machetedidactice.com

Școlărel de clasa a V-a * „Micul Pateric”. Cuvinte folositoare pentru cei mici

De al bun început, trebuie să vă spunem ce este un Pateric. Cuvântul pateric provine de la grecescul pater, adică părinte. Prin urmare Patericul este o carte care cuprinde cuvinte ale Sfinților Părinți adunate pentru folosul credincioșilor.


Patericul de față numit de noi „mic”, nu este o prescurtare a vreunuia dintre patericile mari, ci o culegere de texte din mai multe izvoare, cum ar fi: Lavsaiconul, Patericul Egiptean, Limonariul, Proloagele, Viețile Sfinților. Pe lângă acestea, am preluat istorisiri din Viețile Sfinților Italieni cuprinse în Dialogurile Sfântului Grigorie cel Mare.

Micul Pateric este denumit astfel atât din cauza dimensiunilor sale, cât și pentru faptul că se adresează celor mici. Am căutat să selectăm povestiri care să trezească interesul copiilor. Ele au fost repovestite, pentru a fi cât mai clare și mai ușor de urmărit.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că Micul Pateric nu este o culegere de povești. Toate întâmplările povestite aici sunt adevărate. Sfinții și oamenii amintiți în carte sunt reali. Din cauza modestiei, nu toate numele sfinților au fost transmise până la noi. Însă acestea nu trebuie să fie o piedică pentru a intra în legătură cu ei prin rugăciune. Micul Pateric este povestit și ilustrat de părintele Savatie Baștovoi.

Lasă un răspuns

%d