machetedidactice.com

Printre sclipiri cu gândul la megalopolis

Ziua de astăzi a schimbat decorul multor așezări din țara noastră. Cel puțin în nord, ele au fost masive, pentru că precipitațiile sub formă de zăpadă au fost abundente.
E o plăcere să vezi cum totul se curăță sub ochii tăi. E așa de multă mizerie în viața noastră, a tuturor românilor, că albul ăsta a venit să ne mai limpezească ochii și nasurile. Senzația de curățenie generală e oricum propice acestui sezon, deoarece mai toate gospodinele își primenesc casele în așteptarea Crăciunului.


Am plecat spre școală, dimineață, pe jos, neputând rata așa o bucurie. Zăpada scârțâia sub cizme, iar amintirile din iernile trecute de îndată s-au ițit. Și nu numai din copilărie în ceea ce mă privește.

Când am revenit, eram plină de zăpadă fiind nevoietă ca înainte de a pleca din nou la treburile mele, să intru în casă pentru a mă schimba.

Am făcut relativ aceeași manevră mașinii, care avea un mantou de toată frumusețea.

În timp ce deszăpezeam mașina mă gândeam ce bine ar fi fost dacă m-aș fi putut teleporta în macheta pe care o terminasem și la care meșterisem tot week-end-ul.

Am avut de făcut față unei provocări pe care am tot amânat-o, data limită de predare a lui nevoindu-mă să mă mobilizez. Am reușit să intru în atmosferă și rezultatul final mi-a fost pe plac. Megalopolisul, căci despre el este vorba, asta a fost provocarea.

Un megalopolis (din grecescul μεγα+πολις, oraș mare) este o aglomerare urbană întinsă, alcătuită din mai multe orașe, cu continuitate.

Termenul „megalopolis” a fost folosit prima dată de către J. Gottmann, în anii ’60 ai secolului XX, pentru a denumi aria metropolitană din nord-estul SUA supranumită BosWash (Boston-New York-Philadelphia-Washington). Această aglomerare urbană se întinde de la Boston peste New York, Philadelphia, Baltimore și până la Washington D.C. de-a lungul țărmului Oceanului Atlantic, în nord-estul SUA. Zona are o lungime de peste 750 de km. În acest megalopolis locuiesc circa 50 de milioane de oameni (20% din populația Statelor Unite) pe o suprafață de 140.000 km² (3% din totalul țării). Regiunea include de asemenea o aglomerare industrială și comercială. Orașele din megalopolis sunt legate la un sistem de infrastructură gigantic.

Orașele mari din SUA s-au întins cu periferiile lor tot mai mult în regiunile rurale înconjurătoare. Și de-a lungul șoselelor principale s-au format din ce în ce mai multe orășele lungi. Cu timpul, aceste orășele au ajuns să se atingă între ele, ca de exemplu pe ruta San Francisco – San Diego. (sursa: wikipedia)

După ce am făcut harta coastei de est a continentului american, și am atașat stegulețe cu numele orașelor importante, Boston-New York-Philadelphia-Washington, am căutat clădiri emblemă pe care le găsești la aceste destinații. Imaginile le-am printat, laminat și decupat, după care le-am dat volum atașându-se unei foi de polistiren cu densitate mare.

Sper ca această lecție să rămână pentru multă vreme în mințile copiilor pentru că implicarea și plăcerea cu care am lucrat merită acest lucru. Mulțumesc doamnei profesoare Ramona pentru provocare!
Mai sper ca în viața asta să am ocazia de a-l vizita. 🙂

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: