machetedidactice.com

Activități care se repetă pentru tine, dar ochii care te privesc sunt diferiți. Alte provocări!

Cu câteva zile în urmă m-am reîntâlnit cu copilașii cu care m-a tot văzut, cu mare bucurie și elan, de mai multe ori de când a început școala. Mă rog, de la 14 septembrie pentru că școala a început și nu prea, ceea ce se petrece acum fiind altceva decât școala pe care o cunoșteam. E evident faptul că totul se schimbă și nu avem ce face, trebuie să ne pliem pe vremuri, doar așa putând merge mai departe. Copiii sunt în plin proces de formare și fiecare dialog/interacțiune este benefică. Nu trebuie să mai amintesc că a dispărut rutina, motivația factorii perturbatori fiind prezenți din plin între noi.

Pentru întâlnirea cu copiii am ales să vorbim despre ciclul de viață al unei plante și să încercăm să deslușim unele necunoscute încă prezente. Am confecționat două machete una în care am ilustrat o plantă întreagă, mai exact o plantă de fasole cu toate părțile ei componente.

Cea de-a doua prezintă etapele pe care le parcurge o sămânță până ajunge la maturitate.

Rondelele cu imagini ale etapelor le-am făcut detașabile pentru a le putea pune copii în ordinea corectă. La fel și cartolinele cu etapele scrise. Planșele sunt de pe twinkl, un site pe care nu trebuie să-l ocoliți nicicum, găsind acolo o multitudine de materiale, structurate pe vârste și din domenii variate, de fapt toate domeniile care se predau în școală.

Și planta de fasole, ca orice plantă, este alcătuită din rădăcină, tulpină, frunze și flori. Fiecare parte componentă are formă și mărime diferită, dar și un rol bine stabilit în dezvoltarea întregii plante:

rădăcina fixează planta și trage din pământ substanțele cu care se hrănește; rădăcinile sunt de mai multe feluri: firoase, pivotante, rămuroase.

tulpina transportă hrana către frunze și poate fi aeriană, subpământeană, subacvatica. Deasemena sau auzit noțiunile de tulpină lemnoasa, agățătoare, târâtoare.

frunzele care o transformă în seva necesară creșterii și dezvoltării; este supranumită „bucătăria plantei”. Frunza este atașată de tulpină sau ramuri, îndeplinește funcția fundamentală în procesul de fotosinteză, dar servind și la respirație și transpirație.
florile asigură înmulțirea.
Și pentru ca aceste părți componente să lucreze, au nevoie de apă, lumină și căldură. Acum putem lesne înțelege de ce udăm florile din grădină și de ce iarna ele sunt crescute în sere.
Pentru a fi mai clar pentru cei mici, le-am oferit o fișă, tot de la twinkl, în care școlarii au trebuit să decupeze și să poziționeze la locul potrivit imaginea respectivă.

O secvență îndrăgită de copii a fost aceea în care am decupat și pliat, pentru a ne încadra într-o boabă de fasole, o fișă. Au colorat și scris toate etapele.

Mi-a venit ideea de a aduce cu mine cartea Să cunoaștem florile de la Editura Aramis, o carte extrem de folositoare și am invitat copiii să citească cu voce tare, informațiile despre câte o floare. Pe care o aleg ei. Veți vedea de ce am ales această carte mai târziu.

Finalul activității a fost unul practic atunci când am plantat, fiecare dintre noi, atât boabe de fasole, dar și bulbi de muscari. Am fost pregătită cu tot ce trebuie de la semințele și bulbii necesari la pământ, ghivece, etichete pentru plante și bună voie, evident! Îmi doresc tare mult să iasă și să se dezvolte, așa școlarii putând face însemnări despre dezvoltarea plantelor. Eu am încercat cu Luca, de mai multe ori iar rezultatele au fost spectaculoase ajungând până la apariția fructelor. Puteți citi aici, aici, aici

E nevoie doar de răbdare și atenție.

Lasă un răspuns