machetedidactice.com

Activități educative copii – „The great mouse plot” de Roald Dahl

Vizita la Londra pe care am făcut-o la începutul primăverii a prilejuit și achiziționarea câtorva cărți din lungile noastre peripluri prin librării. Am întâlnit adevărate oaze de liniște și frumusețe în care puteai sta în tihnă și citi orice titlu doreai, fără a te deranja nimeni. Nu am ezitat în a face acest exercițiu și acolo, asta pentru că nu ne dădea mâna să pierdem așa ocazie. Nu ne erau străine, de pe meleagurile noastre începuse experimentul, dar acolo era diferit. Poate faptul că toate cărțile erau în engleză?

Anglia martie Roald Dahl
Am prins World Book Day, asta se întâmpla de 3 martie 2016, iar la ofertă, printre alte titluri am cumpărat și această poveste a lui Roald Dahl, „The great mouse plot”, despre care nu avea cunoștință. Nu știam de titlul ăsta dar nu același lucru se poate spune despre multe alte titluri ale prolificului autor. Am scris despre ele de-a lungul timpului și dacă doriți să le revedeți, le găsiți afișate mai jos.

„Danny, campionul lumii” de Roald Dahl, o altă poveste la fel de frumoasă
Care sunt eroii voștri preferați din cărțile lui Roald Dahl?
„Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl, un regal binevenit la
orice vârstă
Despre Matilda, sau cum a făcut cunoștință Luca,cu o fetiță deosebită

Prima carte autobiografică a scriitorului britanic Roald Dahl, „Boy”, apare în 1984 și ea descrie viața lui de la naștere și până la părăsirea școlii. Putem descoperi condițiile de viață din Marea Britanie, între anii 1920 și 1930 dar mai ales cum era în școala publică, cea pe care a urmat-o autorul. O seamă de întâmplări i-au marcat existența ele regăsindu-se mai târziu în poveștile sale.
Și una dintre ele este cea despre care doresc să vă vorbesc astăzi. Cititorii și cei care-l îndrăgesc pe Roald știu că el era un mare admirator al dulciurilor, era fascinat de magazinele ce comercializau aceste produse și că avea o slăbiciune legată de batoanele de ciocolată Cadbury. Mostre din acest sortiment de ciocolată le primeau copiii la evaluările școlare. Copil fiind s-a visat a fi inventatorul unui astfel de sortiment de ciocolată, ceea ce mai târziu a facilitat apariția cărții „Charlie si fabrica de ciocolata”. Minunată carte!

De la vârsta de șapte ani, Roald a urmat cursurile școlii Llandaff Cathedral din Cardiff. Prietenii lui dar și el, purtau pică unei văduve acre ce avea un magazin de dulciuri. Pentru că acolo igiena lăsa mult de dorit, cei cinci copii s-au gândit să-i facă o farsă, iar ea a constat în punerea unui șoarece mort într-un borcan cu dulciuri.

Roald Dahl The great mouse plot

La începutul poveștii aflăm despre doamna Prachett și al său magazin de dulciuri.

Her name was Mrs Pratchett. She was a small skinny old hag with a moustache on
her upper lip and a mouth as sour as a green gooseberry. She never smiled. She never welcomed us when we went in, and the only times she spoke were when she said
things like, ‘I’m watchin’ you so keep yer thievin’ fingers off them chocolates!’ Or ‘I don’t want you in ’ere just to look around! Either you forks out or you gets out!’

20160602_143219

Mrs. Pratchett was mean and disgusting. Her apron was grey. Her blouse has bits of breakfast all over it, toast crumbs and tea stains and splotches of dried egg – yolk. It was her hands, however that disturbed us most. They were disgusting.

Toate aceste motive îi împing pe cei cinci colegi și prieteni să-i facă o farsă. Într-o zi, în ascunzătoarea pe care aceștia o aveau în spatele clasei, sub podea, au găsit un șoarece mort. Pentru că mirosea groaznic au vrut să-l arunce pe geam. Dar înainte să facă asta, autorului i-a venit o idee.

