Când am ajuns la ziua a patra, animalele și plantele au fost în prim plan. Am vorbit despre ele, dar cele mai importante au fost povestirile copiilor despre vizitele pe care le-au făcut la grădinile zoologice din Europa, unele dintre ele fiind spectaculoase din punct de vedere al speciilor conținute, dar și a modului în care sunt îngrijite animalele.
Grădina Zoologică Schonbrunn, Viena, este cea mai veche gradină zoologică din lume, fondată în anul 1752 și votată cea mai bună din Europa în 2008, 2010 și 2012.
Grădina zoologica din Viena este inclusă în lista Patrimoniului UNESCO alături de palatul Schonbrunn și găzduiește peste 700 de specii de animale – un număr impresionant! Aici vă puteți pierde în pădurea amazoniana din inima Vienei și veți putea admira urși panda, tigrii, urangutani, koala și elefanți.
Grădina Zoologică din Berlin este cea mai diversă grădină zoologică din lume ce și-a impresionat vizitatorii încă din anul 1844 atât cu animale exotice cât și cu animale sălbatice și domestice; este de asemenea un exemplu de bune practici prin modalitatea în care au fost conservate speciile de animale din întreaga lume și de aceea participă cu succes la diferite programe internaționale și europene de reproducere și conservare durabilă a naturii.
Deschisă în anul 1931 cu scopul de a promova studiul zoologiei și de a proteja fauna salbatică, Grădina Zoologică din Praga este una dintre cele mai frumoase din Europa. Poate cu ușurință să vă capteze atenția o zi întreagă – nici nu ar fi de mirare, cu aproximativ 4600 de exemplare din 630 de specii. Printre speciile unice pe care le puteți vedea aici amintim: șopârle din specia komodo, căprioara pudu – cea mai mica specie de căprioare din lume, girafele Rothschild (cu numai 1500 de exemplare rămase în viață în întreaga lume) sau broaștele țestoase leopard – pe cale de dispariție, toate într-un areal întins pe 58 ha.
Grădina Zoologică din Londra o puteți găsi în Parcul Regent, aici întâlnindu-se nu mai puțin de 7500 de specii de animale pe o suprafață de 15 ha. Cu un impresionat program de reproducere al speciilor pe cale de dispariție, din care amintim doar căluțul de mare Knysna sau gândacul uriaș Weta, Grădina Zoologică ZSL reușește să atragă sute de mii de turiști din lumea întreagă în lumea minunată a regnului animal. Nu e de mirare că a câștigat unul dintre cele mai importante premii în anul 2010 – Best Tourism Experience la premiile Visit London.
Grădina Zoologică din Copenhaga găzduiește nu mai puțin de 3000 de animale; astfel, indiferent de vreme, puteți trăi o experiență tropicală, polară sau acvatică, după alegere. Șerpi, crocodili, marmote, cerbi pitici, fluturi, păsări exotice sunt doar câteva din exponatele din pădurile tropicale pe care le puteți vedea aici și care se întind pe un areal de 1500 mp.
Situată în Parc de la Ciutadela, grădina zoologică din Barcelona se mândrește cu numeroase habitate în care veți găsi o sumedenie de animale, de la cele mai cunoscute până la câteva rarități. Veți întâlni aici multe țarcuri deschise, astfel încât puteți atinge animalele – un „amănunt” care face deliciul vizitatorilor, în special al celor mici. Dacă vă gândeați că după ce ați vizitat Barcelona nu vă mai rămâne energie pentru a vizita și celebra lor grădină zoologica, aflați că aveți posibilitatea să vizitați grădina cu trenulețul sau cu o mașinuță electrică; bineînțeles, pentru cei pasionati de maratoane urbane le recomandăm să meargă pe jos – grădina are nu mai puțin de 13 ha.
Nu vă gândiți la orice grădină zoologică ci la una care ar putea fi pe o insulă vulcanică; pe înțelesul tuturor, o grădină zoologică întinsă pe câteva zeci de hectare, cu vegetație luxuriantă, cu mulți arbori tropicali și foarte multe animale specifice zonei. Loro Parque are peste 350 de specii de papagali (de altfel „loro” înseamnă papagal), maimuțe, lei, tigri, până și pinguini; atracția sa însă o reprezintă Loro Show, un loc unde spectacolele cu orci, lei de mare și delfini fac deliciul publicului de toate vârstele. (sursa: http://www.traveltailor.ro/)
Despre grădina zoologică de la noi din țară, aici referindu-mă la cea de la Băneasa nu se pomenește nimic, să nu mai amintesc de cele de prin țară, multe dintre ele trebuind a fi închise la condițiile pe care le oferă necuvântătoarelor.
Am analizat de ce multe dintre specii sunt pe cale de dispariție și ce ar trebui să facem noi pentru a le proteja. Copiii din generația aceasta au un alt spirit, nu sunt așa cum am fost noi accesul la informație și tehnologie schimbând radical modul în care privesc lucrurile.
Înainte să trecem la meșterit, am alcătuit cu copiii un alfabet al Uniunii Europene, așa având posibilitatea să facem o recapitulare a celor învățate de la începutul săptămânii. Știu că are un efect aparte asupra lor pentru că nu este prima dată când fac o așa ispravă, de-a lungul timpului realizând alfabete pentru sporturi, flori, meserii.
Craftul pe care l-am propus a avut rezultate spectaculoase, la final unii dintre ei venind și spunându-mi că nu credeau că sunt în stare să facă așa ceva. Nu credeau nici ei, și mai trist, nici părinții. Însă pentru a vedea care este potențialul copilului este nevoie de a-i da elementele necesare realizării diferitelor materiale. Un copil nu poate arăta de ce este capabil dacă nu are pârghiile necesare, ori neavând banii pentru a achiziționa diferitele elemente ce concură la realizarea unui produs finit nu are cum cunoaște nici rezultatul final. Mulți dintre copii nu beneficiază de aceste materiale (hârtie colorată, lipici, creioane și carioci, vopsea, elemente mărunte pentru decorat și lista este foarte lungă), chiar dacă la nivel declarativ părinții spun că au tot ce le trebuie. Iar dacă au, le lipsește îndrumarea, suportul adultului.
Așadar, am pregătit și oferit copiilor tot ceea ce este necesar pentru a realiza o mandala cu animale din Europa, pentru ca mai apoi ea să fie prezentată mai deosebit.
Au avut la îndemână:
– carton A4 cu model imprimat (fiecare alt model)
– carton ondulat diferite culori
– pixuri cu gel
– hârtie decorativă cu diferite imprimeuri
– abțibilduri buretate
– paiete
– nasturi
– bandă de mătase
– pânză canvas A4
A fost o atmosferă de vis pe care mă bucur grozav că am putut-o crea alături de copii, evident! Aventura continuă!