machetedidactice.com

Machete didactice – Cifrele, cele care cam dau bătăi de cap copiilor. Și nu numai lor!

Zilele acestea suntem în plin proces de deslușire a ordinii operațiilor, acestea cumulate și cu ecuații cu o necunoscută. Noi nu am avut probleme cu cifrele până acum, copiii mei fiind încântați de prezența lor și jucându-se cu ele, de la vârste foarte fragede. Nu am întreprins nimic special în acest sens, ci le-am adus în fața lor în diferite forme. De vizualizat nu a fost greu, pentru că acum oferta este foarte vastă. Cu cel de-al doilea copil am jucat mult timp „Călătorește și socotește” un joc pe care l-am exploatat în fel și chip. L-am făcut cadou tuturor copiilor care-și aniversau ziua, asta pentru că am considerat că este extrem de util. Noi l-am și adaptat și am mai adăugat câte ceva la el, pentru a fi în ton cu noțiunile nou învățate.

NOR00271289489108_3671_1_2

La grădiniță, atunci când aceasta era frecventată, am confecționat o machetă care se numea tot așa, Călătorește și socotește, și dacă veți fi curioși veți vedea ce frumos au lucrat copii.

călătorește și socoteste

Dar înainte de a socoti, a trebuit ca toate cifrele să fie învățate. De această dată, acestea au avut forma de mai jos.

Materiale feb20156

Acum am mai plusat un pic și am confecționat, pentru o clasă pregătitoare, o machetă pe care să poată fi atașat și denumirile specifice operațiilor de adunare și scădere, în speță, termenii, descăzutul, scăzătorul, suma și diferența.

DSC_2621  DSC_2622

DSC_2624

Se observă că este suficient spațiu pentru a pune și numere formate din două cifre. Cred că este o modalitate de vizualizare foarte importantă în acest proces.

Revenind la noi și la materia de clasa a III-a, suntem la capitolul exerciții susținute pentru a stăpâni aceste noțiuni. Înmulțirea și împărțirea este învățată, acum exersăm și atenția în ceea ce privește celebrele cârduri cu înșiruirea de operații: adunări, scăderi, înmulțiri, împărțiri. Lucrăm din cărțile pe care le avem dar am mai apelat și la ceva fișe, mai colorate, pentru plăcerea ochiului. 🙂 Fișele sunt fie confecționate de mine, fie de pe didactic.ro. Mulțumesc pentru ajutor, doamnei Kapus Elvira.

Luca 17febinmultiri

Așadar, vă invităm la socotit!

Lasă un răspuns

%d