machetedidactice.com

Activități educative copii – Ne-am întâlnit cu Fetița din Ploaie. Atâta delicatețe și drăgălășenie greu mai găsești !

DSC_9555

Am revenit la scriitori români și am ales pentru lectură cartea Fetița din Ploaie de Călin Gruia. Trebuie să recunosc faptul că nu-mi mai aduceam aminte prea multe despre aceste povești, dar le-am redescoperit odată cu Luca.

Volumul de față are în componență 21 de povești care mai de care mai frumoase. Aici reamintesc doar câteva, cum ar fi: Poveste din casa albită cu var, Viteazul din poveste, Câinele năzdrăvan, Poveste de iarnă, Cireșul, Zâna cea proastă și altele.

Am ales Fetița din ploaie pentru a discuta mai în amanunt din mai multe motive. În primul rând anotimpul acesta, care numai călduros nu este. Sunt zile când plouă și de câteva ori în decursul a 24 de ore. Apoi prezența înaripatelor ca personaje centrale ale narațiunii și nu în ultimul rând, ultimele machete confecționate de mine. Printre ele se află o fetiță despre care Luca  spune că seamănă foarte bine cu Fetița din Ploaie. Cred că forma feței și ipostaza în care stă, l-a făcut să spună acest lucru, având în vedere că nu este îmbrăcată conform descrierii. Dar Luca a spus că nu are importanță acest amănunt.Și uite așa, având un postament atât de solid, nu ne-a mai rămas decât să ne apucăm de treabă.

DSC_9534 DSC_9535

DSC_9538  DSC_9539  DSC_9541

A fost odată o fetiță de zână. Purta fundă albă-n păr, pantofi de lac în picioare și era îmrăcată cu o rochie făcută din cei mai ușori fulgi de lebădă și împodobită pe la gât cu pene albastre de rățoi. Dar nu aceste lucruri o deosebeau de celelalte fetițe, ci șortul ei fermecat. Avea la el un buzunar cam cât un covrig, și care era plin cu tot felul de semințe pentru păsări. Și cum își încărca pumnul, buzunarul se umplea la loc.

Pentru a ne încadra măcar puțin în acestă descriere, am atașat micuței noastre fetițe, o trăistuță în care am pus ,, semințe” de tot felul, pentru diferitele păsări de care avea grijă această fetiță.

DSC_9572

Apoi, pe măsură ce lectura înainta, am aflat că această fetiță avea grijă de tot felul de păsări. Fie că erau sticleți sau grauri, cintezoi sau scatii, turturele sau bot-groși, dar și altele păsări, copila le hrănea pe fiecare cu aceeași plăcere.

Și alerga fetița de zână prin câmpii și chema păsările la masă:

-Tilii! Tiliii!…

Fetița de zână putea zbura,

iar acest lucru era posibil pentru că păsările voinice o apucau binișor de cingătoare și o ridicau de la pământ. Ca fetița să aibă pe ce-si sprijini picioarele, sub ea zburau două rațe foarte învățate.

Atasez povestea mai jos pentru a o lectura singuri, plăcerea fiind alta, așa cum mai pun și o înregistrare video cu câteva minute din lectura făcută de Luca.

Luca lecturează Fetița din Ploaie de Călin Gruia – video

DSC_9529  DSC_9530  DSC_9531  DSC_9532  DSC_9533

După ce povestea a luat sfărșit am apelat la Enciclopedia mea Disney Păsările, dar și la Animale Enciclopedia pentru copii, de unde am putut vedea dar și afla tot felul de informații despre această lume atât de ispititoare prin culori dar și prin triluri.

DSC_9548  DSC_9550  DSC_9554

DSC_9556

Nu este pentru prima dată când aceste cărți ne sunt de ajutor. Puteți vedea cum ne-au ajutat și atunci când am vorbit despre rândunele, dar și despre berze.

După ce toate acestea au fost citite și privite, am scos imaginea păsărilor despre care se face vorbire în text, iar Luca le-a pus pe lângă Fetița de zână. Găsiți mai jos un fișier cu aceste imagini.

Păsări Fetița din ploaie de Călin Gruia

DSC_9543  DSC_9544

DSC_9545  DSC_9546

Etapa următoare a activității noastre a constat în completarea unor fișe sub formă de nor, de această dată.. Aici am combinat mai multe tipuri de cerințe și când spun asta, mă refer la faptul că pe marginea imaginilor păsărilor nominalizate în poveste, l-am lăsat pe Luca să spună ce se poate completa pe fiecare fișă în parte. Așa, pe fișa în care era scatiul a scris sinonime pentru niște cuvinte care încep cu litera ,, s”. Pe fișa pe care era imaginea cu cinteza, a scris denumirea mai multor păsări care încep cu această literă, adică ,,c ”. Pe fișa în care se afla rața, a scis mai multe cuvinte care încep cu litera ,,r”, iar pe câteva dintre ele le-a despărțit în silabe și tot așa. Sunt 10 astfel de fișe pe care vi le pun la dispoziție și în care aveți libertatea de-a vă juca așa cum credeți de cuviință. Sau puteți lăsa copilul să aleagă singur. Mai există o fișă în care Luca a scris câteva ceva despre lectura proaspăt aflată.

Fise lectura Fetita din ploaie de Calin Gruia

DSC_9561  DSC_9562

DSC_9567  DSC_9568

DSC_9569  DSC_9570

Iată cum am lucrat noi. De fapt a lucrat Luca, eu doar am înlesnit acest fapt. A fost frumos și vom continua și în zilele următoare pentru a completa toate fișele.

Dacă veți considera activitatea noastră utilă și pentru voi, dați-ne și nouă de știre.

Lasă un răspuns

6 gânduri despre “Activități educative copii – Ne-am întâlnit cu Fetița din Ploaie. Atâta delicatețe și drăgălășenie greu mai găsești !”

%d