machetedidactice.com

Activități educative copii – Copii curioși descoperă tainele melcilor

Iată că descoperirea tainelor acestor micuțe vietăți a avut loc la Brașov, acolo unde la sosirea noastră, pe lângă dragi și minunați prieteni, ne-au mai întâmpinat și un cârd de melci. Asta pentru ca plouase toată ziua iar ei erau ieșiți să se … răcorească.

I-am privit și i-am întors pe toate părtițe, la propriu. Stai și te uiți ce drăguți sunt și ce alcătuire au. Cum pot, așa, fără picioare, să-și care casa în spinare și în ciuda încetinelii lor proverbiale, ajungi să nu-i mai percepi așa. Asta dacă te uiți mult la ei.

Despre melci 18august20141

Nu puteam pierde aceasta ocazie de studiu, având în vedere că oferta era prea pe față. Așa că am stat și mi-am pregătit materialul necesar, iar aici am avut de unde alege din  belșug. Asta pentru că trebuie să reafirm faptul că, prietena mea Alina are o dotare ce-ar face invidioase toate grădinițele. Găsești tot ceea ce vrei în materie de carte, jocuri, jucării 🙂

Practic aici este raiul copiilor și nu ai cum  să faci abstracție de ce te înconjoară. Și mai este ceva: redevii copil autentic!

Pentru tema propusa am ales o carte ce sa poata fi lecturata de Luca repejor, având în  vedere ca auditoriul era acum mai bogat. Ioana și Mara, în ciuda faptului că știau povestea cu pricina, au dorit să o mai audă citită încă o data, de Luca.

Ea se numește Winnie, melcușorul cel grăbit, este scrisă de Annette Hertog și are ilustrații semnate de Evelyn Daviddi. Este o carte apărută la editura Cartea Copiilor, pe lângă multe altele foarte interesante și frumoase.

Winnie carte

Winnie se trezeşte dis-de-dimineaţă şi porneşte grăbit spre mare cu coşul cu merinde în spinare. Visează la un picnic la malul mării însoţit de o bălăceală bună. Broscoiul, ciocănitoarea, cârtiţa şi ieduţul se entuziasmează de idee şi i se alătură rând pe rând. Dar toţi ceilalţi merg mai repede decât Winnie, care rămâne până la urmă singur, necăjit că n-a putut să ţină pasul cu prietenii săi.

O poveste cu tâlc şi ilustraţii pline de prospeţime, din care Winnie învaţă că graba strică treaba. Păstrarea ritmului propriu e uneori mai potrivită şi mai folositoare.

Luca a citit carticica dintr-o suflare, dupa care am avut parte de tot felul de remarci facute pe seama ei. Atat Ioana cat si Mara au participat la aceste discutii si chiar daca palierul varstelor lor era destul de mare, Luca are 8 ani jumatate. Mara are 6 ani si jumatate iar Ioana are 4 ani, s-a tesut o poveste la … poveste.

Luca citeste Winnie, melcusorul grabit 1 – video

DSC_9939

Luca citeste Winnie, melcusorul grabit 2 – video

Dupa ce lectura a fost terminata am apelat la cateva carti pentru a afla mai in amanunt despre viata acestei mici vietati. Nu trebuie sa pomenesc ca aveam un cos plin cu melci, care mai de care mai vioi. Fiecare copil a avut melcul lui si uite ca nu ne-a trecut prin minte sa ii punem la start sa vedem care este mai sprinten. Suna bizar, nu-i asa? Un melc sprinten!

DSC_9931   DSC_9932

Cartile de care aminteam  sunt Cum se deplaseaza animalele editata la Aramis dar si Animalele enciclopedie pentru copii. De fiecare data aceste carti reprezinta un ajutor de nadejde atat pentru mari cat si pentru mici.

Animalele. Enciclopedie pentru copii (Peste 1.000 de ilustratii superbe)

Am mai confectionat niste cartoline, sub forma de rondele, iar pe acestea era reprezentat ciclul de viata al melcului. Am decupat imaginile aferente fiecarei etapa, dupa care le-am lipit pe hartii de culori diferite, cate una pentru fiecare copil. Am facut trei seturi, pentru ca erau trei copii.

fise melci

Tot la capitolul cartoline, am mai confectionat cate o bucata pentru fiecare dar de data aceasta pe ele era specificata, componenta corpului melcului. Copiii( cu exceptia Ioanei) au trebuit sa scrie cum se numesc aceste parti. Mara a scris de tipar, iar Luca de mana. In ceea ce priveste rondelele cu etapele ciclului de viata al melcului, copii au trebuit sa-si aleaga cate o culoare, dupa care sa le puna in ordinea fireasca evolutia lor. In timp ce ei au lucrat iar atmosfera era de studiu si bucurie, melcii nostri asezati pe masa, au facut tot felul de demonstratii a maiestriei lor. Asa copii au vazut exact cum se deplaseaza, partile componente ale corpului dar si substanta ce ramane in urma lor.

melci

Etapa finala a fost aceea a desenarii mandalelor cu melci, evident, iar Luca a mai facut o fișă de lectură, modelul dat de la școală. Ioana mica mi-a spus:

Ioana, eu colorez așa cum vreau eu, pentru că dau frâu imaginației mele!

De aceea veți vedea melci de toooate culorile. 🙂

mandale melci

Am petrecut la poalele Tâmpei clipe minunate studiind niște vietăți interesante. Până la urmă tot ceea ce contează este că am reușit să mai depozităm la cutia cu amintiri, momente inedite și tihnite.
Lucratul in grup este mult mai palpitant și mult mai provocator. M-am simțit ca o educatoare de grupă mixtă. Multe dintre voi știu despre ce vorbesc.
Zi frumoasă să aveți!

Lasă un răspuns

%d