Activități educative copii – Cutia Pandorei sau Cum am reușit să aflam despre Zeii din antichitate

DSCN0763

Am decis să abordez acest subiect datorită faptului că Răzvan a ,,copilărit” însoțit de Zei! Atât de încântat a fost de subiect încât acum aș putea spune, la maturitate fiind, că poate să explice cu lux de amănunte multe subiecte legate de această temă.

A mers până-ntr-acolo încât a învățat literele grecești și a luat, o perioadă, lecții de limba greacă, pentru a putea scrie și în limba lor.

Nu știu dacă și Luca va avea așa o slăbiciune pentru Zei, însă am considerat că trebuie să știe de existența lor într-un fel sau altul. Am optat pentru această povestire deoarece îi adună pe cei 12 Zei importanți ai Olimpului dar și pentru că are o pildă frumoasă.

Am confecționat o machetuță pe care am pus toți acești 12 Zei, adică imaginea lor așa cum s-a păstrat, iar la fiecare , Luca a trebuit să scrie ce anume a pus în cutia Pandorei.

Se știe că această expresie este des folosită și, dacă nu cunoașteți în amănunt legenda, vă las să o descoperiți singuri. Eu i-am pregătit lui Luca un rezumat al ei, dar am și găsit în revista Veverița Vera, o adaptare. Am realizat un melanj din cele două.

DSCN0746DSCN0747DSCN0748DSCN0749DSCN0750DSCN0751img211img212img213

Copilul fost super încântat, când după citirea acestei minunate legende a putut să deschidă și el, la propriu, Cutia Pandorei.
Norocul nostru a fost că acest lucru s-a desfășurat în joacă! 🙂 Am confecționat și o Cutie a Pandorei, care a fost legată cu fir de ,,aur”, așa cum a dorit Zeus.

DSCN0779

DSCN0763 DSCN0764DSCN0765DSCN0766DSCN0767DSCN0768DSCN0769DSCN0773DSCN0774DSCN0778

După ce a citit legenda, cu ajutorul machetei pregătită de mine, s-a familiarizat cu numele Zeilor dar și cu îndeletnicirea lor. Pe fiecare petala este fotografia zeului și o sumara descriere.

DSCN0752DSCN0753DSCN0754DSCN0755DSCN0757DSCN0761

Apoi  conform legendei, a scris în dreptul fiecărui Zeu în parte ce anume a pus în cutia destinata Pandorei, la cererea lui Zeus.
Poseidon a pus aroganța.
Hefaistos a pus suferința și durere. Hera a pus gelozia. Atena a pus lăcomia iar Apollo a pus bolile. Numai Hestia a adăugat speranța. Apoi a venit și vremea să se joace cu această cutie. Paleta sentimentelor trăite de Luca a fost destul de larga: mirare, încântare, indignare!

În revista ,,Veverița Vera” toate ,,darurile” sunt exemplificate prin insecte hidoase. Am avut și noi, datorită colecției ,,Insecte de pe glob”, posibilitatea să adaptăm. Speranța noastră este reprezentat de un diafan fluturaș alb cu picățele galbene.

S-au inventariat toate ,,relele”.
S-a specificat de ce nu sunt bune și … cum se poate proceda pentru a le evita. Pe cele pe care le poți evita! Ultima etapă a fost scrierea unei fișe cu câteva cuvinte noi, întâlnite astăzi.
DSCN0780DSCN0783 DSCN0787

Cam așa a arătat incursiunea noastră în Olimp. Voi căuta să sădesc curiozitatea pentru acest domeniu și prin alte povestiri și activități. La timpul cuvenit, cu siguranță și Legendele Olimpului vor sta la loc de cinste în lista lecturilor noastre!

0 gânduri despre „Activități educative copii – Cutia Pandorei sau Cum am reușit să aflam despre Zeii din antichitate

  1. prichindei Răspunde

    Luca merge la scoala? Sau faci „scoala de acasa”? Desfasori activitati deosebite! Sunt convinsa ca informatiile obtinute in acest fel sunt bine sudate in memoria copilului.

    • machetedidactice Autor articolRăspunde

      Da, Luca merge la școală. Este in clasa a-II-a la o școală de stat. Și primul meu băiat merge la o școală de stat, acum fiind în clasa a XII și la fel am lucrat și cu el, dar fără machetele din polistiren, pe care le confecționez datorită lui Luca (mai bine zis de când a început el grădinița, tot de stat). Fac activități cu el acasă pentru ca îmi place, așa simt că trebuie să procedez și pentru că așa stabilesc o legătură mai bună cu el. Așa am procedat și cu primul și relația mea cu el este excelentă. Mulțumesc frumos pentru timpul pe care ni-l aloci dar și pentru aprecieri. Te mai așteptăm!

Lasă un răspuns