machetedidactice.com

Am asistat la o lecție despre artă la National Gallery- Londra, pentru ca mai apoi să mă întreb: La noi, de ce nu se poate?

Spuneam în postarea de ieri că vizita la Londra a prilejuit câteva experiențe pe care de mult mi le doream și pe care, dacă le-aș fi plănuit, cu cred că m-aș fi sincronizat mai bine.

Aflați în capitala Marii Britanii, nu aveam cum rata o vizită la National Gallery, asta pentru că eram pregătiți pentru ea dar și pentru că de-a lungul timpului tot am folosit albumul pe care-l avem de la colecția Adevărul.

???????????????????????????????

 National Gallery

National Gallery din Londra a rămas în istorie ca prima pinacotecă de serviciu public deschisă în lume. Inaugurată la 10 mai 1824, cea mai mare Galerie de Artă din Regat a impus o nouă viziune: vizitatorul avea dreptul (şi nu permisiunea) de a intra, iar acccesul în muzeu era gratuit, exact aşa cum este şi în prezent.

În prezent, National Gallery gãzduieşte o colecţie de picturã ce numără peste 2000 de opere, din secolul al XIII-lea şi pană in secolul al XIX-lea. Pentru a vizita toate cele patru încăperi vă trebuie aproximativ două ore şi jumătate. Fiecare cameră cuprinde zeci de tablouri pictate în perioada 1250-1900. La National Gallery puteţi vedea „Floarea Soarelui” de Vincent Van Gogh, dar şi cele mai importante lucrări ale impresioniştilor Manet şi Monet. În spatele Galeriei Naţionale există o altă sală – National Portreit Gallery -, unde pot fi văzute portrete celebre.

Am zăbovit în acest muzeu câteva ore bune și am putut admira, în voie, multe din operele pe care până atunci le văzusem doar în albume. Bucuria a fost imensă atunci când am putut privi cu nesaț o parte din operele lui Van Gogh, unul din preferații mei. 🙂

DSCN2005

DSC_3054

DSC_3055

DSC_3058

Ce anume m-a încântat peste măsură, atât pe mine dar mai ales pe copii? Faptul că am putut asista la o lecție ținută de o profesoară pasionată de artă unor copii de școală primară. M-a impresionat naturalețea acestei desfășurări și dragul participanților. Am înregistrat această scenă și dacă sunteți curioși și atenți, cu urechile ciulite, puteți auzi și conversația dascălului cu micii învățăcei. Dar, chiar dacă nu veți reuși a înțelege în totalitate acest dialog, vă rog să urmăriți atitudinea și interacțiunea lor. Se pot pricepe așa de multe!

După ce doamna a terminat activitatea ei, noi am rămas și l-am rugat pe fiul meu cel mare, să ne mai repete o dată ce s-a spus, dar în românește. Iată ce a ieșit.

Dar despre ce pictură era vorba? Despre cea a lui Luca Giordano.

 

 

DSC_3085

Andromeda was betrothed to Phineas, until Perseus rescued her from a sea monster and it was agreed she would marry him instead. At the wedding celebrations Phineas and his followers burst in to attack Perseus, who unveiled the severed head of the gorgon, Medusa, and turned them to stone. The subject comes from Ovid‘s ‘Metamorphoses’ (V, 1-235).This scene of high drama, recalling more tranquil feasts represented in 16th-century Venetian painting, is focused on the figure of Perseus in rich blue and his furious assailants, led byPhineas, who wears a helmet in the far left of the painting, turning the colour of stone as they prepare to hurl their spears.

This is one of several versions of the subject by Giordano. The identity of the patron is not known but it was acquired with its companions, ‘The Death of Jezabel’ (private collection) and ‘The Rape of the Sabines’ (private collection), in Genoa in 1709 by Costantino Balbi.

Am avut ocazia, cum spuneam, să vedem niște capodopere ale artei mondiale și am imortalizat o mare parte din ele.

Londra 19-22 martie 20156

Londra 19-22 martie 20157

Londra 19-22 martie 20158

Londra 19-22 martie 20159

Londra 19-22 martie 201510

Se vede în ultimul colaj de fotografii un student la arte, care studiază cu conștiinciozitate, la fața locului. Și asta mi-a plăcut mult și am zăbovit nițel, să-l urmărim cum lucrează.

Vreau să vă mărturisesc că pasiunea mea pentru pictură nu este de azi, de ieri, ci de multă vreme, iar în acest sens am investit destul de mult pentru a-mi ostoi sufletul și ochii. Am achiziționat colecția Mari pictori, ce a apărut la începutul acestui secol, o colecție minunată în care am mai bine de 100 din cele mai importante nume din domeniu. Pe lângă acestea mai stau și colecțiile de la adevărul dar și un diferite albume de artă individuale. Am apelat de mai multe ori la ele și am încercat să-mi atrag și fii în acest demers. Chiar dacă noi nu avem talent la desenat, nimic nu ne împiedică să privim, să ne informăm și dacă mai putem și vizita, este minunat!

???????????????????????????????

Misterul licitației de artă 24mart2015

Legat de acest domeniu am făcut cu Luca mai multe exerciții, iar ultimul dintre ele chiar a fost gustat (nu-l pot omite pe cel cu Henry Matisse, la fel de iubit și pe care-l puteți revedea aici). Am lucrat pe marginea cărții Misterul licitației de artă. Și ce carte strașnică! Ia auziți aici:

Henry Hammer, proprietarul casei de licitații a orașului, a avut un șoc teribil cu o seară înainte de licitația unor tablouri celebre. Vestea proastă este că unele dintre picturile scoase la vânzare sunt false, iar cele originale au fost furate de un geniu criminal. Henry are nevoie de niște ochi ageri ca să găsească falsurile și să-l demaște pe criminal. Ești în stare de această misiune? Sperăm din toată inima, pentru că viitorul licitației este în mâinile tale!

Un joc de punere în evidență a diferențelor, o poveste cu suspans, o carte de referință – toate la un loc.

Conține 34 de capodopere ale picturii universale, din marile muzee ale lumii. Informații istorice pentru fiecare tablou.

Și ne-am jucat. Și bine ne-a mai fost. Încercați, pentru că nici nu știți ce antrenant și ce frumos este!

Misterul licitației de artă 24mart20151

Lasă un răspuns