Câte nu se pot povesti despre acest subiect atât de ofertant!
În copilăria mea, Moșul îmi aducea păpuși iar pe lângă ele regăseam o grămada de accesorii. Am avut patuț din lemn iar pe el se odihnea o mândrețe de așternut confecționat de draga mea bunică. Tot datorită iscusinței ei, păpușile aveau o întreagă garderobă de care aveam mare grijă.
Stăteam și mă gândeam că noi (adică părinții) suntem cei care stabilim, la începutul de drum al copilului ce jucarie să aibă și cu ce anume să se joace. În funcție de preferințele noastre, ei vor avea trasat în subconștient jucăriile noastre favorite care mai apoi vor deveni ale lor, iar mai târziu, pe măsură ce vor crește să-și aleagă propriile personaje favorite.
Ca fiecare copil, și ai mei băieți au avut și încă mai au, preferințe într-ale jucăriilor (nu vorbesc aici de jocuri pentru că ele reprezintă altceva). În funcție de poveștile pe care le-am citit cu multă asiduitate, sau ales și personajele preferate.
Atât ăn cazul lui Răzvan, dar și al lui Luca, somnul le-a fost vegheat de ceea ce eu am numit „Zâna cea bună”iar ea are aceasta înfățișare.
În timp, a „sărit” din pătuț și s-a asezat confortabil pe pian, pentru a veghea modul în care se desfășoară repetițiile copiilor mei.
În cazul lui Luca, am mai avut o hăinuță ce avea pe piept un îngeraș, iar el mi-a placut atât de mult, încât la momentul potrivit l-am transformat într-un talisman.
Daca sunteți curioși cum a ajuns așa dintr-o bluza, aflați că am făcut o pernuță, pe marginea căreia am pus o fundă desfăcută.
Dar jucaria preferată a lui Luca este Coconaş, un urs care nu lipsește de lângă el decât atunci când merge la școală. În rest, este în permanență alături de Luca și vreau să vă spun că l-am cărat peste tot, fără nici o excepție. Este bun prieten cu alt ursuleț, pe care atunci când l-a primit acesta era încă o dată cât el. Între timp s-au mai schimbat proporțiile.
De ceva vreme însă, Mario și amicii lui au devenit buni companioni cu Luca, iar el face foarte des vorbire despre ei. Așa că, am găsit de cuviință, ca ei să fie cei care urmăresc cum se desfășoară lecțiile lui Luca drept pentru care copilul a amenajat un colțisor din care să poată privi mai bine. Iar ce a ieșit, a bucurat pe toți ai casei!
Și uite așa, din jucărie în jucărie am ajuns și la „Cartea cu jucării” din care Luca a avut de citit câteva povestiri. Vreau să spun că a fost o activitate minunată, iar faptul că înainte s-a lucrat la stativul pentru Mario, a pus totul într-o lumină foarte plăcută.
Tema a fost de această dată povestirea „Cheile” iar pe marginea ei am făcut câteva activități extrem de plăcute.
După ce s-a citit textul, l-am rugat pe Luca să facă un rezumat al lui și să spună ce anume i-a plăcut, ce nu i-a plăcut și dacă ar avea ceva de schimbat. Au fost multe remarci interesante și aici aș reaminti doar una: ,,nu pot să cred că există părinți care au atâtea secrete față de copil”.
Povestea este una foarte frumoasă, plină de învățăminte iar copilul poate intra ușor în ea. Am avut și noi mici roll-playuri în care Luca făcea ghidușii laolalta cu cei doi frați.
Cuvintele întâlnite prima dată le-am subliniat și le-am deslușit, iar pe lângă ele s-a mai completat o fișă de lectură.
Dacă fața fișei este una standard și ea este dată de doamna învățătoare, pe spatele ei te lasă să faci desene ale personajelor din lectură sau orice altceva crezi tu de cuviință că s-ar preta textului lecturat.
Pentru fișa de astăzi, am ales ca Luca să completeze un rebus, iar pe verticală ieșea titlul textului citit. Pe lângă acest rebus, pe care l-am gasit pe Didactic.ro, am mai scos și o imagine a unei familii cu doi copii, pe care Luca a trebuit s-o coloreze.
Tot pe marginea acestui text, am gasit, evident pe internet, o fisa de lucru, foarte interesanta, la care Luca a lucrat cu drag, fara a comenta sau a o respinge. Aici a existat o cerinta in care trebuia sa faci enunturi in care cuvantul cheie sa aiba sensuri diferite. Asa am apelat iar la dictionarul nostru de omonime, care ne-a fost de ajutor si de aceasta data.
Fisele arata asa.
Cam atât despre jucării, asta nu că s-ar fi epuizat subiectul. Dar și…. mâine mai este o zi!