machetedidactice.com

Toamna. Echinocțiul de toamnă

Ce este echinocțiul de toamnă?
Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei în emisfera nordică, momentul în care Soarele se află direct deasupra Ecuatorului, în timp ce traversează de la nord la sud. Este momentul în care sfârșitul verii și toamna începe în emisfera nordică (unde trăiesc aproape 90% din populația lumii). Pentru emisfera sudică, este echinocțiul vernal (numit și echinocțiul de primăvară), deoarece este momentul în care iarna se încheie și începe primăvara.

În emisfera nordică, echinocțiul de toamnă are loc în fiecare an, în perioada 21 – 23 septembrie. Ocazional, poate să cadă și pe 21 sau 24 septembrie. Datele date pe această pagină se bazează pe timpul universal coordonat (UTC), care în scopuri practice este echivalent cu Timpul mediu al Greenwich (GMT). În timp ce echinocțiul de toamnă are loc în același moment în timp în întreaga lume, data și ora locală diferă de la un loc la altul, în funcție de an și de fusul orar al locației. Pentru locațiile care se află înaintea UTC (mai la est), acesta poate cădea a doua zi, iar pentru locațiile care se află în spatele UTC (mai spre vest), poate să cadă cu o zi înainte. Pentru a afla data și ora exactă a echinocțiului de toamnă în zona dumneavoastră., utilizați un calcul al anotimpurilor.

Cuvântul „echinox” provine din latină și înseamnă „noapte egală”. În ziua unui echinocțiu, ziua și noaptea au o lungime aproximativ egală în întreaga lume. În orice alte momente, durata zilei și a nopții va fi diferită.
Anul acesta echinocțiul de toamnă va fi pe data de 23 septembrie.
Acum, cu 6 zile înainte de echinocțiu, în România avem doua anotimpuri: în nord este toamnă, cu 15 grade în termometre pe când în sud este vară, acolo cele 31 de grade le permit locuitorilor să meargă la plajă.
Ce bine de ei!
Am meșterit și eu niște reprezentante ale toamnei, pe care le trimit să povestească celor mici tot soiul de curiozități legate de acest anotimp. Unul minunat, dealtfel!

 

Lasă un răspuns

%d