machetedidactice.com

Activități educative copii – La vremea de afară, „Patinele de argint” se potrivesc perfect!

Sfârșitul de an a fost foarte darnic la capitolul cărți. A contribuit la acest fapt și multitudinea de oferte pe care cu greu le puteai refuza și care mi-au dat mare bătaie de cap. Mi-am tot spus că nu pot pierde nici cartea aia, nici cealaltă și, că le cumpăr ca și cum ar fi cumpărate în contul lunilor ce urmează. De parcă m-ar întreba cineva, sau aș da socoteală cuiva! 🙂

Multe din cărțile nou sosite sunt de sezon, mai ales cele destinate lui Luca, pentru că acum este vremea lor și pentru că se cade să citești despre zăpezi, Moș Crăciun și patine, atunci când pe fereastră vezi o ninsoare strașnică sau, deabia ai venit de afară, după ce ai construit un om de zăpadă.

Pe lângă cărțile cumpărate am mai și primit de la oameni dragi nouă iar asta mi-a sporit încântarea. O mare parte din ele am reușit să le citim, pentru că a fost vacanță iar timpul ne-a permis acest lux.

Dacă veți avea curiozitatea să „răsfoiți” paginile acestui blog, veți descoperi câteva titluri minunate. Atât pentru copii cât și pentru părinți.

Azi a venit rândul unei cărți care la prima vedere nu prea spune multe. Numele ei este „Patinele de argint” și este scrisă de Mary-Elisabeth Mapes-Dodge. De ce afirm că nu spune multe? Pentru că este o cărțulie mică, cu tipăritura pe o foaie mai puțin prețioasă, fără imagini și foarte ieftină, acum prețul ei fiind mai mic ca al unei reviste glossy. Este o poveste scrisă în anul 1865 dar mesajul ei este unul de mare actualitate. Cu toate că autoarea este americancă, romanul are eroi olandezi la fel ca și decorul.

Patinele_de_argint2__37

Personajele principale sunt copii cu vârstele cuprinse între 12 și 17 ani, cinci fete și șase băieți.

Într-o dimineață de decembrie, un băiat și o fată, îmbrăcați sărăcăcios, stăteau la marginea unui canal, la Broek, în Olanda.
Erau Hans și Gretel Brinker, frate și soră.
Mama lor, o tărancă modestă, era prea săracă și nu le putea cumpăra patine.
Astfel încât Hans și Gretel își fabricaseră patine din lemn.

Hans și Gretel erau copii ascultători, niciodată n-o lăsau pe mama lor să aștepte, când ea îi chema. Hans era mai mare decât sora lui, avea cincisprezece ani. Era lat în spate și avea un păr blond și des.
Gretel avea doisprezece ani. Era subțirică și vioaie. Cu ochii mari și obrajii roșii, avea un chip încântător.

Luca Patinele de argint colaj

Copiii erau săraci pentru că tatăl lor suferise un accident, în urma căruia își pierduse luciditatea, mama lor fiind nevoită să întrețină toată casa. Pe lângă faptul că tatăl nu lucra, erau momente când el devenea violent, mama copiilor trebuind să fie în permanență atentă la tot ceea ce se petrecea în casă. Pentru a reuși să supraviețuiască, copiii își ajutau mama la treburile casei, atât în interior cât și în exterior. Înafară de asta, Hans era dibaci în sculptarea lemnului.

În fiecare an, în orașul lor avea loc un concurs de patinaj. Frații își doreau să participe la această manifestare organizată de doamna van Gleck, pentru că cel care ieșea învingător intra în posesia unei minunate perechi de patine de argint. Însă neavând cu ce patina, dorința lor nu se putea materializa. Apoi urmează o serie de evenimente prin care sunt scoase în evidență bunătatea și caritatea. Se poate observa că nu toți cei care fac parte din clasa socială mai înstărită sunt persoane fără inimă și fără milă.

Povestea are o intrigă interesantă și captivantă și urmărește să trezească în tânărul cititor gustul emulației, al într-ajutorării sociale și să-l îndepărteze de egoism și orgoliu. Finalul poveștii este unul fericit, așa cum îi stă bine unei povești adevărate! 🙂

„Patinele de argint”, în ciuda unei existențe de un secol, continua să fie citită în lumea întreagă. Poate este bine să știți că Mary Dodge, autoarea acestei povești n-a fost doar romancieră și publicistă ci a scris și poezii. A lăsat trei culegeri de versuri: „Rhymes and jingles”, „Along the way”, „Poems and verses”.

Vă dorim lectură plăcută!

Lasă un răspuns

8 gânduri despre “Activități educative copii – La vremea de afară, „Patinele de argint” se potrivesc perfect!”

%d