Machete didactice – Cum arată primăvara voastră?

Am văzut zilele trecute o cerere a unei doamne care m-a amuzat. Dorea ca cineva să-i trimită o Zână Primăvara. Primul impuls a fost acela de-a o întreba cum să arate, dar, experința trăită nu de mult cu un grup din care am fost exclusă sau am ieșit singură (nu mi-e clar nici acum că emisia s-a întrerup brusc ;)) m-a oprit din acest demers. Nu că mi-ar fi fost teamă să întreb, dar era o oră destul de târzie și nu mai aveam energia necesară de-a face față unei eventuale avalanșe de întrebări urzicătoare.

Chiar așa. Cum arată de fapt primăvara? Dacă e să răspund eu, primăvara mea este tânără, crudă, verde, călduță, prietenoasă și emotivă. În confecționarea machetelor am ținut morțiș să nu cedez la nici unul din  adjectivele de mai sus, atunci când am zugrăvit-o. Și asta pentru că ceea ce am văzut în grădinițele și școlile în care am mers a depășit, de foarte multe ori, orice imaginație.

Nu pot afirma că dețin rețeta perfectă a bunului gust și nici că am soluții salvatoare pentru fiecare situație în parte, dar kitsch-ul din unele locuri depășește orice limită a suportabilității. Am avut parte de violuri repetate la nivel vizual și poate nu asta ar fi fost cel mai grav, dacă, în câteva locuri n-ar fi fost acompaniate și cu violuri auditive. Am mai intervenit dar sunt momente extrem de stânjenitoare, pentru că tu, intrus fiind, trebuie să treci peste mirarea inițială și să-ți cauți repede cuvintele și atitudinea salvatoare. Tonul ridicat și acuzele nu aduc nimic bun!

Am văzut și asta este valabil nu numai pentru grădinițe ci și pentru spațiul virtual, niște hidoșenii ce erau expuse în fața copiilor. Niște Zâne ce numai Zâne nu erau ci Mume ale pădurii, cu trăsături hidoase și ciunte, fără gât și trunchi, dar cu fuste de tul de mulți metri. Să mai amintesc de Zânele evantai, care nu reușesc să-ți reducă valurile de căldură ce te înconjoară, oricât de mari ar fi ? 🙁

Nu înțeleg, cui folosesc aceste materiale expuse? De ce trebuie să afișăm orice, numai de dragul de a umple pereții? De ce nu se aud voci din rândul părinților care să specifice acest fapt? De ce? De ce? De ce?

Vor urma apoi, inevitabil, pomenirile despre cum nu sunt bani. Dar eu vă spun că sunt. Numai că ei trebuie căutați, identificați, valorificați. Sunt atât de mulți dascăli care, în ciuda faptului că nu sunt vizibili pentru marea masă, sunt extrem de dedicați și implicați. Apoi, acești dascăli mai sunt acompaniați de părinți, evident că nu de toți, care nu rămân insensibili la aceste situații. Dar, haideți să vorbim, haideți să comunicăm! Nu este o pledoarie doar pentru mine și munca mea, pentru că viața asta m-a învățat că este loc pentru toată lumea, dar hai să eliminăm porcăriile și kitsch-ul din existența copiilor noștri. Gândiți-vă ce impact au asupra lor aceste oribilități, devastatoare în egală măsură ca manelele. Și când spun manele, nu mă refer la linia melodică ci la versurile ce însoțesc aceste cântece.

Nu doresc a expune nici o imagine care nu-mi aparține pentru că locul lor nu este aici. Doresc a prezenta o alternativă, care cu siguranță va avea și contestatari (pentru că în lumea asta frumosul poate îmbrăca infinit de multe forme). Poate nu ar fi de neglijat, ca cele care se ocupă cu acest tip de manufactură, să fie mai atente la detalii, la culori, la finisaje. Este suficient să aruncați o privire pe site-urile destinate prezentării acestor materiale și… mai discutăm după. Vă vor infiora numărul de aprecieri ale unor astfel de materiale, credeți-mă!

Așadar, este nevoie de mai multă atenție în această direcție, pentru că acești copii petrec multe ore în ambientul pe care noi, adulții, îl înlesnim.

Primăvara mea de astăzi este așa

DSC_2478 (2) DSC_2480 (2)

sau așa…

DSC_2590

DSC_2591

ori așa …

DSC_2598 (3) DSC_2599 (3)

sau de ce nu, așa…

DSC_2594

10 gânduri despre „Machete didactice – Cum arată primăvara voastră?

 1. Maria Popa Răspunde

  Ce-ar fi sa denigrati munca altora mai putin?? Hidosenii sau monstruozitati, sunt opiniile Dumneavoastra si atat. Mie, de exemplu, mi se par absolut groaznice aceste panouri de polistiren extrudat, ca sa nu mai vorbesc ca materialul s-a dovedit a fi toxic pentru copii!!

  In alta ordine de idei, va vaitati atat ca ati fost exclusa din grupul acela, de parca v-ar fi dat afara Sfantu Petru din rai… Din pozele Dumneavoastra, imi pareati o doamna matura, dar multe din postari aduc a mieunaturi de adolescenta razgaiata. Avand in vedere ca emanati idei intr-un spatiu public, v-as recomanda sa va controlati iesirile acestea de intelepciune, ca sa fie bine pentru toata lumea, nu doar pentru nevoile Dumneavoastra nervoase!