20160602_143240

When writing about oneself, one must be truthful. Truth is more importantthan modesty. I must tell you, that it was I and I alone who had the idea for Thea Great Mouse Plot. We all have our moments of brilliance and glory, and this was mine.
„Why don’t we”, I sad, „slip into one of Mrs Pratchett’s jars of sweets
Then when she puts her dirty hand to grab a handful, she’ll grab a stinking dead mouse instead.”

20160602_143252

De la idee și până la faptă a fost doar un pas. Și așa, șoarecele mort a ajuns într-un borcan cu dulciuri din magazinul văduvei acre.
A doua zi, copiii nemaiavând răbdare au trecut să vadă cum anume stau lucrurile după boacăna pe care au făcut-o și au descoperit că ușa magazinului era închisă ceea ce nu se mai întâmplase până atunci. Când au privit pe fereastră au descoperit să borcanul era spart iar proprietara nu era nicăieri. Atunci au crezut că doamna Pratchett a murit în urma șocului avut, suferind un atac de cord, astfel autorul devenind un ucigaș.

„What? we said.„What happens?”
„It gives her a heart attack,” Thwaites went on. „Her heart stops beating and she’s dead in five seconds.”
For a moment or two my own heart stopped beating. Thwaites pointed a finger at me and said, „I’m affraid you’ve killer her.”
„Me?” I cried.„ Why just me?”
„It was your idea.” he said. „And what’s more, you put the mouse in.”
All of sudden, I was a murderer.

20160602_143329
Însă lucrurile nu stăteau așa, spre fericirea celor mici. Doamna Pratchett era la școală și-i aștepta pe copii pentru a le cere socoteală iar alături de ea se afla directorul, domnul Coombes.

20160602_143343

Copiii au fost pedepsiți pentru atitudinea și fapta lor iar proprietara magazinului a dorit să fie de față atunci când directorul i-a bătut, asigurându-se că nu este mințită și pedeapsa chiar le este aplicată.

When I return to the classroom my eyes were wet with tears. My bottom hurt when I sat down at my desk.
That evening after supper my three sister had their baths before me. Then it was my turn to step into the bathtun and I heard my mother’s horrified voice. „What’s this? What’s happenned to you?” She was staring at my bottom. I twisted head to look at one of my buttocks and saw the scarlet stripes.
„Who did this?„ my mother cried. „Tell me at once!” In the end I had tell her the whole story.
My mother heard me out in silence. She asked no questions. She just let me talk, and when I finished, she said to our nurse, „You get into bed, Nanny”. I’m going out.

20160602_143400

S-ar putea crede că mama l-a pedepsit dar nu, atitudinea ei a fost cu totul alta. A plecat la școală și a cerut socoteală directorului pentru felul în care arăta băiatul ei. Acesta i-a spus că asta este atitudinea pe care o au profesorii într-o școală britanică și dacă nu-i convine, poate să plece.

„What did Mr Coombes say to you, Mama?”
„He told me I was a foreigner and didn’t understand how British school were run~ she said.
„Did he get ratty at you?”
„Verry ratty”, she said. „He told me that if I didn’t like his methods I could take you away.”
„What did you say?”
„I said I would, as soon as the school year is finished,”
So, I stayed on at the Preparatory Scchool until the end of the summer term…

Iată povestea aceasta frumoasă, un rezumat al ei mai bine spus, pe care noi am lucrat frumos și cu voie bună. La fiecare capitol în parte au existat câteva exerciții iar acestea s-au numit:
Answer and questions
Correct the wrong statements
Fill in the missing lines in the dialog between Roald’s mother and of her neighbours
Make up a story
Match the pairs
Finish up the sentences
Describe the pictures using the folowing words and expressions

Dacă doriți un fragment din carte, în limba engleză, îl găsiți mai jos.

The Great Mouse Plot – fragment în limba engleză 34 pagini

Am făcut și niște fișe cu o parte din întrebările după care am lucrat noi și dacă le doriți, puteți printa  fișierul de mai jos. Pentru a fi mai frumoase, eu am folosit paginile cu borduri minunate de la twinkl.co.uk.

T-T-7149-Roald-Dahl-Page-Borders

The great mouse plot – answer the questions

Vă invităm la citit și până la urmă nu știu dacă contează așa de mult limba în care se face, importantă fiind lectura, în sine.

Lasă un răspuns

%d