machetedidactice.com

Activități educative copii – Anotimpul moriștilor colorate

Iată că a venit, în sfârșit, vremea călduroasă când au reușit și-n acest colț uitat de lume, dar nu și de Dumnezeu, să scoată capul firul de iarbă, un toporaș dar și vreo două-trei gângănii. Dacă nu ești atent ori prea exuberant, te trezești că gata!, a trecut și primăvara-vara fiind iar nevoit să-ți încalți cizmele de cauciuc, din cauza ploilor sau, mai grav, șoșonii de iarnă. Nici nu vreau să mă gândesc! Nu, după ce am adunat atât de mult frig în suflet.

Sunt momente când mă gândesc la cum aș fi trăit într-o țară în care clima să mă lase să fiu tot timpul bronzată, soarele să-mi mângâie pletele în cea mai mare parte a zilei ori cea mai mare parte a anului. După ce visul mă încălzește, deschid ochii și văd una, alta, pe care poate, nu le mai pot vedea acolo unde-i cald și bine. Și așa, din vis în realitate, trec prin anii mei, reușind adeseori, să mă bucur de ceea ce-mi oferă ei, aici, în Românica.

Mă pun repede pe treabă, înlesnind tot soiul de activități mărunte care să-mi coloreze viața. De 20 de ani, alături de mine stau copiii mei, încercând împreună tot felul de mărunțișuri care să ne umple viețile de frumos dar și care să ne învețe, câteceva, despre lumea asta în care trăim. Și am ajuns la concluzia, nu de azi ci de mai demult, că lucrurile mărunte sunt pe sufletele noastre și putem întinde mâna către ele, prinzându-le.

Așa și azi, ne-am agățat de o lecție pe care cel mic o avea de recapitulat la științe, iar ceea ce a ieșit ne-a încântat. De ce? Pentru că am vorbit mult, am desenat, am decupat, am chicotit și-am presupus. 🙂

Aliați ne-au fost: Vreau să știu 1000 întrebări și răspunsuri, manualul de Științe ale naturii de clasa a III-a.

Surse de energie1Surse de energie2

Am vorbit despre forța vântului, despre căldura soarelui, puterea apelor, bogății ale subsolului. Am văzut de ce oamenii cultivă plante și cresc animale. Am aflat despre apa distilată , ce este apa dură și cum se produce energia prin putrezire.

De unde își iau oamenii energia ? – video 

Ce este o soluție – video

De unde vine energia – video

După ce acestea au fost rostite, am confecționat o serie de moriști, multicolore, pentru a putea alerga cu ele pe tăpșanele înverzite. Modelul îl găsiți aici.

Surse de energie3Surse de energie4

Sănătate și spor la alergat! Bucurați-vă de flori, de iarbă, gâze și tot ceea ce ne oferă acest minunat anotimp. Și când te gândești că nu ne cere nimic în schimb!

Paște 20151Paște 20152Paște 2015

Lasă un răspuns

%d