machetedidactice.com

Activități educative copii – Fracții cu peripeții

Da, chiar așa a fost! Fracții cu peripeții. Dar să vedeți de ce spun asta, pentru că este o poveste lungă care începe tocmai de la Moș Nicolae. Atunci, Luca l-a rugat pe Moș să-i aducă un joc pe CD, dar pentru că rugămintea lui a venit destul de târziu, Moșul nemai având timpul fizic necesar pentru a îndeplini dorința, a trimis o scrisoare copilului în care-i spune acest lucru, dar îl mai și informează că va primi jocul solicitat de la Moș Crăciun, acum el aducând două jocuri educative foarte frumoase. Luca a fost încântat de scrisoarea primită dar și de jocuri, ce s-au dovedit mai apoi prețioase, petrecându-ne destul timp în compania lor. Cele două jocuri sunt de la Intuitext, iar despre cel de la geografie v-am povestit mai pe larg aici.

Așadar, am achiziționat atunci un pachet cu două soft-uri educaționale. Cel de matematică se numește „Fracții cu peripeții” și este dedicat clasei a IV- a, asta după vechea programă, pentru că după cea nouă, se poate lucra cu el de la clasa a II-a.

247073338.intuitext-fractii-cu-peripetii-pi006

Era pe la finalul lunii ianuarie atunci când, ros de curiozitate, Luca a cerut să ne jucăm cu el. Nu erau predate de doamna noțiunile despre fracții, dar cum curiozitatea a fost mare, am lucrat împreună și i-am explicat eu despre ce este vorba. E drept că și CD-ul cu asta se ocupă, fiind foarte explicit și ușor de priceput de cei mici. Prezența jocului ajută foarte mult la înțelegerea noțiunilor noi.

Acuma, toți am tăiat de față cu copilul un măr și i-am spus despre asta dar nu am rostit cuvântul fracție, însă iată că i-a venit și ei rândul.

În această aventură, „Misiunea Ploaia” sunt 4 personaje, fiecare cu povestea lui.

Buzzy este al 3-lea copil dintr-o serie de 17 țânțari ai familiei Bâzâilă. Este complexat că are aripile mici și nu poate să zboare prea sus. În general este agitat și aiurit… dar e băiat de treabă. Când era micuț a căzut din pătuț și și-a turtit trompa. Din cauză că se uită puțin „strâmb”, are probleme la aterizare.

DSCN6025

Lola adoră să meargă la cumpărături la Paris, asemeni verișoarei din partea mamei. Toată viața și-a dedicat-o modei și visează să ajungă un fotomodel celebru. Când era micuță purta pantofii cu toc ai mamei și de atunci a căpătat râu de înălțime. Nu-i place ca cineva să-i spună ce să facă. Are coșmaruri în care se vede mai grasă decât Dodo.

 DSCN6020

Dodo este o curiozitate a familiei: ceilalți 5 frați miriapozi cântăresc toți la un loc mai puțin decât el. Îi place la nebunie să se tăvălească prin bălți și tot timpul este cu gândul la mâncare. Este muncitor și ascultător, mai ales dacă știe că recompensa este savuroasă. În cele mai frumoase visuri ale sale se vede un vestit bucătar.

DSCN6021

Inga este complexată că nu are cleștii la fel de fioroși ca ai unei rădaște adevărate. Locuiește cu bunica ei de origine germană care o cicălește să mănânce toată ciorba. Visează să calce pe urmele surorii sale mai mari care a terminat școala ca șefă de promoție. Adoră florile galbene, gândăceii galbeni și șosetele… cum altfel decât galbene? Dorința ei secretă este să inventeze ceva nemaipomenit și să rămână în istorie pentru asta.

DSCN6023

Iată cele patru personaje ale acestei povestiri. Ele vor parcurge „Misiunea Ploaia” și vor putea face acest lucru în mai multe moduri.

modul „Misiune Specială” – este recomandat învățării individuale, copilul fiind ghidat pas cu pas în parcurgerea fiecărui moment al lecțiilor;

modul „Alege o aventură” – este recomandat învățării la clasă, precum și în activitatea de recapitulare și testare.

Produsul conține și o colecție de materiale printabile și un modul de jocuri distractive.

Fracții 24ian2016

Întâmplarea a făcut că atunci să ia legătura cu mine doamna Laura Dora, o profesoară ce activează în cadrul Complexului Educațional Lauder Reutcu care am avut un dialog minunat. Dumneaiei dorea un material care să îmbrace lecția de grad pe care trebuia s-o susțină la finalul lunii martie. Tema aleasă – despre fracții. I-am adus la cunoștință despre acest CD, și așa dialogul nostru a căpătat consistență.

Am confecționat cele patru personaje ale aventurii dar și o boabă de mazăre tăiată în patru. Așadar un întreg care este alcătuit din 4 sferturi completat și de o prăjitură tăiată în trei.

Fracții 24ian20164

Fracții 24ian20163

Revenind la fracțiile noastre, pot spune că întâmplarea a făcut ca atunci când doamna învățătoare a predat copiilor fracțiile, noi eram plecați la Răzvan. A fost o teamă mare pentru Luca, el crezând că nu va putea învăța aceste noțiuni noi, și atunci când am revenit a trebuit să recuperăm totul. Am început demersul nostru, eu încrezătoare – el cu lacrimi în ochi și am terminat, eu bucuroasă – el zâmbind cu gura până la urechi.

20160315_193540

M-am gândit mult la doamna Laura Dora și la lecția ei. Mi-am dat toată silința să fie totul ok și ea să poată folosi, alături de copii, machetele trimise de aici, din nordul țării.

A fost foarte drăguță și mi-a trimis câteva fotografii din care să văd cum a fost. Aveți idee cât mă pot bucura aceste imagini?

Fracții 24ian20162

Fracții 24ian20161

Sunt fericită și aștept noi provocări. Haideți să facem învățatul mai plăcut! Copiii noștri vor avea mult de câștigat.

Lasă un răspuns

%d