machetedidactice.com

În săptămâna trei am evadat în spațiu. Ne-am gândit că e mai bine acolo

În săptămâna a treia a acestui an vremea a fost foarte rece și, cumva, îmi era dor de scârțâitul zăpezii, pentru că au căzut și câțiva fulgi de zăpadă cât să schimbe decorul. Însă deja eram pregătită pentru a nu mai vorbi despre iarnă și nu am mai dat înapoi. E drept că până la finalul săptămânii de la -18 grade C am ajuns la 7 grade C ceea ce e destul de greu de gestionat. Acum, când scriu și este ora zece noaptea, termometrul arată 4 grade C.

Am avut activități structurate în fiecare zi, domeniile fiind variate, materialele nu mai spun. Nu a lipsit Calendarul naturii care a fost completat în fiecare zi și care deja a ajuns să nu mai prezinte pentru cei mici nici o necunoscută. Poate puțin la numere se mai încurcă, dar sunt încă mici și voi mai insista.

Am început, cum era și firesc, cu prezentarea temei și pentru asta am pregătit o machetă a sistemului solar. Planetele și-au găsit locul în spațiu, una câte una, însoțite de scurte povestiri, descrieri, lecturi.

Ca totul să fie mai captivant, am oferit copiilor ciorăpei cu sistemul solar pe care să-i purtăm atâta timp cât vom lucra pe această temă.

Cărțile care ne-au ajutat au fost Enciclopedia Larousse, Spațiul care a apărut la editura Adevărul și alte câteva atlase pe care le aveam acasă.

Atunci când am ajuns la satelitul Pământului, cartea lui Eric Carle, Tati, te rog adu-mi Luna de pe cer s-a potrivit mănușă.

Toate fișele ce au fost completate de copii au avut imagini cu spațiul. Rachete, astronauți, planete nu mai spun, toate au însoțit activitățile pe care le-am desfășurat. Au socotit, unit puncte, asociat și grupat, despărțit în silabe, alcătuit propoziții cu ele.

Am găsit niște cărți de colorat cu abțibilduri în mijloc care au avut un mare efect, copiii lipind și colorând în fiecare zi câte o pagină. Puzzle-urile lamele s-au tot rotit de la unul la altul pentru că fiecare a dorit a le rezolva. Pe final de primă zi s-a reușit punerea planetelor în ordine și s-au făcut stegulețele pe care s-au scris numele fiecăreia în parte.

Ziua a doua a aparținut stelelor pentru că a fost momentul în care s-a completat macheta cu constelațiile din galaxia noastră. Cu câteva, evident. 🙂 Deoarece succesul primei machete a fost unul care a stârnit și animozități, am decis să mai fac una pentru a se lucra în echipe. Inspirată decizie!

În momentul în care am trecut la așezarea constelațiilor am oferit copiilor planșe de unde să vadă cum anume se vor așeza stelele. Pe lângă planșe, au mai fost necesare paiete sub formă de stea, steluțe și comete care au trebuit pictate înainte de a fi montate pe machetă. De asemenea, pe figurinele pictate cu ajutorul bureților a fost pus sclipici pentru a da un efect special.

Una câte una constelațiile au apărut pe cer completând machetele într-un mod minunat!

Au continuat să deseneze și să lipească în cărticica de ieri, și au mai completat un labirint.

Pentru matematică am folosit fișele de la twinkl, unele extrem de utile și bine structurate.

Cei mari au mai scris și ce anume și-ar lua cu ei într-o rachetă, lucrurile specificate fiind interesante și neașteptate.

În ziua a treia elementul surpriză a fost acela al răzuirii unor planșe ce aveau ascunse imagini din spațiu. E interesantă activitatea mai puțin mizeria care rămâne în urma procedeului, dar a fost apreciată de copii. De strâns nu a fost cazul pentru că era destul de complicat să o facă ei.

Un alt capitol important a fost acela în care au modelat cu lut, intenția mea fiind aceea de a face steluțe cu care să completăm macheta, dar zăpada de afară le-a deturnat scopul inițial, așa apărând și oameni de zăpadă. Însă au fost bineveniți și apreciați!

 

Săptămâna aceasta am început să citesc povestea lui Winnie the Pooh, una pe care copiii nu o cunoșteau și care, pur și simplu, i-a fascinat. Am presărat secvențe de câteva minute din desenele lui Disney, unele splendide de care pe mine mă leagă amintiri speciale.

În a patra zi pe lângă continuarea capitolelor din zilele anterioare, am adus fișe unde cerința era de a colora pe numere. A plăcut!

 

Provocarea a venit la abilități practice, acolo unde au primit o steluță din folie autocolantă pe care au avut de lipit hârtie creponată. Unii dintre ei au avut răbdarea de a face biluțe, alții au lipit bucățele mici de hârtie. Efectul a fost spectaculos.

Un alt moment în care abilitățile de îndemânare s-au cerut a fi dovedite a fost acela când copiii au făcut un craft din bețe de chibrit și paiete steluțe.

S-a lucrat în echipă, finalul fiind unul cu multe zâmbete.

Ultima zi petrecută în spațiu a fost la fel de specială ca toate celelalte. Deja informațiile erau stăpânite, planetele se putea spune în ordine și arăta unde se află față de soare, se puteau enumera și câteva constelații ca să nu pomenesc de faptul că văzuseră și imagini cu primul om ajuns în spațiu. Am propus o activitate de șnuruire, acolo unde copiii și-au făcut brățări cu numele lor și planeta preferată. Și au fost multe preferințe, credeți-mă!

 

Am încheiat săptămâna tot confecționând planete, dar de data asta 3D. Nici nu bănuiți ce atmosferă a fost și ce bucurie. Vă las rezultatul final care este pur și simplu spectaculos! Au fost necesare bile de polistiren de mai multe dimensiuni, carioci/markere și bețe de lemn.

O strășnicie de săptămână în care am menținut rutina activităților numai că subiectul a fost diferit. Se pot face activități cum nu gândiți iar copiii pot reacționa într-un mod în care nu bănuiți. Nu ocoliți pentru că se pot adapta noțiunile pe măsura înțelegerii lor, așa apărând termeni noi, vocabularul îmbogățindu-se, noi punți de cunoaștere formându-se pentru ceea ce va urma. Toată lumea câștigată!

Lasă un răspuns