România a continut să fie „descusută” de către Voinicei și ziua de astăzi am început-o prin intonarea Imnului de stat. E un moment emoționant pentru copii, pentru că îl ascultă în picioare și aproape au învățat versurile. Astăzi s-au fluturat și stegulețele, iar atmosfera a fost înălțătoare cu adevărat.
Recapitularea celor învățate în ziua de ieri a curs repede, atunci când cei mici au știu trei forme de relief importante: câmpie, deal, munte.
Pe harta României, câmpiile sunt reprezentate prin culoarea verde, dealurile, prin culoarea maro deschis, iar munții prin maro închis.
Am găsit și trei ghicitori, luate din revista Pippo, pe care copiii le-au dibuit imediat.
Un teren întins și mare –
Cum îi spune, știi tu oare?
(câmpia)
Uriaș, cu stânci și creste –
Hai ghicește cine este?
(muntele)
Lângă munte, dacă=l pio,
Parcă e un fel de pui.
(dealul)
Am avut ocazia să aduc în fața celor mici ziarele vremii, cele care au fost retipărite acum în an centenar. Au fost curioși să le vadă, să le pipăie și miroasă, iar eu am putut să le citesc câteva rânduri din Universul. Ziarele în care s-a prezentat Unirea și ce anume a însemnat ea, sunt:
Gazeta Bucureștilor, 12 aprilie 1918
Evenimentul, 17 noiembrie 1918
Epoca, 19 noiembrie 1918
Evenimentul, 27 noiembrie 1918
Unirea, 1 decembrie 1918
Unirea, 3 decembrie 1918
Unirea, 4 decembrie 1918.
Ceea ce a urmat a fost despre bani, moneda României. În acest scop am pregătit toate monedele și bancnotele, exceptând-o pe cea de 500 de lei pe care nu am găsit-o nicăieri, și am făcut o prezentare… televizată.
O metodă atractivă pentru copii, atunci când ei interacționează cu „crainica”. Le-am luat pe rând, de la cei mai mici bănuți, la cele mai valoroase bancnote, le-am prezentat și am specificat și chipul care apare pe fiecare dintre ele.
La întrebarea: Dacă ai avea 100 de lei, ce ți-ai cumpăra cu ei? variantele au fost multiple. Cel mai des s-a auzit – cărticica cu lanternă – de unde am priceput că a prins și i-a încântat activitatea de ieri. Au urmat alte feluri de cărți, jocuri, lego, telefoane și… o comoară. 🙂
Prezentarea banilor a reprezentat o trambulină pentru activitatea finală, atunci când Voiniceii au realizat un craft – Copacul rodnic.
Materialele necesare au fost următoarele:
– bandă tricoloră de mătase
– coală A4 cu conturul României și cu chenar negru
– siluetă copac din hârtie autocolantă
– monede de 1 ban
– bandă dublu adezivă fixată pe panglica de mătase
– aracet
Înainte de a începe lucrul, am pus fiecărui copil din grupă o cocardă de la twinkle. Mulțumesc de timpul salvat!
Dacă la început a părut extrem de ușor, atunci când s-a trecut efectiv la lucru, impresia s-a schimbat. E migalălos și este nevoie de răbdare chiar dacă toate sunt pregătite.
După salutul de rigoare am plecat cu tricolorul în suflet…
și adânc în minte!