machetedidactice.com

„Povestea unei colivii” de Rodoula Pappa

Atunci când spunem colivie ne putem gândi la o casă?
Dacă e să privim din perspectiva coliviei, da, este o casă unde mai pui că înăuntru are o farfurioară cu semințe și un bol cu apă proaspătă. Mai avea și un leagăn făcut dintr-o crenguță, dar avea și ușă.
Așa cum se descrie, colivia reprezintă locul ideal de a fi ocupată de o vietate doar că în această colivie nu stătea nimeni. Nici un papagal, cinteză ori altă pasăre asemănătoare nu locuia acolo, colivia fiind goală.
Cum nu mai poate suporta aces lucru, colivia își ia soarta în mâini și pleacă în căutatea unui locatar.


Iar ceea ce urmează este o pledoarie pentru libertate. Fiecare pasăre va explica de ce dorește a fi liberă și ce semnificație are colivia în concepția ei.

– Imposibil! s-a răstit păunul, fără să mai aștepte măcar să audă tot ceea ce avea de spus colivia.
Apoi, și-a deschis coada lui maiestuoasă și a continuat:
– Ia spune-mi, drept cine mă iei? Ar putea o coadă așa de frumoasă să fie închisă după gratii? Eu am mii de admiratori care abia așteaptă să mă servească!
Îmi aduc mereu cea mai gustoasă mâncare doar ca să-i mai las să-mi admire coada.

Numai bufnița reușește să-i explice coliviei de ce o văd așa păsările. Iar ce va hotărî colivia veți afla citind povestea.

Acest text emoționant, Povestea unei colivii, este ilustrat de Celia Chauffrey în tonuri albăstrui și cenușii, pastelate și redate în linii fine ce aduc originalitate și tandrețe și însoțesc povestea care mi-a atins sufletul, făcându-mă să-mi doresc a o aduce în fața a cât mai multor persoane, indiferent de vârsta pe care o au. Deja am început acest demers și ecourile sunt extrem de favorabile.

Eu una m-am îndrăgostit de acest album care este o poveste între filozofie și metafora libertății. Rodoula Pappa ne invită să reflectăm cu înțelepciune, cu seninătate și har, asupra noțiunilor de fericire, liber arbitru și de a trăi împreună în armonie și pace. După ce terminăm povestea vom reflecta asupra relațiilor dintre ființele umane, prietenie, iubire și respect față de ceilalți.

Oare câți dintre noi stăm într-o colivie și nici măcar nu realizăm?
Și dacă realizăm, oare câți dintre noi facem ceva pentru a scăpa de acolo redobândindu-ne libertatea?
Pentru cei de vârsta mea, libertatea are alte conotații. Față de generația tânără, libertatea este un dat, mulți dintre cei care o trăiesc neanalizând-o niciodată.

Mulțumesc editurii cartemma pentru această carte!

Lasă un răspuns