machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Dor de mare, admiraţie pentru un altfel de tătic. Căluţul de mare

Imagine

Zilele trecute am primit veşti de la buna mea prietenă Alina. Am aflat că sunt bine, că fetele și toți ai casei sunt sănătoşi iar viaţa îşi urmează cursul firesc, frumos, tihnit. Nu este pentru prima dată când primesc veşti de la ei însă acum, am avut plăcuta surpriză  de a găsi şi nişte fotografii splendide. În urma unei vizite la malul mării,  înainte de-a se dezlănţui furtuna şi vremea rea, au găsit o mare prietenoasă şi calmă, lipsită de atâta forfotă şi aglomeraţie.

Imagine Imagine

Imagine Imagine

Imagine Imagine

Şi uite aşa, privind aceste minunate fotografii mi s-a făcut un dor de mare, de soare, de nisip, de valurile ce se sparg de mal şi de strigătele pescăruşilor.

În egală măsură, mi-e dor şi de tine dragă prietenă, de fetiţele tale drăgălaşe şi de timpul petrecut împreună! Aştept să ne revedem pentru a trăi clipe minunate, împreună cu familiile noastre. Poate se va întâmpla curând acest lucru!

Aceste fotografii m-au trimis înapoi în timp şi mi-am adus aminte de lecţiile făcute cu Luca în zilele premergătoare plecării la mare. Am avut atunci parte de activităţi atât de frumoase încât am privit marea cu alţi ochi.  Toate acele activităţi merită prezentate pe acest blog însă acum doresc să vă arăt cum a decurs întâlnirea noastră cu un altfel de tătic, căluţul de mare.

Materialele noastre din care am adunat informaşiile au fost :fişele de la Impîn care am găsit o explicaţie ştiinţifică a acestui minunat animal marin, Atlasul zoologic scos de Editura Didactica şi Pedagogică, cărticica cu lanternă Mările şi oceanele cumpărată de la Lidl, dar şi o machetă didactică pe care am confecţionat-o în acest scop. Lângă această machetă au fost şi nişte cartoline ce au trebuit puse de Luca la locul lor, la momentul potrivit.

Imagine

Imagine

Imagine

De pe fişa Imp a aflat lucruri foarte interesante în premieră. Au fost şi notiuni știute de el iar acestea au fost împărtăşite cu bucurie.

Imagine  Imagine

Din cărticica cu lanternă pe lângă lectură a trebuit să caute căluţul în habitatul său şi să vadă o parte din vecinii săi din reciful de corali.

Imagine  Imagine

După ce au fost lecturate o parte din materialul pus la dispoziţie şi după ce s-au pus multe întrebări, Luca a lucrat cu macheta didactică pentru a afla care este ciclul de viaţă al căluţului de mare.

Aici a venit partea cea mai frumoasă când a aflat, că acest delicat locuitor al mării face un lucru ce nu se prea mai găseşte în regnul animal şi anume, poartă ouăle şi are grijă de ele până ce apar puiuţii. În două cuvinte, tătic gravid!

Imagine  Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine   Imagine

Despre aceasta situaţie atât de specială am gasit şi o poveste într-o carte scrisă în limba franceză, poveste pe care am tradus-o pentru a o putea citi Luca. Les grande spectacle du monde animal – Les petits des animaux cuprinde mai multe povestiri foarte frumoase în care protagoniştii sunt nişte animăluţe deosebite.

Imagine  Imagine

Imagine

calut 48

La finalul acestei lecturi scurte dar inedită, Luca a lucrat câteva fişe, cam aşa cum procedăm noi de obicei. Au fost câteva capcane alfabetice dar şi întrebări cărora a trebuit să le găsească răspunsul potrivit. Evident că ele erau legate de tema de astăzi. Fişele au fost făcute de mine şi dacă doriţi să le folosiţi, le găsiţi ataşate la finalul acestui articol. Tot acolo veţi găsi şi povestea despre căluţul… gravid!

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Tot la această temă, activitățile de scris le-am combinat și cu altceva. Ori Luca îndrăgeşte abţibildurile şi ca atare le-am folosit din nou. Se pot face multe chestii interesante cu ele şi reprezintă un moment de divertisment şi respiro. Pentru aceasta am folosit o cărticică în care copilul a trebuit să rezolve lipind aceste abţibilduri nişte cerinţe.

Imagine  Imagine

Imagine

Pentru că odată deschisă această cutie cu informaţii, despre căluţii de mare, tentaţia a fost irezistibilă pentru toată lumea, am completat-o cu o pictura pe sticlă (ce ulterior a fost dăruită Alinei), dar şi cu câteva pernuţe pe care le-am confecţionat cu foarte mult drag. Atât de mult mi-a plăcut încât mai apoi am dăruit câte una şi lui David şi Antoniei, lui Silviu şi surioarei Cati, toţi nişte copii deosebiţi şi speciali pe care îi iubim tare mult.

Asta a fost la această lecţie despre căluţul de mare. Cu siguranţă mai sunt multe de aflat, dar şi multe de făcut pe marginea acestei teme. Voi continua să caut variante de abordare frumoase şi îndrăgite de puiul meu.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

În încheiere voi adăuga fişele de lucru.

Imagine  Imagine

Imagine  Imagine

Imagine

Lasă un răspuns

6 gânduri despre “Activităţi educative copii – Dor de mare, admiraţie pentru un altfel de tătic. Căluţul de mare”

%d