La geografia de clasa a VII-a s-a ajuns la continentul american. Dacă nu am reușit, nici eu nici cel mic să-i călcăm teritoriul măcar să știm teoretic câteceva poate va fi nevoie, cândva, să ne descurcăm. Cel mare a reușit să stea acolo un an, trăind cu adevărat experiența americană, de care nu a fost fascinat la început. Probabil ai nevoie de timp pentru a înțelege cum anume funcționează lucrurile într-o societate complet diferită de a noastră, cu toate că el a făcut diferența între societatea britanică în care trăise doi ani înainte de a ajunge acolo. Nici nu se mai ostenește să facă diferența între noi, românii, și ei, ci între britanici și americani.
Mai pomeneam în vechile rostiri despre America că nu cred să fie om care să nu-și dorească să viziteze așa numitul Pământ al Făgăduinței. S-au schimbat lucrurile și la ei de când cu noul președinte care a adoptat atitudinea pe care o simte toată lumea, pentru că se știe, America e marea putere a lumii, influiențând totul și dictând mersul lucrurilor.
Dar noi nu despre asta am vorbit ci despre relief, climă, faună și floră, orașe, capitale, populație.
Pentru a fi activitatea mai atractivă am propus ca toate informațiile să le adune într-un lapbook, așa ele fiind structurate și prezentate într-un mod mai deosebit. Consider că are un alt impact asupra celui care lucrează pentru că se completează imaginea cu notele scrise lângă ea.
Am căutat și găsit o variantă pe care a acceptat-o, pe care am mai completat-o și cu alte materiale.
Am scos o hartă oarbă pentru a identifica țările de pe ea.
Pe lângă aceasta a mai fost una dată de domnul profesor de la școală, pe care ne-am descurcat destul de greu nefiind prea clară. Pe ea au trebuit identificate formele de relief – munți, podișuri, vulcani, câmpii – fluvii, râuri, strâmtori. Am încercat să o fac cât mai clară folosind diferitele programe pe care le știu, doar-doar ne-o fi mai ușor. Atunci când imaginea nu e clară, procesul este îngreunat iar activitatea se poticnește. Am pierdut mult timp căutând imaginea pe internet, dar nu am avut sorți de izbândă. Asta este!
Pe lângă aceste hărți am mai apelat și la Memoratorul de geografie – Suport pentru învățarea lecțiilor, acolo unde sunt și teste grilă, dar n-am uitat nici de macheta didactică pe care s-a mai lucrat în anii trecuți, atunci când a atașat toate stegulețele țărilor componente.
O etapă interesantă a fost aceea a informațiilor de tip fun facts, acolo unde se explică de ce nu sunt corecte informațiile despre unele fapte ori lucruri, ele fiind întipărite în memoria colectivă într-un mod eronat. Și aici dau câteva exemple:
Statuia Libertății se află la New Jersey nu la New York.
Primul președinte care a stat la Casa Albă a fost John Adams și soția sa, Abigail.
Alaska, cel mai mare stat al Americii a fost vândut de ruși pentru 7,2 milioane dolari.
Au fost aflate și alte informații interesante despre cel mai bătrân președinte american ales, cel mai înalt, despre chipul celui care a fost mai întâi pe bancnota de 1 dolar etc.
Ne-am jucat și pe harta pe care o avem pusă pe perete, întrebările de aici fiind de pe toate continentele nu numai din cele americane.
Am jucat mai multe partide pentru că în ciuda faptului că pare foarte ușor, te poți lesne încurca. E un exercițiu foarte bun și faptul că e o hartă interactivă, care te și corectează, face și mai plăcută provocarea.
Când a venit vorba despre Parcul Național Yellowstone i-am pomenit și despre un film de desen animat pe care băiatul cel mare îl urmărea cu plăcere. L-am revăzut cu nostalgie și eu, iar Luca l-a privit pentru prima dată.
Două săptămâni am tot „sărit” prin Americi și nu a fost suficient. Sunt extrem de multe informații, multe state și obiceiuri, multe locuri de vizitat pe care nu ai dori să le ratezi în viața asta. Eu nu știu dacă mai am timp și resurse să ajung, dar sper ca băieții mei să găsească drumurile cele mai sigure către ele.