machetedidactice.com

Activități educative copii – Cutia Pandorei sau Cum am reușit să aflam despre Zeii din antichitate

DSCN0763
Am decis să abordez acest subiect datorită faptului că Răzvan a ,,copilărit” însoțit de zei. Atât de încântat a fost de subiect încât acum aș putea spune, la maturitate fiind, că poate să explice cu lux de amănunte multe subiecte legate de această temă.
A mers până-ntr-acolo încât a învățat literele grecești și a luat, o perioadă, lecții de limba greacă, pentru a putea scrie și în limba lor.
Nu știu dacă și Luca va avea așa o slăbiciune pentru zei,însă am considerat că trebuie să știe de existența lor într-un fel sau altul. Am optat pentru această povestire deoarece îi adună pe cei 12 zei importanți ai Olimpului dar și pentru că are o pildă frumoasă.
Am confecționat o machetuță pe care am pus toți acești 12 zei, adică imaginea lor așa cum s-a păstrat, iar la fiecare Luca a trebuit să scrie ce anume a pus în cutia Pandorei.
Se știe că această expresie este des folosită și, dacă nu cunoașteți în amănunt legenda, vă las să o descoperiți singuri. Eu i-am pregătit lui Luca un rezumat al ei, dar am și găsit în revista Veverița Vera, o adaptare. Am realizat un melanj din cele două.

DSCN0746

DSCN0747

DSCN0748

DSCN0749

DSCN0750

DSCN0751

 

img211

img212

img213

Copilul fost super încântat când, după citirea acestei minunate legende, a putut să deschidă și el, la propriu, Cutia Pandorei.
Norocul nostru a fost că acest lucru s-a desfășurat în joacă! Am confecționat și o Cutie a Pandorei, care a fost legată cu fir de ,,aur”, așa cum a dorit Zeus.

DSCN0779

DSCN0763

DSCN0764

DSCN0765

DSCN0766

DSCN0767

DSCN0768

DSCN0769

DSCN0773

DSCN0774

DSCN0778

După ce a citit legenda, cu ajutorul machetei pregătită de mine, s-a familiarizat cu numele zeilor, dar și cu îndeletnicirea lor. Pe fiecare petala este fotografia zeului și o sumara descriere.

DSCN0752

DSCN0753

DSCN0754

DSCN0755

DSCN0757

DSCN0761

Apoi,  conform legendei, a scris în dreptul fiecărui zeu în parte ce anume a pus în cutia destinata Pandorei, la cererea lui Zeus.
Poseidon a pus aroganța.
Hefaistos a pus suferința și durere. Hera a pus gelozia. Atena a pus lăcomia iar Apollo a pus bolile. Numai Hestia a adăugat speranța. 

Apoi a venit și vremea să se joace cu această cutie. Paleta sentimentelor trăite de Luca a fost destul de larga: mirare, încântare, indignare!

În revista Veverița Vera toate „darurile” sunt exemplificate prin insecte hidoase. Am avut și noi, datorită colecției Insecte de pe glob, posibilitatea să adaptăm. Speranța noastră este reprezentat de un diafan fluturaș alb cu picățele galbene.

S-au inventariat toate relele.
S-a specificat de ce nu sunt bune și… cum se poate proceda pentru a le evita. Pe cele pe care le poți evita! Ultima etapă a fost scrierea unei fișe cu câteva cuvinte noi, întâlnite astăzi.

DSCN0780

DSCN0783

DSCN0787

Cam așa a arătat incursiunea noastră în Olimp. Voi căuta să sădesc curiozitatea pentru acest domeniu și prin alte povestiri și activități. La timpul cuvenit, cu siguranță, și Legendele Olimpului vor sta la loc de cinste în lista lecturilor noastre!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Cutia Pandorei sau Cum am reușit să aflam despre Zeii din antichitate”