machetedidactice.com

Machete didactice – Atenționări primite de la o scriitoare, la articolele despre cărți

Sunt tristă!
Astăzi, în jurul prânzului, am primit un telefon de la doamna Silvia Colfescu. Cu un ton răspicat, după ce s-a asigurat că vorbește cu mine, mi-a spus să șterg postarea în care povestesc despre cartea dumneaei, „Plăcinta cu vișine”, pentru că am încălcat drepturile de autor și pentru că ea nu mai poate fi cumpărată atât vreme cât există în format electronic. Am ascultat-o, cu inima în gât, și cu o părere de rău pe care nu știu unde s-o încadrez pe o eventuală scară a regretelor.
Mi-a repetat, de mai multe ori, că este penal ceea ce am făcut eu și că pot fi pedepsită pentru asta.
După ce s-a oprit, am asigurat-o că voi remedia această situație și am informat-o că nu asta a fost intenția mea, aceea de a-i pricinui vreun rău.
Odată convorbirea terminată, am deschis pagina de blog pentru a vedea articolul incriminat și ceea ce am găsit se prezenta așa:
am povestit despre cartea respectivă, una pentru copii
am atașat trei imagini din ea dar și coperta
am pus link-uri de legătură unde poate fi găsită cu toate că ediția era una de la începutul anilor 90
am postat o lectură înregistrată a poveștii scrisă în versuri.
Nu am înțeles, de fapt, cu ce periclitam eu vinderea cărții, în eventualitatea unei noi apariții, atâta vreme cât cartea nu era scanată. Poate faptul că am înregistrat video? Am căutat să mă dumiresc, dar nu am reușit.
Sau cele trei imagini pe care le-am atașat, imagini cu desene din carte, ilustrațiile fiind semnate tot de autoare?
M-a întrebat dacă am vreun câștig de pe urma aceasta și m-am mirat de așa întrebare. Ce câștig aș putea avea?
Mâhnirea m-a trimis pe alte bloguri pentru a vedea cum se comportă oamenii care au mai vechi state în acest domeniu și am găsit articole și recenzii la cărțile pentru copii în care imaginile sunt mai multe și mai în detaliu, dar mi-am spus că poate o fi semnate niște acorduri de care eu nu am habar. Un exemplu a fost pe bookstyle.ro, acolo unde fiecare recenzie a cărților pentru copii este argumentată cu imagini. Multe! La fel am văzut și pe secretelecartilor.ro dar și pe altele. Iar mie mi-au plăcut, se vede minunat și pentru mine, e hotărâtor în achiziționarea cărții respective. Niciodată nu am fost oprită în a achiziționa o carte de acest aspect, acela al citirii unei recenzii. Dar eu nu fac recenzii ci doar povestesc cum vedem noi cărțile pe care le citim. Noi, adică eu cu Luca.
Da, știu că sunt drepturi de autor și că munca lor nu trebuie piratată, dar eu nu am scanat cartea respectivă și nici nu am avut nici un folos financiar și nici de altă natură.
Una peste alta, atât de tare m-a mâhnit telefonul, dar mai ales tonul doamnei, încât multe întrebări mă încearcă.
O rog pe doamna Victoria Pătrașcu, pe doamna Adina Rosetti, pe doamna Cristina Andone, despre ale căror cărți am scris și eu, să mă lămurească, în limita disponibilității dumnealor, unde am greșit și ce pot face pentru a nu mai repeta. Nu vreau să pricinuiesc nimănui nici un rău.
Bucuria cu care prezint cărțile pentru copii este atât de mare pentru că vreau ca ele să ajungă în cât mai multe case, încât nu aș vrea să treacă sub tăcere freamătul nostru, de cumpărători, iubitori de frumos și cititori.

Pentru că ne plângem că nu se citește, că cei mici nu mai pun mâna pe carte.

sursa foto: http://www.freepik.com

Lasă un răspuns

12 gânduri despre “Machete didactice – Atenționări primite de la o scriitoare, la articolele despre cărți”

%d