machetedidactice.com

5 Ștrumfi

Ștrumfii sunt niște creaturi albastre și micuțe, măsurând în înălțime cam cât 3 mere puse unul peste altul. Ștrumfii sunt cunoscuți în limba franceză sub denumirea “Les Schtroumpfs” iar în engleza sub numele de “Smurfs”.
Au apărut pentru prima dată în urmă cu 50 de ani, ca personaje de benzi desenate, creatorul lor fiind graficianul belgian Pierre Culliford.
Culliford, supranumit Peyo (pentru că nepotul lui nu putea pronunța corect „Pierrot”), s-a născut la Bruxelles, pe 25 iunie 1928.

Ștrumfii au apărut din întâmplare, la un banal prânz. Artistul Pierre Culliford lua masa cu celebrul creator de benzi desenate André Franquin iar la un moment dat Peyo a întins mâna după solniță:

Dă-mi, te rog… strumfff!

și a strănutat.

Franquin a fost prompt :

– Iată, ți-o ștrumfez!

iar restul conversației s-a desfășurat în jurul cuvântului „ștrumf“.

În același an, pe 23 octombrie 1958, Peyo strecoară în serialul său „Johan et Pirlouit“ – publicat în celebra revista „Journal de Spirou“ – două creaturi simpatice, albastre și foarte mici.

Stumfii au fost pictați în albastru pentru că soția lui Peyo a fost de părere că această culoare se potrivește cel mai bine cu decorul natural. Dacă ar fi fost verzi, s-ar fi confundat cu iarba, iar dacă ar fi fost roșii, galbeni sau negri, ar fi apărut și interpretările rasiste. Astfel, Madame Peyo a devenit coloristul ștrumfilor. (sursa: itsybitsy.ro)

Am meșterit și eu cinci dintre ei pentru a bucura sufletele unor copilași, și am făcut-o cu mare drag. Sper să le însenizeze zilele și să le faciliteze povești de vis.

       

Lasă un răspuns

%d