machetedidactice.com

Activități educative copii – La braț cu Apolodor, cutreierăm lumea

Apolodor este un personaj cu care toată lumea ar trebui să se întâlnească. Spun asta pentru că pinguinul are câte ceva de spus fiecăruia, indiferent de vârstă. Și odată cu Apolodor în viața ta va intra și Gellu Naum, iar această întâmplare te va marca. Gellu Naum, cel care are capacitatea de-a se juca cu ajutorul cuvintelor formând rime de neuitat: Labrador, Apolodor, cor, tenor,călător, dor, ușor, mărișor, bicolor, zbor, zâmbitor.
Întâlnirea lui Luca cu Apolodor a decurs firesc, pentru că amândouă personajele sunt sensibile, cu înclinații muzicale. Dacă Luca a avut de învățat de la Apolodor cum este să fii curajos și să nu ai teamă de necunoscut, Apolodor a avut răgazul și răbdarea să asculte poveștile lui Luca despre cum este să stai cu fratele tău, dar și ce înseamnă viața într-o familie. Familia ta!
Rima a înlesnit lectura făcând-o ușoară, frumoasă, provocatoare. Peripețiile acestui micuț și elegant pinguin te fac atât de curios că nici nu bagi de seamă că treci prin atâtea culturi, străbați atâtea meridiane, întâlnești atâtea personaje 🙂
Cartea noastră cu Apolodor este editată la Humanitas, este ilustrată de Nicolae Vasilescu și are o scrisoare -prefață excelentă, semnată de Ioana Pârvulescu.

Cartea cu Apolodor - Gellu Naum

Să-ți spun, dragă Apolodor, de ce nu ești ca alții. Ești pinguin și om, pentru că vorbești, cânți, plângi și mergi ca un om, dar ai pene albe și negre, cioc și aripi, ești mic și mare, ești pentru copii și pentru toți ceilalți, ești un picaro și un Wilhelm Meister(nu-i nimic dacă nu știi ce înseamnă asta), ești erou și locuiești într-o parodie, ba chiar într-un eventai de parodii, dar tu ești atât de ariginal încât nimeni nu te poate imita. Porți în toate ocaziile frac. Porți, de asemenea, fără să te sinchisești, numele unui celebru arhitect constructor din Damasc. Ești fermecător, ești tenor, voiajor, visător și seducător.

Toți te știu pe dinafară și fiecare cunoaște bine viața ta aventuroasă, episod cu episod și vers cu vers. Ție poate nu-ți pasă de asta, pentru că ești un pinguin independent și semeni cu creatorul tău, care a fost întotdeauna un om liber. Și pentru că pornești în lume, dragă Apolodor, îți doresc să rămâi vesel și curajos, chiar în momentele critice, de pildă când te întâlnești cu tâlharul din Connecticut. Pot să-ți spun de pe acum un secret: povestea ta se termină cu bine. Cât despre mine, e timpul să ies din carte.

Acesta este un fragment din minunata scrisoare-prefață, semnată de Ioana Pârvulescu.

Luca Apolodor

Luca citește Cartea cu Apolodor – video
Ne-am bucurat de  întâlnire, iar Luca a putut asculta și o înregistrare radiofonică a acestei lecturi, pe care ne-a oferit-o draga noastră prietenă Alina.

Cartea cu Apolodor – Teatru radiofonic

După ce lectura a fost parcursă, am pregătit pentru Luca niște cartoline cu Apolodor, pe care le-am scanat, laminat și decupat, iar acestea ne-au ajutat în demersul nostru. A fost o activitate care ne-a permis să abordăm mai multe subiecte cum ar fi: puncte cardinale, continente, întinderi de apă și nu în ultimul rând țări și popoare.

Luca reface drumul lui Apolodor – video

Luca Apolodor1

Apoi Luca a completat niște fișe pe care le atașez mai jos, asta dacă veți dori să le folosiți. Am mai confecționat și o fișă pentru matematică în care am abordat înmulțirile și împărțirile.

Fise-Apolodor (1)– limba și literatura română

Fișă lucru mate înmulțire, împărțire
Așa a decurs întâlnirea noastră cu Apolodor, prima carte. Urmează cea de-a doua.
Lectură plăcută vă dorim!

Lasă un răspuns

%d