machetedidactice.com

Cine a deschis iar Cutia Pandorei?

Întâlnirea de săptămâna trecută cu școlăreii de clasă primară a avut ca subiect civilizațiile antice. E un subiect vast pe care nu prea știi de unde să-l apuci, dar cum pentru fiecare există un început nu am refuzat oferta.
Nu eram chiar străină de el, adică de abordări ale lui la nivel așa de mic, pentru că la nivel foarte avansat nu fac față cu brio. Aici aș avea nevoie de ajutorul fiului meu mai mare, cel care este pasionat de antichitate, documentându-se de multe ori chiar de la sursă.

Însă pentru copiii din clasele primare mă simt în stare să fac o activitate pentru că îmbrac subiectul într-o poveste și-i invit și pe ei să fie părtași la ea. Are succes garantat dacă știi cum anume să-i introduci în atmosferă și dacă mai ai și materiale vizuale, nu prea ai cum da greș. De pasiune nu mai vorbesc pentru că ea există cu vârf și îndesat.

Și de această dată am apelat la fișele de la twinkl, pe care le-am printat și laminat, traducându-le la fața locului. Fiind vorba de civilizații antice, nu am dorit a amesteca popoarele, doar trecând în revistă când au existat și cum s-au numit.

Am insistat mai mult pe cele două mari civilizații despre care școlarii mai avea ceva cunoștințe, unii dintre ei vizitând destinațiile amintite. Faraonii și legendele lor au cerut o zăbovire mai îndelungată pentru că am dorit a face o paralelă între ei și împărații romani. Papirusurile pe care le am, dar și informațiile din cărticelele Oare de ce…? de la Editura Teora s-au potrivit mănușă.

Am cărticelele acestea, care fac parte dintr-o colecție mai vastă, de când era Răzvan mic și uite cum mă bucur că nu m-am putut despărți de ele, fiind de multe ori întrebată la ce-mi mai folosesc neștiind atunci câ voi ajunge să fac și așa întâlniri alături de cei mici. Revenind la cărți, informațiile sunt extrem de utile iar modul în care sunt ilustrate ele nu fac decât să sporească interesul micului curios.

Posterele de la twinkl au făcut mai clară reperarea în timp a civilizațiilor, cea egipteană fiind aproape de final atunci când cea romană se năștea.

Și ușor, ușor am ajuns la civilizația Greciei antice și la punctele mai importante ale ei, cele care pot și abordate cu copii de vârste așa de mici. Având în vedere că ei nu studiază istoria la școală, abia în clasa a IV-a începând studiul și atunci cel al istoriei României, e destul de complicat, dar nu imposibil.

Dar cine erau grecii antici?
Grecii antici au fost oamenii care au trăit în Grecia cu vreo 3500 de ani în urmă Dar nu toți locuiau în Grecia. Unii trăiau mai la nord sau spre est, în țările numite acum Bulgaria și Turcia. Alții locuiau în micile insule stâncoase din Marea Egee.

Grecia era o singură țară?
Grecia Antică nu era o singură țară, ca Grecia de astăzi. Era alcătuită din mai multe state despărțite de munți înalți, văi adânci sau mare. Statele nu erau cu mult mai mari decât un oraș, dar fiecare avea armată și legi proprii și adesea între ele izbucneau conflicte. Cel mai mare oraș-stat era Atena.

Și uite cum, în minutele ce au urmat am aflat unde votau cetățenii, cine erau cei mai temuți soldați, cine plătea armele și armurile ce era mai ușor de călătorit pe mare, cine era zeița înțelepciunii și cine a povestit despre zei.

Aici am insistat mai mult pentru că am adus în fața copiilor povestea în care au aflat despre Pandora și cutia ei. Înainte de asta am vorbit despre zei. Tot de la twinkl am avut niște cartoline pe care le-am printat și laminat,

dar de un real folos și cu priză mare la copii a fost cartea Treasure of Greek Mythology pe care acum o puteți achiziționa și de la noi, ce fericire! Luca a primit-o în dar de la fratele lui acum vreo câțiva ani.

Pe măsură ce am înaintat în poveste, zeii au căpătat și chip, unul mai potrivit pentru copii.

Cutia Pandorei, povestea pe care am adus-o în atenția celor mici este una pe care eu am mai lucrat-o și reacția ascultătorilor a fost aceea care m-a determinat s-o reiau. Am păstrat scheletul precedent, cel pe care l-am folosit cu Luca și despre care puteți citi aici.

Pandora (în limba greacă Πανδώρα) a fost în mitologia greacă prima femeie de pe pământ. Ea a fost creată de zeii care, geloși pe Zeus

care crease bărbații, au hotarât să creeze o femeie perfectă. Hefaistos,

zeul meșteșugăritului, folosind apă și pământ, i-a dat corp și chip. Ceilalți zei au înzestrat-o cu multe talente: Afrodita

i-a dat frumusețea, Atena

înțelepciunea, Apollo

talentul muzical, Hermes

puterea de convingere. De aici și numele său, Pandora însemnând în limba greacă cu toate daruril

După ce Prometeu l-a imitat pe Zeus creînd el însuși oameni perfecți din lut, oameni cărora le-a dat viață cu razele soarelui și cărora le-a oferit focul furat de pe Olimp, Zeus s-a simțit jignit de îndrăzneala acestuia și a decis să se răzbune. El l-a pus pe Hefaistos să creeze o cutie în care zeii au depus toate relele: cruzimea (Ares)

,

aroganța (Poseidon)

,

suferința/durerea (Hefaistos), vanitatea (Hermes), lăcomia și gelozia Herei

,

pofta trupească (Afrodita), ura (Artemis), lăcomia (Atena], bolile (Apollo), lenea (Dionis)

,

tristețea (Demetra)

,

teama, înșelăciunea și subjugarea muritorilor de către zei (Zeus) și, nu în cele din urmă, suferința și moartea (Hades)

.

Doar Hestia

(sau poate mai probabil Atena, zeița înțelepciunii) s-a deosebit de ceilalți zei depunând în această cutie Speranța.

Într-un fals acces de bunătate, Zeus i-a oferit-o lui Prometeu pe Pandora drept soție și cutia (Cutia Pandorei) drept cadou.

Simțind că la mijloc este un șiretlic, Prometeu a refuzat cadourile. Zeus s-a îndreptat apoi către Epimeteu, fratele lui Prometeu, care, subjugat de frumusețea Pandorei, a acceptat-o de soție. Împinsă de firea sa curioasă, Pandora a deschis cutia și astfel toate relele din interior au scăpat și s-au împrăștiat pe pământ. Înfricoșată, s-a grăbit să închidă capacul, neobservând că singurul lucru care rămăsese pe fundul cutiei era Speranța. (sursa: wikipedia)

Am citit povestea de două ori și din cutia Pandorei au ieșit, pe rând, toate relele pământului reprezentate prin niște gângănii.

Și pentru a îndulci totul, am pregătit copiilor o ciocolată fondue cu banane și mandarine. Un deliciu!

Apoi au scris numele zeilor și ce anume au pus ei în această cutie, însă au și analizat aceste rele dând exemple ale unor întâmplări trăite de ei.

Craftul de final a fost acela al unei amfore pe care au trebuit s-o împodobească, în acest sens dându-le drept reper semnele grecești specifice.

Ca de fiecare nici nu știu când a trecut timpul. Experiențe inedite pe care vă invit să le descifrați, experimentați, trăi!

Lasă un răspuns

%d