  • Machete didactice Autor articolRăspunde

   Doamnă dragă,

   Cine vă dă dumneavoastră dreptul să-mi adresați aceste cuvinte, atâta timp cât nici măcar nu mă cunoașteți? În primul rând, eu nu confecționez machetele din polistiren extrudat, ci din polistiren expandat, ceea ce este o mare diferență. O singură ramă am făcut din polistirenul pe care dumneavoastră-l considerați nociv.
   În altă ordine de idei, dacă dumneavoastra considerați că sunt frumoși niște oameni fără anumite părți ale corpului, aveţi dreptul să faceți acest lucru. Expuneți copiilor cu care colaborati aceste materiale, nu vă poate opri nimeni. Dar eu, pe blogul meu, pot expune ce părere doresc în orice formă vreau.
   Vă mulțumesc pentru faptul că mă urmăriți și regret că nu ați priceput mesajul meu.
   Poate dacă ne-am întâlni față în față, ați adopta o atitudine diferită.
   Cât despre interpretarea fotografiilor, cea pe care o faceți dumneavoastră, mai reflectați!

   Cu prietenie (fără mieunături și răzgâieturi),

   Ioana Dana Oniciuc

   P.S. După cum mi-ați sărit la beregată, se pare că mieunăturile și pisicelile sunt în altă parte 🙂

   • Maria Popa Răspunde

    Cine imi da dreptul sa va vorbesc asa??… Dar Dumneavoastra cine va da dreptul sa criticati si inca intr-un mod mizerabil tot ce va pica sub ochi si ar reprezenta un atentat la ‘operele’ Dumneavoastra si poate chiar o concurenta?? Nimic nu e bun, dar ceea ce creati Dumneavoastra e mirobolant, fantastic, superlativ fara vreo urma de relativitate??
    Cred ca ati avea mai mult de castigat daca v-ati mai tempera acest adaos de personalitate si v-ati limita la a discuta despre opera Dumneavoastra, nu neaparat in comparatie cu a altora. Daca v-au murit laudatorii, lasati criticii si pe cititorii Dumneavoastra obiectivi si impartiali sa analizeze, nu va laudati singura, ca nu e nici de bun gust, nici de bun augur.
    Am citit cu placere lectiile pentru copii cu Luca, insa in ultima vreme articolele Dumneavoastra lasa mult de dorit la partea de … tenta personala si daca veti continua in aceeasi maniera, sunt absolut convinsa ca nu ma veti pierde doar pe mine de cititor si vizitator pe blog!

    • Machete didactice Autor articolRăspunde

     Orice comentariu este de prisos și nu doresc a cădea într-o capcană. Ați înțeles ceea ce ați dorit și, nu pricep, de ce insistați atât. Vă oblig eu să mă urmăriți? Dacă vă produc atât de mult disconfort, de ce continuați să faceți acest lucru? Spuneți că în joaca mea cu Luca e ok, dar, articolele din ultima vreme lasă de dorit, la partea de tentă personală. Ați dori să vorbesc despre dumneavoastră? Adineauri ati afirmat că nu mai încap de unul și de altul! Ce să mai înțeleg eu? Ar trebui să vă hotărâți ce anume și pe cine doriți să vizionați. Totul ține, strict, de dumneavoastră. E nevoie doar de un clik!

 2. Mocan Adina Răspunde

  Buna. As dori sa stiu daca se pot comanda machetele de mai sus si care ar fi procedura? Multumesc

  • Machete didactice Autor articolRăspunde

   Bună seara! Vă pot confectiona ce machetă doriţi, la orice dimensiune. Cel mai bine este să ne auzim la un telefon. Numărul meu este 0744 167713. Vă multumesc şi aştept un semn!

 3. Laura Frunza Răspunde

  Sunt dragute machetele tale. Eu materiale urate in gradinite n-am mai vazut de multa vreme. Avand in vedere ce amploare a luat internetul si impartasirea de materiale pe internet, via bloguri si grupuri, consider ca exista nenumarate optiuni frumoase pentru cadre didactice. Probabil ca persoana care a cerut Zana Primavara o cerea pe cea creata si ilustrata de o bloggerita cunoscuta de la noi si de un ilustrator profesionist. Materialele lor au fost ultra-distribuite in ultimii ani si mie mi s-au parut si mi se par in continuare foarte frumoase. In plus, metoda aceasta de distributie online e mai simpla pentru multa lume pentru ca odata ce au fisierul il pot printa pe hartia dorita si la dimensiunile dorite.

 4. Machete didactice Autor articolRăspunde

  Mulțumesc frumos, Laura, pentru link. Nu mă deranjează să rămână aici, dar asta vine să întărească spusele mele. Nu este unul și același lucru cu ceea ce am văzut eu. Această reprezentare este frumoasă, proporționată și de bun gust. Însă au existat, și asta nu se dorește a se recunoaște cu nici un chip, deformări ale subiectului inițial. Rămân la convingerea că se știe foarte bine despre ce vorbesc și la ce anume mă refer, dar este o ocazie de-a lovi. Nu mă deranjează opticile diferite atâta timp cât sunt exprimate într-un mod acceptabil.

Lasă un răspuns