machetedidactice.com

Machete didactice – Atunci când vorbim despre năzdrăvani…

Atunci când vorbim despre năzdrăvani, gândul ne duce spre lumea copilăriei. Nu  prea poți spune despre un adult că … este năzdrăvan! Așadar, în Dex găsim următoarea explicație (de fapt mai multe:) )

NĂZDRĂVÁN, -Ă, năzdrăvani, -e, adj. 1. (În basme; adesea substantivat) înzestrat cu puteri miraculoase; spec. care are darul de a ști și prevesti ce se va întâmpla. 2. Extrem de priceput, de iscusit, de dibaci, de deștept; admirabil, nemaipomenit, extraordinar, grozav (de frumos, de interesant etc.). 3. Care se ține de pozne, care provoacă haz prin ceea ce spune sau face; glumeț, poznaș, ghiduș.

Personal, nu folosesc cuvântul atunci când vine vorba de adulți, chiar dacă din definiția lui, așa ceva ar putea fi posibil. Îmi imaginez la auzul lui, un copilaș, băiețel, pus pe șotii, foarte drăgălaș prin ceea ce face.

Năzdrăvania este drăguță, dacă are o limită (dar ce nu-i frumos, dacă este cu limite și cumpătare?) și dă farmec și culoare copilăriei. În grupele de grădiniță se regăsește des această denumire, și-am mai povestit, că este destul de greu de reprezentat o grupă de năzdrăvani. Dar nu imposibil!

Am reușit de-a lungul timpului câteva reprezentări, dar aceste încercări nu au fost la fel de numeroase ca în cazul grupelor de albinuțe, a buburuzelor sau mai știu eu ce insectă. Consider că este mai greu de reprezentat un năzdrăvan, pentru că el trebuie să aibă chipul și expresia feței, de așa natură ilustrată, încât, atunci când îl privești, gândul la asta să te ducă.

DSC_0971  DSC_0972

Năzdrăvanul meu de astăzi, este un băiețel, ce poartă o șepcuță pe cap, iar atitudinea și privirea spun că este pe cale să facă o ghidușie. Are o dimensiune de 90 centimetri înălțime, lățimea machetei fiind mai mare, pentru a avea posibilitatea de a atașa cele trebuincioase unei activități. În mână poate fi pus un yo-yo, pentru a-i da un plus de farmec.

DSC_0973  DSC_0974

Fetița, partenera lui, poartă o pălăriuță și se află într-o grădiniță cu flori. Poate este mai degrabă hărnicuță și iscusită într-ale grădinăritului. Dimensiunea este asemănătoare cu cea a băiețelului, și tot așa, spațiul de pe lângă ea este mai mare, pentru a se putea afișa ce se dorește.

Clipe frumoase să petreceți în compania năzdrăvanilor. De acasă sau de la grădiniță!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: