prânzul împreună și a vizita campusul acum, când nu este atât de aglomerat. Pandemia asta a schimbat modul în care acționăm și percepem lucrurile, fiind mai prevăzători și reținuți.
După ce masa a fost luată, Răzvan s-a reîntors la lucru, iar noi am plecat să explorăm campusul pentru a-i redescoperi secretele. Și am văzut o sumedenie de copaci care au suferit mutații, plante destul de ciudate, flori minunate, mândre și abia așteptând a fi descoperite. Iar noi atât am așteptat!
Am constatat că plantele, anumite plante din cele prezente în vastul parc au suferit tot soiul de mutații, având forme spectaculoase.
Altele s-au dezvoltat așa cum au dorit spațiul fiind extrem de vast neîngrădind nicicum evoluția lor.
Aspectul multicultural al universității împreună cu flexibilitatea, varietatea și calitatea programelor de studiu oferite, fac ca Universitatea din Essex să fie unul dintre cele mai căutate locuri de către studenții britanici și străini, atîât pentru programele de Bachelor cât și de Master sau Doctorat.
Studenții români pot beneficia și de burse speciale acordate de universitate. Găsiți aici detalii, în limba engleza, despre bursele disponibile. Există de asemenea și alte surse de finanțare pentru programele de licență (Bachelor), respectiv surse de finanțare pentru programele de Master și PhD.
Mai multe informații (în limba engleză) despre universitate, găsiți aici.
Luca a fost foarte atent la tot ce s-a petrecut ]n jurul lui și, cine știe, dacă Răzvan mai rămâne aici (cel puțin încă trei ani mai stă pentru că din toamnă va începe al doilea master) poate va veni și Luca nu doar ca vizitator ci la studii. Am voie să visez?