machetedidactice.com

Activități educative copii – „Muza Clio se amuză”. Istoria hazlie a omenirii

Luca a mai crescut și odată cu asta și domeniile de lectură s-au diversificat. Doresc să vă aduc în atenție o carte foarte frumoasă, apărută la Editura Aramis, în anul 2002, iar numele ei este Muza Clio se amuză. Istoria hazlie a omenirii de Petru Demetru Popescu.

În cuvântul înainte, editura ne prezintă cartea așa:

Muza Clio, una dintre cele 9 muze din mitologis greacă – și-a recăpătat strălucirea după secole de amorțire, inspirându-l pe autor, Petru Demetru Popescu, în scrierea lucrării de față.

Cu umor și o nuanță ușor moralizatoare, autorul introduce cititorii în atmosfera specifică diferitelor meridiane și epoci istorice.

Eroii – personalități care au schimbat mersul istoriei – alunecă prin evenimentele marcante ale vremurilor respective cu replici inteligente, de un umor subtil, și, mai ales, încărcate de înțelepciune și respect față de om.

Valoarea literară și educativă a acestor lecturi este incontestabilă. Stilul se modelează ușor după specificul zonei și al epocii, iar informația istorică este ușor asimilată, completând, astfel, bagajul de cunoștințe al cititorilor.

Având, multe dintre ele, o tentă șugubeață, ilustrațiile întregesc și susțin, sigestiv și inspirat, miezul de adevăr cuprins în fiece text.

Cu aceste calități, cartea devine accesibilă atât pentru elevii claselor III- IV, cât și pentru cei care au început deja studiul istoriei universale.

DSC_3261

Volumul de față este împărțit în patru cărți, după cum urmează:

cartea întâia: Nu prea severa antichitate

cartea a doua: Protagoniști pe „scena” Evului Mediu

cartea a treia: Veșminte noi pentru Epoca modernă

cartea a patra: Ah, contemporanii!

Muza Cleo se amuză

Cartea mai cuprinde și o anexă, iar aici cititorul găsește date referitoare la personalitățile amintite în lucrare. Aceasta este menită să faciliteze înțelegerea conținutului și mesajului transmis.

Lectură Muza Clio se amuză – video

Muza Cleo se amuză1De-a lungul timpului, noi am mai vorbit despre zei și puteți vedea aici, ce minunat a fost.

???????????????????????????????

Istoria omenirii este istoria oamenilor, a faptelor de tot soiul, a întâmplărilor de orice fel. Însă acești oameni se împart în două categorii: optimiști și pesimiști. Mai pe înțelesul copiilor, veseli și triști. Așa și istoria este presărată cu mari drame, războaie și suferință dar și cu biruință și triumf.

Muza Clio cutreieră și cercetează cu atenție toate fețele istoriei. Poposește și pe la expresiile celebre ale distinselor personalități: Alea iacta est! Apres moi le deluge! Laissez faire, laissez passer! Expresii care ascund îngrijorări sau năzuințe, tonuri grave sau vesele. Muza știe ce este potrivit pentru a ne amuza. Va izbuti oare?

Spor la lectură!

P.S. Clio – În perioada clasică a fost considerată muza istoriei și este reprezentată în diverse picturi drept o tânără cu cărți în mână. Conform unei versiuni legendare, împreună cu Apollo l-a conceput pe fiul ei Hymenaios.Clio-Mignard

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – „Muza Clio se amuză”. Istoria hazlie a omenirii”

%d