machetedidactice.com

Activități educative copii – După ce sunt rostite, ce fac cuvintele? Alină, drăgălesc, dor, iubesc, urăsc, ucid

Cuvintele. Prezente în viețile multora dintre noi. Cine nu le poate rosti le poate desena sau gesticula.

Unii au vocabulare bogate, pline de cuvinte care mai de care mai prețioase. Alții le au limitate și poate, nu neaparat din cauza lor. Odată născuți, pornim de pe paliere diferite și ne chinuim să acumulăm. Unii mai ușor, alții mai greu, pentru a nu mai pomeni de cei care nu reușesc acest lucru niciodată.

Am întâlnit oameni care „aruncau” cuvintele urâte cu o ușurință greu de înțeles, pentru ca mai apoi, în nici câteva cuvinte să nu priceapă de ce te-ai supărat sau de ce ai plecat. Am tot auzit: „Ce a fost a fost, pui preț pe niște cuvinte?!”

Da, pun. Pentru că un cuvânt poate tăia mai adânc decât o sabie.

Pentru că urma trecerii lui nu se mai vindecă. Se iartă, dar nu vindecă.

Pentru că nu poți pricepe, în ruptul capului, de ce vin către tine rostiri pe care nu le meriți și de care ți-e teamă.

Despre asta este vorba în cartea scrisă de Madonna, Merele domnului Peabody. Poate aveți tendința de a spune că nu-i ok să citească cel mic o carte scrisă de Madonna, dar aici nu este povestea omului de spectacol, a mașinăriei de făcut bani Madonna, ci de o poveste culeasă de ea. Dar învățămintele sunt minunate.

Despre ce este vorba? Despre un profesor de istorie dintr-un orăsel american, Happville, îndrăgostit de base-ball. Într-o bună zi a anului 1949, el descoperă că este ținta bârfelor tuturor celor din târgușor care cred că organizatorul campionatului de base-ball al copiilor, cel pe care până nu demult îl iubeau cu toții, este, nici mai mult nici mai puțin, decât un… hoț.

Care este adevărul și cum va rezolva această problemă bunul profesor vă invităm să descoperiți în cea de a doua din cele cinci cărți pentru copii (și adulți) scrise de Madonna. Nădăjduim doar că atât cei mari, cât și cei mici, vor învăța din această poveste că „un cuvânt poate să rănească mai mult decât o sabie“. (prezentare elefant.ro)

Merele domnului Peabody1

Pentru un școlărel de clasa a III-a este o lectură extrem de ușoară dar pe marginea căreia se pot țese tot soiul de discuții extrem de interesante.

Am mai făcut și o fișă de lectură, la fel ca toate celelalte din această vacanță. Completarea ei a fost „floare la ureche”. 🙂

Merele domnului Peabody

Lecturile unui școlărel de clasa a III, Merele Domnului Peabody

Ce putem face noi, ca părinți? Putem îmbogăți vocabularul pruncilor noștri pentru a înțelege însemnătatea cuvântului. Îi ajutăm să priceapă cât mai multe cuvinte, așa putându-le folosi pe cele corecte, la momentul potrivit.

Nu aruncați cu vorbele, așa, fără să gândiți. Unele dor atât de tare, că nu poți descrie… în cuvinte.

Lasă un răspuns

%d