Familie lexicală. Câmp lexical. Sufixe și prefixe. Neologisme, arhaisme.
Da, v-ați prins! E vorba de limba și literatura de clasa a V-a despre care voi vorbi astăzi.
E frumos și constituie o plăcere toată activitatea pe care fiul meu o parcurge acum, ca proaspăt școlar de generală.
Materia e multă, stufoasă, solicitantă și adeseori epuizantă, dar încerc să găsesc variante mai frumoase și atractive. Am observat că la unele dintre ele e mai bine în doi. Nu știu dacă și câți agrează forma asta dar la noi e ok și asta contează. Fiecare cu ritmul propriu.
S-a predat, mai multe zile la rând, iar mâine va veni o testare. Anunțată.
Multe din noțiuni nu reprezintă o noutate iar aici s-a făcut o recapitulare însă cu altele se întâlnește prima dată, cel puțin cu terminologia. Noutatea absolută a fost câmpul lexical.
A trebuit început și un portofoliu în care toate aceste noțiuni să se regăsească, în formă condensată. S-a bifat și cerința asta.
Tema de acasă a solicitat și folosirea dicționarelor de sinonime dar și antonime, ceea ce s-a și realizat. Pentru a nu știu câta oară. 🙂
Și am început cu Familia lexicală
Cuprinde toate cuvintele obținute prin derivare, compunere sau schimbarea valorii gramaticale de la un cuvânt de bază
Ex: floare, floricică, florar, florărie, florăreasă,înflorit, înflorire
A urmat apoi noțiunea de Câmp lexical
Cuprinde cuvintele care aparțin unui domeniu de activitate
Ex: grade de rudenie:mama, tata, frate soră, unchi, mătușă, bunic, nepot…..
Sinonimele și antonimele
Sinonimele sunt cuvinte cu formă diferită și sens asemănător.
Ex: zăpadă = nea = omăt
a corecta = a îndrepta = a repara = a drege
Antonimele sunt cuvinte cu formă diferită și sens opus
Ex: bun-rău
alb-negru
cult-incult
Am intrat în posesia unui fișier, prin bunăvoința prietenei mele, Luminița, care ne va fi de ajutor în demersul nostru de înțelegere a limbii române. Îl atașez, pentru că, nu-i așa?: „dar din dar se face rai!” 🙂
Exemplul în clasă, la familia de cuvinte dar și la câmpul lexical a fost făcut pentru cuvântul „pădure”
Eu meșteream de zor la niște copaci, pe marginea cărora am avut mai multe discuții. La un moment dat l-am întrebat pe Luca dacă „Copacul violonist” face parte din câmpul lexical al cuvântului „pădure”. Replica lui a fost că „da!”, doar dacă crește în pădurea la care facem noi referire. Dar eu mă întreb: nu în fiecare pădure este un copac violonist? Și sunt sigură că răspunsul este afirmativ, asta dacă ne gândim câte înaripate măiestre cântă acolo. Ele nu au nevoie de acompaniament? Convingerea mea este că nu se poate să nu-l fi auzit, în plimbările voastre prin păduri.
Acorduri melodioase să vă însoțească! 🙂
2 gânduri despre “Activități educative copii – Poate un „Copac violonist” să facă parte din vreun câmp lexical? Da, firește că poate!”
Parca si unui adult ii e lehamite sa mearga la o ora de limba cand vede cat de stufoasa e materia! Nu sunt chestii grele dar mi se pare s-ar putea face o lectie mult mai frumoasa prin jocuri si activitati de limba!Mult spor si mult succes!
E mult Adela, e o programă stufoasă dar trebui să mergem mai departe. Încerc și eu metode care să fie mai atrăgătoare. Trebuie să ținem pasul pentru că materia se tot adună și nu este răgaz pentru aprofundare. Nu înțeleg de ce se aleargă așa dar asta este!