machetedidactice.com

Istoria Românilor pentru copii de școală primară – Mai concentrat de atât nu se poate * Ziua 3 – Două Uniri și Două Războaie

Poate părea nebunesc să atac așa subiecte cu niște copii, dar repet ce-am spus și-n zilele trecute și anume că totul este centrat pe câteva informații importante care mai tărziu să completeze un puzzle mult mai elaborat și complicat. Elemente de legătură și totodată cârligul ce trage curiozitatea pentru asemenea subiecte. Schița arăta cam așa:

Și am început cu Cuza, ajutată fiind tot de materialul vizual de la twinkl. O strășnicie! Ideile pentru desfășurarea activității au fost simple și clare pentru a nu încărca inutil subiectul, cu atât mai mult că nu era singurul din zi.

Citirea informațiilor de către copii, scrierea noțiunilor mai importante au ocupat un loc principal în economia discuțiilor.

Am insistat pe faptul că în vremea domniei lui Cuza s-a instituit pentru prima dată învățământul primar gratuit acest subiect stârnind numeroase comentarii. Palatul de la Ruginoasa, proaspăt renovat, merită a fi luat în seamă iar părinții pot face o vizită acolo fiind destul de aproape de noi.

 

După Cuza am vorbit despre Primul Război Mondial cel supranumit și Războiul gazelor. De un real folos a fost atlasul ilustrat Primul Război Mondial. Cu ilustrații nemaipomenite, cu notificări clare și la obiect această carte nu are cum să nu atragă școlarul (aș îndrăzni să spun că și părintele) indiferent în ce clasă se află el.

   

Am folosit și cartolinele de la twinkl pe care le-am printat, laminat, decupat pe spate fixând o bandă magnetică pentru a sta pe tabla albă. Faptul că fiecare a citit mai multe cartoline și le-a asociat cu imaginile aferente contează foarte mult în economia învățatului. E de la sine înțeles că nu vor fi reținute toate detaliile, dar undeva în mintea loc se vor așeza aceste informații care vor conta când se va reveni asupra subiectului.

Un moment interesant a fost atunci când am rugat școlarii să scrie o scrisoare de pe front.
– Doamna, ce e acela front?
sau
– Doamna, ce înseamnă scrum?
au fost două propoziții care au necesitat mai multe lămuriri. Dar ce a ieșit nu este de neglijat, unde mai pui că unii dintre ei nu mai scriseseră niciodată vreo scrisoare.

A urmat Marea Unire despre care copiii mai știau câteva informații, asta și pentru că acum doi ani s-a sărbătorit Centenarul și atunci au fost realizate mai multe activități cu mult festivism. Nefiind nici o restricție în ceea ce privește distanțarea, serbările, cluburile de lectură și altele au ținut capul de afiș multă vreme. Eu însămi am făcut câteva ateliere având acest subiect de care-mi amintesc cu mare, mare drag.

La acest capitol copiii au fost interesați de lagărele naziste și despre cele două bombe nucleare care au decimat populația celor două orașe japoneze, Hiroshima și Nagasaki. Au fost școlari care au știut cum se numeau avioanele care au lansat bombele, cum se numeau bombele și chiar luna când au fost lansate. Nici regele Mihai nu a lipsit din discuție mai ales că el nu a trecut în neființă de multă vreme, copiii amintindu-și de ceremoniile dedicate evenimentului.

Momentul așteptat cu sufletul la gură a fost acela al meșterelii și am observat că sunt atât de încântați de așa lucrușoare fie că sunt din hârtie, argilă, carton ori lemn. Se pare că nu preau au parte acasă de așa activități, marea lor majoritate fiind dornici de ele. Am avut și o plăcere aflând că nici unul dintre copii nu mai pirogravaseră niciodată, mirosul lemnului ars fiind pe placul tuturor, aducând cu el o atmosferă foarte frumoasă în sala unde lucram. Participanții au primit câteva rondele de lemn pe care au schițat cu creionul un desen, după care cu aparatul lui Luca de pirogravat l-au finisat.

   

Pe final de întâlnire, la fel ca și în zilele precedente, am recapitulat nu doar ceea ce am aflat astăzi, dar și informațiile mai importante din primele două zile. O minune de activitate!

Lasă un răspuns

Un gând despre “Istoria Românilor pentru copii de școală primară – Mai concentrat de atât nu se poate * Ziua 3 – Două Uniri și Două Războaie”