machetedidactice.com

„Adevărul adevărat” de Dan Gemeinhart

Înclini să crezi că Mark fuge de moarte, când de fapt el se duce către ea.

Are doar 12 ani când se hotărăște să fugă de acasă din statul Washington – cu aparatul de fotografiat, notebook-ul și câinele iubit, Beau – pentru că are un plan și un motiv.

Muntele mă chema. Trebuia să fug. Trebuia.

așa începe povestea. Mark intenționează să ajungă la vârful muntelui Rainier.

E un băiat care se luptă cu cancerul de ani de zile. A recidivat, așa că Mark decide că este ultima sa șansă de a urca. Dar, într-un mod important, Mark nu este ca alți copii. Mark este bolnav. Boala înseamnă spitale. Și tratamente. Un fel de bolnav pe care unii oameni nu-l primesc niciodată mai bine. Își lasă părinții și pe cea mai bună prietenă, Jessie, pentru aventura unei vieți. Și aventura, într-adevăr, este ceea ce el trăiește. O serie de întâmplări amenință călătoria lui Mark, dar ele adaugă doar suspans. Tema prieteniei – între Jessie și Mark și între Mark și Beau – este un substrat constant care ghidează și călătoria.

Cartea este structurată în capitole alternante, cu povestirea lui Mark în primul rând juxtapusă trăirilor lui Jessie, dar și cu oamenii care îl caută. Este un dispozitiv eficient, care dezvăluie cititorilor ambele părți ale călătoriei lui Mark. E o carte în care există jumătăți de capitole ce vin să îmbrace povestea într-un mod complet, din mai multe unghiuri.

Inspirat de pierderea unui prieten care a iubit alpinismul și cîinii, scriitorul / bibliotecarul Dan Gemeinhart a avut mare grijă să realizeze o poveste credibilă și plină de rezolvare a problemelor și de prietenie neobișnuită. Cititorii se vor bucura în special de aventură și mișcare iar iubitorii de câini vor fi încântați de această poveste cu adevărat magnifică a „băiatului iubește câinele” (și invers). Acesta este un roman de debut remarcabil.

Adevărul adevărat este un roman extraordinar despre întrebările mari, momente mărunte și călătoria incredibilă a spiritului uman.

Lasă un răspuns

%d